Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'TREBA OSTATI PRIBRAN'

Gajnice i Botinec muku muče s vranama: 'Zastrašujuće je kada vam prilazi, grakće i nadlijeće'

Zagreb: Smeće na ulicama veseli jedino vrane
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
26.05.2024.
u 11:33

Za vrijeme svibnja i lipnja vrane iskazuju najveću agresivnost jer othranjuju svoju mladunčad

Njihova populacija stalno raste, procjena je da u Zagrebu trenutačno obitava 800-tinjak parova sivih vrana. Pokušaji tjeranja sokolovima ili uklanjanja gnijezda koji se čak protive i zakonu, samo su kratkoročna rješenja jer će se vraćati dok god imaju dobre uvjete.

– Napadi zabilježeni od strane sive vrane su biti iznimka, a ne pravilo. One su najagresivnije su kada brane svoje mladunce, a kao i sve ostale životinje tada su opreznije i pokušaju ih obraniti. Njihova mladunčad još uvijek ne znaju letjeti pa skakuću na tlu i onda se nađu na nekoj stazu gdje građani prolaze pa vrana smatra da je njezino mladunče ugroženo. One tada one napadaju – govori nam zoologinja Ema Stanić iz Zoološkog vrta Grada Zagreba. 

– Kada vam vrana prilazi izgleda dosta zastrašujuće zato što grakće, nadlijeće, ali potrebno je ostati sabran i udaljiti se od te lokacije – savjetuje zoologinja Stanić.

VEZANI ČLANCI:

Uvijek je dobro promatrati okolinu oko sebe, dodaje Stanić da kada idete kroz park ili neku stazu i ako vidite vranino mladunče najbolje  je da zaobiđete da se ne bi osjećala ugroženom. – Znam da je ljudima to zastrašujuće, te ako dođe do napada važno je zaštiti glavu rukama ili torbom te se polako udaljiti. Ako je taj poletarac na nekoj stazici ili nečijem dvorištu pa uzrokuje strah ljudi, potrebno je nazvati info centar Dumovca i onda hvatači izlaze na tren – zaključuje Stanić te dodaje da  ako je taj poletarac ozlijeđen odvest će ga u zoo oporavilište, a ako nije samo će ga premjestiti malo dalje 

Sredinom siječnja Grad Zagreb objavio je službeni poziv građanima za prijave uklanjanja gnijezda vrana sa stabala na javnim gradskim površinama. Gnijezda vrana mogla su se prijaviti najkasnije do 24. veljače ove godine. Od početka godine pa do tog roka zaprimljeno je 218 prijava za 161 lokaciju, a nakon istog roka zaprimljeno su još 62 prijave, a najviše prijava zaprimljeno je iz naselja Gajnice, Botinec i GČ Novi Zagreb istok.

– Molimo građane da u ovo doba godine zaobilaze područja gdje se nalaze gnijezda vrana, a pogotovo gdje su njihovi poletarci na tlu. Takvo ponašanje ptica izaziva neugodu i može izgledati zastrašujuće, no potrebno je zadržati mir, podignuti ruke ili torbe da bi zaštitili glavu, mirnim hodom (a ne trčanjem) se udaljiti, a ako se nalazite na biciklu, potrebno je sići s bicikla i hodom se udaljiti. Obično zbog panične reakcije nastaju padovi i ozljede – poručuju iz Grada te dodaje du građani u slučaju uočavanja agresivne ptice ili ako budu napadnuti, dostave mail mail zastita.divljaci@zoo.hr ili na mobitel 091/6045-506.

FOTO: VIDEO Potpuni delirij! Pogledajte kako su se zagrebački maturanti rasplesali na Rim Tim Tagi Dim

Zagreb: Smeće na ulicama veseli jedino vrane
1/36

 

Ključne riječi

Komentara 6

TM
trade_mark
09:23 27.05.2024.

to sve tomaševićevi agenti. kao što je uvezao one sterilizirane komarce, tako uvozi trenirane vrane na zlostavljaju ljude! strašno!

LA
larala
08:44 27.05.2024.

Život u smeću ima svoju cijenu, a vrane su samo žrtveno janje bolesnih umova. Smeće koje stoji min. tjedan dana predstavlja puno veću opasnost za ljude nego te vrane koje nikoga tko ih ne dira, neće napadati....ali o tome see ne piše već svako malo članak o vranama koje "napadaju" pa čak i kad mirno lete ili sjede na granama.

ZI
ziva___istina
12:15 26.05.2024.

Po zakonu je zabranjeno napadat vrane, ali ni jedan zakon ne stiti ljude od vrana, a dobro je poznato da vrane najcece napadaju oci kod ljudi i malu djecu, pa ti sad misli sto ti je ciniti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije