Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ukidanje carina

Do Brežica i po malo džema i već ste prošli bolje nego 
u Zagrebu

Brežice kupovina (1)
Matija Habljak/VLM/PIXSELL
17.08.2013.
u 08:48

Iako artikli nisu upola jeftiniji, preko granice se isplati po hranu i dječju opremu, no kupovinu treba dobro isplanirati

Sve više Zagrepčana u kupovinu, tjednu, ali i mjesečni, svraća u Sloveniju. Hrvatska je od 1. srpnja u Europskoj uniji, koja je "odnijela" carinske kontrole, što je Hrvatima, pogođenima recesijom, "deželu" još više "približilo", pa su prekogranične migracije povećane, a slovenske Brežice, udaljene od granice tek desetak kilometara, postale nova meka. Baš kao i 90-ih, za zadnjeg prekograničnog vala kad se išlo van u kupovinu.

–Dolazimo ovamo barem jednom mjesečno, po potrebi i češće, rekao nam je jedan par starijih Zagrepčana koje smo susreli na parkiralištu kupovnog centra.

–Isplati se, doduše ovisno o količini namirnica koje želimo kupiti, ali nakon što se više ne moramo brinuti zbog carine, kupovina nam je još slađa, dodala je Zagrepčanka.

Madrac za pola cijene

Da slično razmišljaju i mnogi Zagrepčani uvjerili smo se ugledavši desetke automobila zagrebačkih registracija ispred kupovnog centra, u koji smo se uputili provjeriti razlikuju li se cijene nekih proizvoda u Sloveniji od onih u Zagrebu.

Za kupovinu je poželjno sastaviti listu "hrvatskih" cijena iz nekoliko trgovačkih lanaca u Zagrebu, kako bi se mogle usporediti sa slovenskima. Iako nisu sve cijene niže, oni proizvodi koji su cjenovno pristupačniji, Hrvatu u Sloveniji osiguravaju znatnu uštedu. Bez posebnih akcija, šećer, brašno, toaletni papir koštaju kao u Zagrebu. No, neki artikli su toliko jeftiniji da se isplati otići preko, pa i cijeli dan.

Dok smo, primjerice, u Zagrebu najjeftiniji standardni madrac za bebe našli za 300-njak kuna, iznenadilo nas je da je takav u Brežicama - 150 kuna. U prodavaonici s dječjom opremom traje i sezonsko sniženje pa su cijene još atraktivnije. Mnoge poznate "marke" snižene su od 20 do 50 posto, dok je dječja odjeća ljetnog asortimana rasprodana, a ono što je ostalo može se kupiti već za euro, tj. 7,5 kuna. Ne čudi zato što je jedna trudnica na blagajnu došla s 20 komada odjevnih predmeta!

Auto "žedniji"

U lancu mješovite robe cijena pola kilograma džema od višnje je 0.99 eura, pakiranje od čak osam energetskih pločica s voćem i žitaricama 1.35 eura (oko 10 kuna), čašica čvrstog jogurta 0.18 eura, tj. oko 1.35 kuna. Pakiranje od 1,1 kilograma pilećih bataka sa zabatkom je otprilike 33.50 kuna. Iznenađuje i niska cijena dvolitrenog ledenog čaja, samo 0.80 eura, tj. šest kuna. Jeftinija su i sredstva za čišćenje i razne grickalice. Cijene voća i povrća ne razlikuju se znatno od naših, no i tu se može proći bolje ako se kupuje na akcijama. Prije nego krenete na put provjerite i cijene goriva. U Sloveniji ćete sad za litru dizela izdvojiti 1.38 eura (oko 10.40 kuna), dok je benzin super 95 1.51 euro (11, 40 kuna). 

>> Online-kupnja u EU jeftinija jer se više ne plaća PDV ni carina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije