Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Danonoćna kontrola temperature uz ugrađene razdjelnike

Na vrućoj liniji novog izdanja Dežurnog telefona gradske rubrike jučer je dežurao direktor HEP Toplinarstva Robert Krklec
12. rujna 2014. u 14:00 4 komentara 700 prikaza
Dežurni telefon
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ugradnjom razdjelnika više se ne obračunava energija za grijanje po kvadraturi, nego po potrošnji, uz njih dolaze i termostatski ventili pa će stanari i danju i noću moći kontrolirati temperaturu u svakoj prostoriji. Istaknuo je to, između ostaloga, direktor HEP Toplinarstva Robert Krklec koji je jučer s građanima razgovarao na Dežurni telefon 01 63 00 455.

Ovdje su odgovori na pitanja koje ste mu izravno postavili tijekom jednosatnoga razgovora.

1. U našoj zgradi nema uvjerenja za potrošnju energije za toplu vodu, a svejedno je tvrtka Brunata ugradila razdjelnike. Očito smo prevareni. Drugo, imamo poslovni prostor u toj zgradi u Zaprešiću i uopće nemamo instalaciju za toplu vodu, a plaćamo je uredno cijelu godinu. Sezona grijanja je na pragu, a ništa se nije promijenilo.

Što se tiče Brunate i razdjelnika, to je samo jedna od tvrtki koja prodaje, ugrađuje razdjelnike i očitava. Morate znati da se razdjelnici tiču samo energije za grijanje. Ugrađuju se, znači, na radijatore i pokušavaju da se energija, izmjerena na zajedničkom mjerilu i toplinskoj stanici, kao i u vašoj zgradi, mjeri, ne više po kvadraturi, pa nema više motivacije za štednju, nego temeljem impulsa.

Znači nisu vas prevarili. Razdjelnici se ugrađuju neovisno o tome što je s toplom vodom. Točno je da u vašoj zgradi nema posebno mjerilo za toplu vodu pa je do sada to bio problem. Kažem do sada, jer od 1. rujna imamo novi Pravilnik i do sada se energija za toplu vodu nije mogla egzaktno izmjeriti, pa se nije mogla ni dijeliti po, recimo broju članova kućanstva ili hipotetski vodomjera ako ga imate, a pretpostavljam da ne. Neka predstavnik stanara preda zahtjev HEP Toplinarstvu.

Ako ste u poslovnom prostoru i nema mjerila za toplu vodu, morali ste sudjelovati preko kvadrature u raspodjeli. Sada to nećete morati jer, ako se ide preko broja članova kućanstva, poslovni prostor ih nema i oni neće plaćati energiju za toplu vodu. Drugo, niste plaćali samo energiju za toplu vodu, nego se kroz ljeto kada nema grijanja, plaća naknada za zakupljenu snagu koja je jednaka svih 12 mjeseci u godini.

2. Mađerić, Ulica Ferenščica: Tri zgrade izgrađene su 1987. godine, sa zajedničkom plinskom kotlovnicom za grijanje stanova i pripremu tople vode. Ukupno ima 412 stanova i oko 1200 stanara. Do HEP-ova preuzimanja kotlovnice  2003. godine, plin smo plaćali, zimski period pola po kvadraturi, a pola po broju članova kućanstva. U periodu bez grijanja plaćalo se samo po broju stanara, no sada cijelu godinu plaćamo potrošnju plina prema kvadratima. Tako, primjerice, stan od 40 kvadrata sa 4 stanara plaća 100 kuna mjesečno, a stan od 50 kvadrata s 2 stanara plaća 200 kuna mjesečno. Kako ispraviti tu nepravdu koju trpimo više od deset godina?

Prvo, ne plaća se plin, nego toplinska energija i za sve je propisan Pravilnik. Vaš predstavnik suvlasnika neka se javi HEP-u za zahtjevom jer sad od 1. rujna postoje novi zakonski propisi koji dozvoljavaju da se topla voda može raspodijeliti na četiri ili pet načina, ovisno koji izaberete i koji je moguć. Topla voda više se neće dijeliti po metrima četvornim, nego po broju članova kućanstva, pa će biti pravednije raspodijeljeno.

3. Čitateljica iz Travnog: Do sada smo plaćali grijanje po kvadraturi, a nakon ugradnje razdjelnika ćemo plaćati po potrošnji? Imamo predstavnika stanara koji je napravio samo sebi na istočnoj strani nekih 30 centimetara toplinske izolacije, a što je s ostalima? Zašto će se grijanje i dalje gasiti nakon 22 sata? Meni bi trebalo cijelu noć jer imam kroničnu bolest.

Točno je da kad ugradite razdjelnik, više nećete obračunavati energiju za grijanje po kvadratima, nego po potrošnji. Najveća ušteda energije postiže se dobrom izolacijom zgrade i stolarije. To, naravno, traži ulaganja koja nisu mala. Jedan stupanj energije koji potrošite više za grijanje je šest posto, otprilike, više troškova. Moj vam je savjet da vi stanari sjednete i zajedno sve dogovorite, a imajte na umu da Fond za energetsku učinkovitost raspisuje natječaje na koje se možete prijaviti da vam se izolacija sufinancira.

Što se tiče noćnog režima, od 22 do 6 sati ujutro grijanje se ne gasi u potpunosti, nego bi u vašem domu temperatura trebala biti 15-ak Celzijevih stupnjeva. Ugradnjom razdjelnika u paketu ide i ugradnja termostatskih ventila, pa ćete vi i danju i noću moći kontrolirati temperaturu u svakoj prostoriji kako želite. A ako želite gašenje grijanja u 23 sata, to je moguće na razini cijele zgrade, što je opet do dogovora stanara.

4. Čitatelj Kanižaj: Svaki mjesec računi mi kasne tri dana i imam prekratak rok za platiti, pa platim i neke kamate. Zašto kasne?

Ako račun nije došao, može se desiti da se negdje zagubio. Mi račune izdajemo oko 5. u mjesecu i dajemo ih Hrvatskoj pošti koja ih treba distribuirati. Tražit ćemo da se to više ne događa.

5. Čitatelj Kažimir: Koja je procedura za isključiti se iz Toplane?

Isključiti se fizički iz sustava može samo cijela zgrada. Morate se međusobno svi dogovoriti. Jedan stan se ne može isključiti jer ste na zajedničkom mjerilu preko istog priključka i iste toplinske stanice. Što se tiče vašeg stana, izdvajanje je moguće na način da ne plaćate nikakvu energiju, ali morat ćete plaćati zakupninu snage, fiksni dio 12 mjeseci godišnje. Procedura je da se javite predstavniku stanara, preko njega trebate angažirati projektanta da vam napravi elaborat.

S tim projektom trebate dobiti potvrdu na glavni projekt. Trebate imati i potpise više od 50 posto suvlasnika da pristaju. Posao mora odraditi ovlaštena tvrtka, a kada sve to napravite, dostavite nam dokumentaciju i ako je sve zadovoljeno, mi vas isključujemo iz obračuna energije, a ostaje vam da plaćate zakupninu snage.

6. U zgradi nam je previše vruće, ima i 30 stupnjeva ako se ne otvore prozori. Kako se to može smanjiti?

Ako vam je pretoplo, preko predstavnika suvlasnika pismeno se može zatražiti smanjenje režima, odnosno temperatura radijatora. To radimo mi preko regulatora. A ako zgrada manje troši, manje ćete plaćati. Ali zbog debalansa, neki stanovi na kraju zgrade mogu biti manje grijani, što znači da ćemo mi morati tu temperaturu vratiti.

7. Financirate li ugradnju razdjelnika?

Mi ne, ali Grad Zagreb da. Upravo je završio natječaj, a to će se raditi u sljedeće dvije godine. Morate se dogovoriti i preko upravitelja prijaviti na natječaj. Mi dajemo suglasnosti da sustav bude u redu i tako se mogu dobiti neka sredstva da ne platite sve sami.

8. Sam sam i imam trosobni stan. Plaćam toplu vodu ljeti po kvadratu, a u mojem stubištu susjedi s manjim stanom plaćaju manje od mene, a više ih je u stanu. Kada će se to riješiti? Ne kupaju se kvadrati, nego ljudi.

Do sada je bilo moguće da se vaša zgrada odlučila da u toplinskoj stanici ugradimo posebno mjerilo koje mjeri energiju za potrošnju tople vode, i tada bi se na temelju njega mogla raditi raspodjela po glavi stanovnika. Od 1. 9. postoje matematički modeli kako se dođe do podjele za toplu vodu i ona se može obračunavati prema broju članova kućanstva. Vaš predstavnik stanara, ako svi to želite, javlja se u HEP Toplinarstvo i mi odrađujemo proceduru, vi birate model i plaćat ćete po glavi.

9. Dobili smo nove ugovore na potpis, ali na jednoj stranici bez točnih podataka i kompletne dokumentacije što točno potpisujem. Ljudi nisu znali što potpisuju. Što će platiti?

Samo ovlašteni predstavnik stanara potpisuje ugovore. Mi smo na jednog predstavnika poslali sve papire, a on je trebao sazvati vas i prezentirati vam ili kopirati dokumente. No, svi morate dati pristanak da on može s nama ugovor potpisati. Ili vam treba dati kopiju sve dokumentacije da pogledate, nakon čega ćete mu dati ili ne suglasnost.

10. Kako mi je došla ista cijena računa za 6. i 8. mjesec, a bez vode sam pola mjeseca?

Ne bi trebala. To što ste vi bez tople vode ne znači ništa. Ako ste manje potrošili, manje ćete i platiti.

11. Koliko košta kalorimetar?

On je skuplji od razdjelnika, ali je još skuplje to što se moraju iskopati sve cijevi kroz zgradu. Dvije cijevi se postave kroz jednu sobu i onda se ostatak mora razvesti kroz cijeli stan, što je jako skupo. Na kalorimetrima imate mjerilo koje pokazuje kilovatsate. Većina zgrada spojenih na Toplinarstvo građene su davno kada je sve bilo društveno vlasništvo i nije se, vjerojatno, ni razmišljalo da bi to sutra mogao biti vaš stan.

U stanu sa četiri sobe gdje vertikale idu kroz čitavu sobu nemoguće je ugraditi kalorimetre, zato se ide na te razdjelnike. A razdjelnik je elektronička kutijica koja se montira na svaki radijator i pokazuje impulse. Ti impulsi ovise o razlici temperature između radijatora i okolnog prostora i simuliraju egzaktnu potrošnju.

>> Evo što vam je za vrtiće i škole odgovorio pročelnik Ivica Lovrić

Korisno je znati

Po Zakonu o tržištu toplinske energije krajnji kupac toplinske energije, spojen na zajedničko mjerilo toplinske energije, može se izdvojiti iz zajedničkog toplinskog sustava:

1. ishoditi pisanu suglasnost za izdvajanje, temeljem odluke većine glasova suvlasnika koja se računa po suvlasničkim dijelovima, a ne po broju suvlasnika

2. pisanu suglasnost za izdvajanje ovlašteni predstavnik suvlasnika dužan je ovjeriti i dostaviti kupcu toplinske energije

3. radovi za izdvajanje stana/poslovnog prostora krajnjeg kupca mogu biti bez lokacijske dozvole

4. izvođenje radova za izdvajanje izvodi izvođač koji ispunjava uvjete

5. nakon izvedbe radova za izdvajanje samostalne uporabne cjeline iz zajedničkog toplinskog sustava izvođač je obvezan izraditi izvješće o radovima i dati pisanu izjavu da su izvedeni sukladni glavnom projektu i pravilima struke

6. po završetku radova za izdvajanje i njihovu pregledu, projektant je obvezan je dati izjavu da su radovi sukladni glavnom projektu i pravilima struke

7. izjave iz točki 5. i 6. čuva upravitelj zgrade/građevine i one su obvezni su dio obavijesti opskrbljivaču energije o izdvajanju iz zajedničkog sustava

8. izvješćivanje i dostava dokumentacije opskrbljivaču je obveza kupca.

Krajnji kupac koji se na opisani način izdvoji iz toplinskog sustava dužan je plaćati sve troškove, osim toplinske energije za svoju samostalnu cjelinu. Isključenje cijele zgrade iz toplinskog sustava moguće je uz podnošenje zahtjeva ovlaštenog predstavnika suvlasnika, na temelju suglasnosti svih krajnjih kupaca na zajedničkom mjerilu toplinske energije, za izdvajanje svih samostalnih uporabnih cjelina (stana/poslovnog prostora) unutar zgrade te uz suglasnost distributera i opskrbljivača toplinskom energijom.

Ilustracija
ozljeda prsnog koša
Vjetar otpuhao suncobran na plaži pa usmrtio ženu: Prijatelji joj vikali da se pomakne, no bilo je prekasno
„Atest“
Dogradnja i ispitivanje vozila – smisao i procedura
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • mrnmarina:

  Puno riječi, odgovori nikakvi.

 • Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
  XPBAT XPBOJ€ XOPBAT:

  Koliko teksta a sve je moglo stati u jednu rečenicu: MANJE TOPLINE A NIŠTA NIŽI RAČUNI.

 • Avatar messerschmidt
  messerschmidt:

  Onaj tko se odvoji ne mora plaćati troškove toplinske energije samostalne uporabne cjeline, a u te troškove spada i zakupljena snaga. Znači, odvojeni ne plaća ništa više osim pričuve. Nadalje novim zakonom o distribuciji toplinske energije se više ne predviđa ... prikaži još!a mogućnost smanjenja režima u toplinskoj podstanici, dok je stari zakon to predviđao. Ugradnja kalorimetara jeste skuplja, tri do četri puta, ali pretstavlja trajno rješenje koje se kroz uštedu vraća kroz 4-5 godina. Kod kalorimetra djelovanjem na ventile radijatora, stvarno možete bez nauke smanjiti potrošnju, jednostavno kao da odvrćete pipu na lavabou, pa sukladno tomu imate potrošnju, dok se kod razdjelnika svaki mjesec čudite ko pura dreku kako to da imate takav račun, a pritezali ste.