Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Izložba "Opjevane zagrebačke ulice" u organizaciji Državnoga arhiva u Zagrebu

Opjevane zagrebačke ulice
23.05.2024.
u 13:56

Povodom Dana grada Zagreba Državni arhiv u Zagrebu organizira izložbu pod nazivom Opjevane zagrebačke ulice. Svečano otvorenje izložbe održat će se u utorak, 28. svibnja 2024. godine, u 13 sati na Odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice, na adresi Trg Ante Starčevića 4, Zagreb.

Nakon toga izložba će se moći razgledati u prostorima Državnoga arhiva u Zagrebu na adresi Florijana Andrašeca 18, svakim radnim danom, od 9 do 14 sati uz prethodnu najavu.

Izložba Opjevane zagrebačke ulice, autora Domagoja Čička i Vanje Devčića, direktni je nastavak prošlogodišnje izložbe posvećene zagrebačkim trgovima. Poput gradskih trgova, ulice grada Zagreba nadahnule su stvaralaštvo brojnih umjetnika te Arhiv ovom izložbom predstavlja dvadeset pjesnika i pjesnikinja, odnosno dvadeset i sedam pjesama posvećenih Zagrebu. Pojedini su pjesnici Zagreba bili zastupljeni i na prošlogodišnjoj izložbi – Slavko Mihalić, Višnja Stahuljak, Dragutin Tadijanović, Vladimir Nazor, Jasenka Kodrnja, Bora Pavlović i drugi – dok s drugima, možda pomalo nepravedno, tek sada zakazujemo prvi susret. Tako izložba Opjevane zagrebačke ulice, uz već spomenuta imena, predstavlja i stihove Tina Ujevića, Arsena Dedića, Ivana Slamniga, Antuna Šoljana, Nikice Petraka i drugih.

Ovogodišnja izložba osmišljena je na istim konceptualnim temeljima, gdje je lirski prikaz zagrebačkih ulica upotpunjen arhivskim gradivom Državnoga arhiva u Zagrebu. Kao i poezija, arhivsko gradivo o zagrebačkim ulicama iznimno je bogato i raznovrsno, stoga je za ovu izložbu izabrano samo slikovno arhivsko gradivo, većinom fotografije zagrebačkih ulica. Izložbom je predstavljeno više od šezdeset izložaka, odnosno fotografija koje se čuvaju u sklopu zbirki i fondova Državnoga arhiva u Zagrebu. Među ostalima, na izložbi su zastupljene i fotografije Toše Dabca, Milana Pavića te Šime Radovčića.

Izložba je dio šireg projekta Opjevani Zagreb, potaknutog temom prošlogodišnjega Međunarodnoga dana arhiva, koji se obilježava svake godine 9. lipnja. Pod nazivom Zvuci, slike i književna riječ u arhivima nadahnula je djelatnike Državnoga arhiva u Zagrebu na projekt kojim se javnosti nastoji približiti bogata knjižna građa iz fundusa vlastite knjižnice u simbiozi s arhivskim gradivom iz fondova i zbirki Državnoga arhiva u Zagrebu koje vizualno svjedoči o ljepoti Zagreba i tako upotpunjuje stihove posvećene našemu glavnom gradu. Izvorna ideja o jednoj izložbi, naziva Opjevani Zagreb, zbog nepreglednog mnoštva stihova posvećenih Zagrebu, kao i bogatstva slikovnog materijala u posjedu Arhiva, prerasla je u svojevrsni triptih. Najprije su zbog njihove prostorne i povijesne važnosti odabrani zagrebački trgovi. Ove godine izložba je posvećena ulicama koje čine samu srž urbanog tkiva i središnji su urbani element svakog naselja, pa tako i Zagreba. Iduće godine Državni arhiv u Zagrebu planira svoje posjetitelje odvesti u lirsku šetnju zagrebačkim parkovima i perivojima koji također zauzimaju posebno mjesto u stihovima posvećenima Zagrebu, kao i na fotografijama iz arhivskog fundusa.

Ovogodišnja izložba vodi nas, dakle, zagrebačkim ulicama kojima cesta našeg života teče. Šetnja započinje gornjogradskim ulicama te nas niz Radićevu i Mesničku dovodi do Ilice i Tkalče pa dalje niz Vlašku, Gajevu, Prašku i Draškovićevu do drugih ulica Donjega grada. Svoje su mjesto u poeziji, a time i na ovoj izložbi, osim ulica iz najužeg gradskog središta, našle i Zvonimirova i Šubićeva ulica te Maksimirska, Savska i Selska cesta, da bi nas naposljetku Miroslav Slavko Mađer poveo preko Mosta slobode ulicom novom, podignutom na više katova, koja se betonski ceri.

Pozivamo vas da uveličate otvorenje ove izložbe ili da ju posjetite u prostoru Državnoga arhiva u Zagrebu. Otvorenje će biti upotpunjeno recitalom i glazbenim brojevima u izvedbi KGZ banda, jedinstvenog glazbenog sastava čiji su članovi knjižničari Knjižnica grada Zagreba. Nadamo se da će i ova izložba Državnoga arhiva u Zagrebu postati stvaralačko nadahnuće posjetiteljima, kao što Zagreb predstavlja trajno nadahnuće svojim pjesnicima i stanovnicima.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije