Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najnovija studija:

Direkciju Holdinga financirala je Čistoća

smece
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
15.01.2014.
u 10:15

Za zaposlene u upravi Čistoća je dala 11 milijuna kuna godišnje te još 165 milijuna zajma

Građani će se napokon moći riješiti glomaznog otpada, čiji je odvoz obustavljen prošle godine, no ovaj će ga put morati nositi do kvartovskog odlagališta. Na kućna vrata dolazit će im se samo po elektronički otpad.

Loša europska iskustva

Podružnica Čistoća izgubila je nadležnost u odvozu glomaznog otpada jer ga ne smije deponirati na odlagalište Jakuševac, a Zagrebački holding posao odvoza povjerio je privatnoj tvrtki Cezar za 7,5 milijuna kuna.U upravi Holdinga više su puta ponovili da Čistoću neće privatizirati, no mogućnost podjele grada na koncesionare koji bi skupljali otpad nisu isključili. Holdingovi konzultanti također ne preporučuju privatizaciju Čistoće podsjećajući na loše primjere u Budimpešti ili Münchenu gdje su tvrtke privatizirali, a potom ih vratili u javno vlasništvo.

Čistoća, koja u gradu ima monopol na odvoz komunalnog otpada, posluje s dobiti koja je u 2012. bila više od 13 milijuna kuna.No plus na računu ne znači nužno i uspješnost tvrtke. Likvidnost Čistoće proteklih godina ugrožena je zahtjevima Direkcije, koja zapošljava više od 200 ljudi, a kojoj je Čistoća dala zajam od 165 milijuna kuna te financirala osoblje Direkcije sa 11 milijuna kuna.Usto ZGOS, sestrinska tvrtka, kojoj Čistoća plaća za odlaganje oko 85 milijuna kuna godišnje, također je Direkciji posudila 400 milijuna kuna. Osim toga, pokazuje analiza, Čistoća ne plaća Gradu naknadu za korištenje osam zelenih otoka i reciklažnih dvorišta ni za spremišta po kvartovima.

Trebaju vozila

Iako se u analizi financija Čistoće napominje da građani i tvrtke plaćaju relativno visoku cijenu za odvoz otpada, primijećeno je da građani ne plaćaju Gradu najam za javni prostor na kojemu drže kante. Zbog zajmova Direkciji Čistoća nije mogla obnoviti poprilično star vozni park, čiji kamioni i “perilice” rade samo s dijelom kapaciteta.

>> Inspekcija utvrdila da se u Varaždinu i dalje balira smeće

Komentara 5

VI
Vito
09:05 16.01.2014.

Podružnica Čistoća izgubila je nadležnost u odvozu glomaznog otpada jer ga ne smije deponirati na odlagalište Jakuševac _________________________ Postavljam pitanje: ima li privatna tvrtka "Cezar" nadležnost u odvozu glomaznog otpada na odlagalište Jakuševac? ___________________ Jer i glomazni otpad negdje treba odbaciti, a ovdje se nigdje ne spominje odlagalište otpada te privatne tvrtke. ______________ Kakva to odobrenja od Ministrastva zaštite okoliša za skupljanje i odlaganje otpada stanovnika grada Zagreba ima privatna tvrtka koja nije u mogućnosti dobiti grad Zagreb i specijalizirana tvrtka za odvoz otpada "Čistoća" ?

VI
Vito
09:11 16.01.2014.

Da bi Čistoća optimalno radila, potrebno joj je stotinjak milijuna kuna, a gotovo je dvostruko posudila Direkciji _________________________ Nema problema - neka Direkcija vrati posuđene novce odmah i sve je riješeno. ________________ Ili je Direkcija podijelila novce i "Čistoća"-i pokazala srednji prst pa im rekla: tužite nas, nećemo vratiti posuđeno.

VI
Vito
09:18 16.01.2014.

450 milijuna kuna prihoda od Grada, građana i tvrtki _____________ I da punih 114 godina nisu u stanju bili izgraditi prostor za resikliranje otpada? _________________ Vidite koliko nas je gradonačelnik pljačkao putem ovakvih "pretvorbi" i "posuđivanja" novaca "kravama muzarama" ____________________ Sad nam "mažu oči" i novom tvrtkom koja radi identične poslove - odvozi kglomazni otpad ______________ A nas su varali kako nemaju novaca, DORH, USKOK, gdje ste? Sad imate dokaze o malverzacijama gradonačenilka i nenamjenskog trošenja novca namjenjenog za moderniziranje odovza i zbrinjavana otpada, što je bilo određeno prije 14 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije