Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dugogodišnji projekt

FOTO, VIDEO Zavirite u novootvorenu Čuvaonicu Etnografskog muzeja: Dom je za više od 55.000 predmeta

Zagreb: Svečano otvorenje nove Čuvaonice Etnografskog muzeja
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/69
29.05.2024.
u 20:00

Rezultat je projekta „Rekonstrukcija objekta napuštene zgrade Zemaljske uzorite pivnice u Kačićevoj ulici“, a na današnjoj konferenciji za medije predstavile su je Zvjezdana Antoš, ravnateljica Etnografskog muzeja, Emina Višnić, Pročelnica Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo te Anuška Deranja Crnokić, ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Ministarstva kulture i medija

Na tisuće primjeraka narodnih nošnji iz gotovo svih dijelova Hrvatske, starinske tradicijske igračke, zbirka keramike iz različitih dijelova svijeta, rustikalni namještaj te tkalački stan iz 1899. Tek je ovo mali dio bogatog arhiva zagrebačkog Etnografskog muzeja koji će se moći razgledati u novoj Čuvaonici muzeja u Kačićevoj 9/2, a u koju je, iz zgrade na Trgu Mažuranića, preseljeno više od 55.000 predmeta iz muzejskih zbirki. 

Čuvaonica je rezultat dugogodišnjeg projekta muzeja „Rekonstrukcija objekta napuštene zgrade Zemaljske uzorite pivnice u Kačićevoj ulici“, a na današnjoj konferenciji za medije predstavile su je Zvjezdana Antoš, ravnateljica Etnografskog muzeja, Emina Višnić, Pročelnica Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo te Anuška Deranja Crnokić, ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Ministarstva kulture i medija. 

– Etnografski muzej želi potpuno unijeti promjene i muzejske zbirke ponuditi široj javnosti. Naša nova čuvaonica je mjesto koje daje novi smisao našim zbirkama te otvara mogućnost mnogostrukih interpretacija i priča koje ćemo posjetiteljima ispričati dok obilaze našu bogatu kolekciju. Ovdje će moći doznati što je zapravo muzej i to kroz predmete koji čuvaju našu prošlost, evociraju uspomene na vlastito porijeklo i uče nas da volimo i čuvamo našu vrijednu baštinu – istaknula je Zvjezdana Antoš. 

Projekt čija je realizacija započela još u ožujku 2020., vrijedan je više od osam milijuna eura, od kojih je 4,5 milijuna bespovratnih sredstava, dok sredstva Partnera Grada Zagreba iznose više od dva milijuna eura. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije osiguralo je pak nešto više do 4000 eura, a Ministarstvo kulture i medija iz Fonda solidarnosti nešto manje od 80.000. Opremanje Čuvaonice financirano je pak sredstvima Grada Zagreba u iznosu od više od 880.000 te gotovo 150.000 iz Fonda solidarnosti. 

– Ova Čuvaonica je prvi primjer otvorene čuvaonice u Hrvatskoj, što znači da će uskoro ovdje šetati školska djeca i druge skupine građana. Etnografski muzej kao naš gradski muzej poznat je po suradnji s obrazovnim institucijama, nezavisnim organizacijama, umjetnicima, tvrtkama i doista je primjer sjajne prakse. Tako da je ova investicija, koja nije mala, zaslužena. To je dugoročna investicija ne samo u naš gradski muzej, već u našu hrvatsku baštinu, a između ostalog, i u javne potrebe u kulturi i u bolji život našega grada – istaknula je Emina Višnić. 

VEZANI ČLANCI: 

Čuvaonice se prostire na tri etaže, a podijeljena je u sedam depoa opremljenih najsuvremenijim metalnim ormarima, policama, ladicama i mrežama u kojima se čuvaju predmeti iz više od 30 etnografskih muzejskih zbirki. Arhivirani su prema vrstama materijala pa se tako, primjerice, u jednom od depoa na prvom katu čuva i bogat fundus narodnih nošnji iz gotovo svih dijelova Hrvatske, ali i šire. U podrumu zgrade, koja je i zaštićeni spomenik kulture, čuva se pak zbirka keramike čiji je transport, kažu, bio i najzahtjevniji. 

– Zbirka keramike, koja broji više od 3000 eksponata, do sada se čuvala u potkrovlju zgrade na Trgu Mažuranića, svaki se komad pojedinačno spremao u kutije, koje smo onda slagali u sanduke. Izuzetno su bili teški, a prevozili smo ih našim kombijem, i morali biti jako pažljivi kako se ni jedan ne bi oštetio, ali srećom, svi su na broju i u komadu – kažu iz muzeja. 

Police depoa u prizemlju krase pak tradicijske igračke, starinski namještaj, slike i portreti, među kojima je i onaj osnivača i prvog ravnatelja zagrebačkog Etnografskog muzeja, Salamona Bergera. Zgrada je opremljena i najsuvremenijim CNS sustavom s videonadzorom i za vatrodojavu, a sve se čuva u kontroliranim i stabilnim klimatskim uvjetima te konstantnoj kontroli vlage. 

VEZANI ČLANCI: 

Čuvaonica je ujedno i radni prostor u kojemu su smještene dvije restauratorsko-konzervatorske radionice za tekstil i drvo, metal i keramiku, prostor za snimanje predmeta, muzejska dokumentacija, četiri prostora za studijski rad muzejskih kustosa i prostor za seminare. Muzejska čuvaonica promovirat će otvorenost, dostupnost i transparentnost u predstavljanju etnografskih zbirki i konzervatorskih praksi koncepta otvorene čuvaonice na potpuno nov način.

– Važno je dovesti i mlade naraštaje u Čuvaonicu koji će putovati kroz vrijeme i različite prostore, koji će otvoriti mogućnosti razumijevanja života ljudi i njihovih osobnih povijesti. Vjerujem da će vas naši novi prostori u kojima je smještena naša bašina potaknuti na razmišljanje, na vrijednost predmeta koje čuvamo ne samo za našu Hrvatsku kulturu, nego i u širem europskom kontekstu – dodala je Zvjezdana Antoš. 

Čuvaonica bi svoja vrata za posjetitelje trebala otvoriti u rujnu, a obilasci će se organizirati uz prethodnu najavu. 

GALERIJA Talijanske delicije mame na Strossmayerov trg: Zagorski je adut "Horse City", za ljubitelje egzotike pizza s dinjom

Zagreb: Svečano otvorenje nove Čuvaonice Etnografskog muzeja
1/53

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije