Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na licu mjesta

Inspekcija utvrdila da se u Varaždinu i dalje balira smeće

balirka
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
14.01.2014.
u 14:44

Zabilježili smo kamione koji dovoze smeće do šatora na platou u prigradskom naselju Brezje, radnike, bager i traku u pokretu...

- Novonastali otpad smo konačno riješili, dakle smeće se u Varaždinu više ne balira - izjavio je gradonačelnik Goran Habuš prošle srijede, na novogodišnjem prijemu za novinare. Želeći provjeriti točnost te tvrdnje, ekipa Večernjeg lista pratila je u petak Varkomov “smećar”, koji je s istočne obilaznice skrenuo prema platou s balama u Brezju.

‘Rikverc’ prema traci

Parkirao se i “na rikverc” krenuo prema traci koja je nekad, dok se zasigurno baliralo, smeće uzdizala prema stroju za baliranje. Pogled odnedavna djelomično priječi postavljena cerada, no s druge strane uspjeli smo zabilježiti kako hrpe istovarena smeća bagerom guraju prema traci, koja je u pogonu, pokretna i na njoj se nalazi smeće, dok su okolo zaposleni radnici. Od Grada smo zatražili očitovanje balira li se nešto ipak i dalje i ukoliko da, čiji se otpad dovozi i balira. Odgovorili su nam da se otpad prikupljen na području Grada svakodnevno predaje koncesionaru Univerzalu, na njegovoj lokaciji u Cehovskoj ulici, dok su nas za ostala pitanja uputili na Čistoću, tvrtku izdvojenu iz gradskog komunalca Varkoma.

Iz Ministarstva zaštite okoliša pak su nas usporedo tomu obavijestili da je Grad i službeno obaviješten o tome da se kreće u izvršenje inspekcijskog rješenja iz 2007., kojim je Varkomu naređeno uklanjanje bala. No u obavijesti, a ni u rješenju iz 2007. nije decidirano zabranjeno daljnje baliranje. Kako je županijski Upravni odjel za zaštitu okoliša 26. listopada 2012. legalizirao plato u Brezju, tako i dalje službeno mogu balirati smeće iz okolnih općina.

Nitko nije zabranio

- Nitko nam nije zabranio baliranje i imamo dozvolu, no otpad se više ne balira, tamo negdje od listopada. Nema drobilice, isključena je, balirka nije u pogonu. Otpad se samo dovozi, jer imamo dozvolu za postupanje s njime na toj lokaciji. No samo se priprema i odvozi na drugu deponiju, a traka radi samo u svrhu pripreme za odvoz - kaže Davor Skroza, direktor Čistoće. Dodatnu informaciju zatražili smo stoga opet od ministarstva.

- Kroz redovne inspekcijske nadzore, od kojih je zadnji bio pred otprilike mjesec dana, upoznati smo s činjenicom da se na lokaciju Brezje dovozi komunalni otpad iz općina Trnovec Bartolovečki, Sveti Ilija, Vinica i Petrijanec, te se na istoj obrađuje, balira i privremeno skladišti - kažu pak u ministarstvu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije