Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Evo 'Zakaj vole Zagreb': Odabrane fotografije s Facebook grupe na izložbi

U Gradskoj knjižnici na Trgu Ante Starčevića izvodit će i pjesme i pričati o povijesti grada
04. studenoga 2014. u 12:00 1 komentara 3360 prikaza
NSK
Foto: Mario Jambrek
Pogledajte galeriju 1/5

Fotografijama, pjesmama i slikama odlučili su odgovoriti na pitanje "Zakaj volim Zagreb?".

Grupa na društvenoj mreži Facebook prerasla je okvire samo "virtualnog druženja" kada su u travnju organizirali prvu izložbu, isključivo fotografija koje prikazuju glavni grad očima njihovih članova.

Uz izdavanje Zlatne bule

Sada pripremaju još jednu, no ovaj su je puta proširili i onima koji o Zagrebu pišu pjesme ili njegove znamenitosti slikaju.

– Svatko je mogao kroz svoj medij objasniti zašto voli Zagreb. Od 45 autora izložit ćemo 40 fotografija, četiri pjesme i jednu sliku – kaže administrator grupe ZVZ Ivan Brnčić. Izložbu pripremaju mjesec dana, a svi materijali dosad nisu viđeni u javnosti. Prvo su raspisali natječaj na koji su se mogli javiti svi članovi grupe, a izlažu većinom fotoamateri, koji su Zagreb u raznim kutevima uhvatili u šetnjama gradom. Otvara se 10. studenog u 18 sati u Galeriji Kupola, na trećem katu glavne Gradske knjižnice na Starčevićevu trgu. Posjetitelje će zabavljati bend koji će svirati pjesme tematski vezane uz Zagreb, a pričat će i o povijesti grada, posebice o Zlatnoj buli, dokumentu kojim je ugarski kralj Bela IV. proglasio tadašnji Gradec slobodnim i kraljevskim gradom, a čija se obljetnica izdavanja bliži (bilo je to 16. studenog 1242.). Izložba je besplatna, a moći će se pogledati za radnog vremena knjižnice.

shuz AUTOHTONI SHUZ Tenisice "Zagreb u <3" ZagrebFacts ZagrebFacts Otkrivaju neobične 'fakte' o gradu i šire purgerski rječnik

'Škljoca' po cijelom gradu

Nema mjesta koje nije ovjekovječeno u fotografijama grupe Zakaj volim Zagreb, koja danas broji 24.200 članova. Slikane su u Granešini, po centru, u Novom Zagrebu...

Jedna od njih je i "Balon iznad Bundeka" Dunje Kolar, amaterske fotografkinje koja "škljoca" otkako se probudi i sve dok ne ode spavati.

– Svaki dan u svakom trenutku moj fotoaparat je sa mnom. Iako sam rođena Trešnjevčanka, nemam najdražih motiva. U Zagrebu volim sve – od starih kuća, detalja na njima, do pejzaža, volim raditi i panorame – kaže Kolar, umirovljenica koja u obveznim svakodnevnim šetnjama nakon operacije koljena snima grad. Od početka grupe njezina je članica i Vlasta Horvat, na Facebooku poznata pod nazivom Fani Vlasta Zagrepčanka, koja će se na izložbi predstaviti sa svojom pjesmom o Zagrebu.

– Pišem ih od osnovne škole. Prvo sam ih objavljivala putem te društvene mreže, a u međuvremenu su izdane u nekoliko zbirki zajedničke poezije – kaže Vlasta Horvat. Grupa koja funkcionira od 1. siječnja 2010. prima, slažu se članovi, sve koje poštuju i cijene Zagreb, njegovu kulturu i povijesne običaje, bez obzira na to odakle dolazili.

Vrtovi Hrvatske
Mala škola imuniteta:
Koji vitamini i minerali brane naše tijelo?
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke