Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zamrznuti

FOTO: Stanovi u kojima je prije pola stoljeća vrijeme stalo

krležin stan (1)
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/26
04.01.2013.
u 20:00

Zbirkama upravljaju muzeji, a u njima je sav interijer i predmeti - netaknuti

U kući u Visokoj 8 vrijeme kao da je stalo. Svaka sitnica, svaki predmet stoji na istom mjestu još od II. svjetskog rata, otkako je posljednja vlasnica odlučila stan i zbirku u njemu darovati gradu i pretvoriti ga u svojevrsni muzej.

– Pijanistica Anka Gvozdanović nadživjela je supruga Dragutina, koji je bio dio plemićke obitelji i zagrebačka elita, a kako bi spriječila da joj se imovina nacionalizira odlučila je darovati stan – kaže Silvija Brkić, kustosica zbirke i djelatnica Muzeja za umjetnost i obrt koji upravlja zbirkom. 

Pudijera - još puna

Naime, u slučaju da je bogati član društva u to doba svoju imovinu htio darovati gradu, omogućili bi mu da ostane u stanu doživotno. Gvozdanovići nisu imali potomaka, pa je Anka to izabrala. Stan i zbirka oslikavaju način kako se nekad živjelo u aristokratskoj gornjogradskoj obitelji.

U vitrinama je na tisuće osobnih stvari, dokumenata, fotografija... a u jednoj pudijeri čak su ostala i zrnca pudera koji je pijanistica koristila!

U kuhinji i staro posuđe

Takvih ‘netaknutih’ stanova u Zagrebu je više i svima upravljaju muzeji. No za razliku od zbirke Gvozdanović, koja zbog dotrajalosti kuće nije otvorena za javnost, stanovi arhitekta Viktora Kovačića u Masarykovoj, Bele i Miroslava Krleže na Gvozdu i slikarice Cate Dujšin Ribar u Demetrovoj, kojima upravlja Muzej Grada Zagreba otvoreni su jednom tjedno, a svaki put zbirke otvara kustos koji posjetitelje kao da vodi kroz vrijeme.

–U stanu Viktora Kovačića, koji je sam projektirao, čak je i umivaonik u kupaonici iz vremena gradnje, kao i kuhinja sa zidanom peći, a tu su i posude u kojima se tada kuhalo - kaže voditeljica zbirki Vesna Vrabec. Na Gvozdu, pak, posjetitelji mogu ući i u radnu te spavaću sobu poznatog književnika i glumice, dok će u Demetrovoj otkriti da je bivša vlasnica slikarica objedinila i spojila dvojicu muškaraca svoga života.

- Prerano umrloga glumca Dubravka Dujšina i njenog prvog supruga nikad nije prežalila, pa je, kad se drugi put udala, u stanu napravila kutak s uspomene na njega. U nju je stavila Dujšinove leptir-mašne, kravate, nakit... a posvuda su i njegove slike - kazala je Vrabec.

>>Raskošne vile nitko neće – zbog emocija precjenjuju im vrijednost

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije