Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Djeca taksista moći će naslijediti uhodan posao svojih roditelja

Zbog neusklađenih zakona taksisti nisu mogli prepustiti obrt nasljednicima. Sad im je olakšan i odlazak u mirovinu
19. svibnja 2015. u 14:31 6 komentara 920 prikaza
taksisti Zagreb
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Oko tisuću zagrebačkih taksista-obrtnika uskoro će moći bezbrižnije dočekati i odlaziti u mirovinu jer će svoj uhodani biznis moći prepustiti svojoj djeci. Oni to sad ne mogu učiniti, odnosno, obrt mogu prepustiti djeci, no ne i licencu za taksiranje koja je uvjet za legalno obavljanje posla.

– Dozvola prema sadašnjem gradskom pravilniku o obavljanju taksi službe nije nasljedna pa mi posao ne možemo ostaviti našoj djeci. Oni bi se trebali javiti na natječaj koji Grad može raspisati za slobodne dozvole, no to ne jamči da bi ih i dobili – kazao je Jozo Kovačević, predsjednik Udruženja Radio taxi koje okuplja najveći broj zagrebačkih taksista-obrtnika. Dodao je da to donedavno nije bilo moguće zbog neusklađenosti Zakona o obrtu i Zakona o cestovnom prometu, no da je problem riješen i da još preostaje izmijeniti gradsku odluku.

Dobre vijesti taksistima koji su jučer imali godišnje zasjedanje donio je predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor kazavši da je predsjedništvo Gradske skupštine (predstavnici svih stranaka i gradonačelnik) dogovorilo da se odluka odmah izmijeni i da se djeci taksista omogući nasljednost dozvola.

– Svi smo podržali da se ili donese odluka na Skupštini ili da se ona, ako je to dovoljno, izmijeni odlukom gradonačelnika – kazao je Kosor. Ovim potezom, poručuje Kovačević, taksisti će samo dobiti jednaka prava o nasljeđivanju obrta kao i ostala zanimanja zbog čega će, najavio je, taksisti mirnije dočekati odlazak u mirovinu ili u nju otići ako imaju uvjete.

Taksisti su zadovoljni jer kažu da će napokon i njihova djeca moći do posla.

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
 • Avatar maxist
  maxist:

  a djeca političara će nasljeđivati fotelje u Saboru....? "Plemstvo" si uzima prava koja pripadaju rođenjem..? Neki će onda I nasljediti pregled I lov po kantama ...........??

 • matija emanović:

  A to što vrapci na grani pjevaju da neki prodaju licence onima koji hoće raditi za 4.000,00 kuna mjesečno, to je kak ti normalno.

 • LANA555:

  OPA BATO