Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMAMO VODOVOD, VIDIMO TRG

Dođe nam da na fontanama peremo veš kad bunari presuše

Građani bez vode
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
13.07.2017.
u 16:10

Ljudi koji nemaju vodovod i kanalizaciju prisiljeni su opskrbljivati se cisternama. Za osam kubika vode moraju izdvojiti stotinjak kuna

Dok se grade fontane i voda se razbacuje, mi vodovod i kanalizaciju i dalje nemamo. Dobro ste nam došli jer su svi ostali već zaboravili na nas – govori nam Ivan Šebek iz Šebeka u naselju Gorancu kod Sesveta. Dok nam pokazuje svoj spremnik za vodu, pojašnjava da mjesečno imaju pravo na cisternu od osam kubika vode koju plaćaju stotinjak kuna.

Navikli na štednju

– Troje nas je u kućanstvu i moramo se snalaziti kako god znamo. Ne puštamo vodu da uzalud curi, malo se operemo, nekad i hladnom vodom, i dobro. Skupljamo i kišnicu kojom zalijevamo vrt. Kad je voda pri kraju, po dodatne zalihe idemo na izvor. Ljeti je još i gore jer imamo dvije kravice kojima barem triput dnevno moramo mijenjati vodu kad je vruće – ispričala nam je stanovnica iste ulice Hasnija Jakupović.

Ivo Cerjan
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Na štednju se već navikla jer u istim uvjetima živi 22 godine. Vodovod su im odavno obećali, a prije nekoliko mjeseci u ulicu su postavili prvih 200 metara vodovodnih cijevi. Ipak, radovi su, iz njima nepoznatog razloga, stali. Za četrdesetak domaćinstava u Šebekima najgore je, kažu, psihičko opterećenje i stalno provjeravanje razine vode u spremniku te čekanje kiše kako bi imali čime zaliti vrtove.

– Nije rijetkost ni da sin od punice iz grada nosi vodu u kanistrima – pojašnjava Mirjana Šebek. Suosjećaju s njima i mještani na drugom kraju grada, 20-ak kilometara od strogog centra, u Gornjim Trpucima i dijelu Donjih Trpuca. I oni su među 5830 građana koji nisu spojeni na javni vodovod.

– Radi se većinom o rubnim dijelovima grada, gradskih četvrti Gornja Dubrava, Podsused – Vrapče, Sesvete, Brezovica – kazali su u Vodoopskrbi i odvodnji.

Građani bez vode
1/9

Dijeli vodu sa susjedima

Dok Ivo Cerjan iz Gornjih Trpuca ima dovoljno vode u svom bunaru, baš kao i njegova susjeda Iva Peter Dragan, svi nisu te sreće.

– Bunar nam je samo jednom presušio, ali se žila obnovila sama od sebe. Mi ne trošimo vodu na toalet jer imamo kompostni wc, ali došlo mi je par puta da veš idem prati na Bandićevu fontanu. Vodovod mi nije problem jer je bunar dubok 40 metara pa nekad i sa susjedima podijelim vodu. Međutim, susjedima bi to puno značilo jer im vodu sada dovoze vatrogasci i nerijetko je nema dovoljno pa zato ne mogu imati stoku – iskreno će Iva Peter Dragan. Njezin 82-godišnji susjed Josip Cerjan na taj problem gleda optimističnije pa kroz smijeh zaključuje:

– Je l’ teško? A što da vam kažem, dovoljno je umiti se jednom dnevno, a prati se baš i ne moram svaki dan.

Iva Peter Dragan i njezina četveročlana obitelj za sve koristi vodu iz bunara iza kuće
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

U Brezovici će vodovod uskoro dobiti ulice Pecinov breg, Latišće, Šimerov breg te Gornji i Donji Trpuci

U Gornjoj Dubravi vodoopskrbni cjevovod radi se na dijelu Sjeverne ulice

U četvrti Peščenica - Žitnjak počinju radovi na vodoopskrbnom cjevovodu na dijelu II. odvojka III. Kozari puta

U četvrtima Podsljeme i Stenjevec napravit će se cjevovod u ulicama Topolje te Oranice, a u Novom Zagrebu u Posedarskoj ulici

Komentara 34

VI
Vito
07:29 14.07.2017.

davorek1: __________ Da stvarno želite bolje na izborima ne bi pobjedio "gradonačelnik" koji vam gradi fontane, a niti njegove lutke na koncu koje i dalje sjede u "vašem" mjesnom odboru ________ A ne bi na vlast ponovo došla niti pljačkaškaa organizacija pred sudom osuđena za pljačku Hrvatske. ______ Ako vas nisu opljačkali, onda niste Hrvat, nego dio pljačkaške organizacije, jatak ili korisnik povlastica pljačkaške organizacije. _______ Srdite se koliko god želite, ali poanta je u vidljivom dijelu "spektra", a to je povratak povećanja poreza i ostalih poskupljenja koje su pljačkaši pokrenuli "prvi dan" nakon službenog "priznanja" o preuzimanju vlasti ________ Tako da nije isto - svi hoćemo bolje i da nam bude bolje - kad oni kojima stvarno treba i dalje nemaju, dok oni koji imaju i dalje dobivaju više nego zaslužuju

DU
Deleted user
00:36 14.07.2017.

Glasajte i dalje za tog cirkusanta koji je od grada napravio seosku palanku. Vjerujte mu i obožavajte ga i dalje, biti će vam super.

VI
Vito
07:20 14.07.2017.

Koliko je poznato novci namjenjeni za obnovu starog vodovodnog sustava nestali su u čunim akcijama "gradonačelnika" i njegovog financijskog "izvršitelja" __________ I nikom ništa, popapala maca _______ Maca sita, a "nikom ništa" pretvorli se u ogromne dugove stanovništva Zagreba i okolnih naselja čiji stanovnici plaćaju 18 % prireza _________ Uz to se na vlast vratila pljačkaška organizacija, a i "gradonačelnik" ________ Stara narodna poslovica kaže: svaki narod zaslužuje političare koje izabere. _______ Izborom neizlaska na izbore zaslužili ste takvu vast

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije