Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reci Božić

Božićna 'drvca' napravljena od guma i boca, a kućice i stolci od recikliranih materijala

Na Trgu Ante Starčevića nalazi se nova adventska lokacija, Reci Božić
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/15
02.01.2020.
u 11:43

Osim toga što je 'zeleni', ovaj je advent u svemu drugome kao i svaki drugi u gradu, pa je tako ponuda hrane standardna – buncek, mlinci, zelje, fritule i hot dogovi, a u pozadini je plesna glazba

Jedno je napravljen od automobilskih guma, drugo od plastičnih boca, treće je ukrašeno zvjezdicama od čepova, a četvrto oblikovano od lima. Jedno od njih nije ništa drugo nego hrpa naslaganih paleta, a našlo se i ono ukrašeno – tenisicama.

Desetak takvih božićnih 'drvca' okružuje veliku fontanu na Trgu Ante Starčevića iznad Importanne centra, podsjećajući sve da ova adventska lokacija nije nimalo nalik niti jednoj u gradu. 'Reci Božić', kažu organizatorice Anja Jordanić i Ana Rosandić iz udruge Priroda za sve, prvi je održivi Advent u gradu, a sve što se tamo može vidjeti – od stolaca do kućica i svih ukrasa i lampica – izrađeno je od recikliranih i „eko-friendly“ materijala. Tako je ambijent ukrašen šestinskim kišobranima izrađenim od stiroporima, većina svjetiljki je na solarni pogon, a na svakom su stolu, umjesto cvijeća u vazi, male sadnice borova. Na ulazu na trg nalazi se i mali kutak za fotografiranje, koji je izrađen od starih dasaka i ukrašen sadnicama kućnih biljaka.

– Povrh toga svim smo ugostiteljima koji kod nas posluju naložili da sva pića koja prodaju moraju biti u povratnim ambalažama, a čaše se dodatno naplaćuju dvije kune. No, one se mogu više puta koristiti i zatim se baciti u biootpad jer su proizvedene od šećerne trske i kukuruznog škroba. Imamo i bukare i čaše koje su tesali karlovački srednjoškolci te krigle i staklenke – kaže A. Rosandić. U krugu oko fontane organizatori su postavili i mnoštvo kanti za papir, plastiku i biootpad kako bi očuvali okoliš oko trga, ali i poslali poruku svim posjetiteljima.

– Vidjeli smo da se na drugim adventima baca jako mnogo otpada i ovim želimo ukazati na važnost odvajanja, pa smo zato stavili ove kante u centralni plan. I jako pazimo da svi bacaju svoj otpad na pravo mjesto – objašnjava A. Jordanić, a kao dio manifestacije, dodaje, udruga održava i radionice i predstave za djecu i odrasle na temu održivog gospodarenja otpada.

Osim toga što je 'zeleni', ovaj je advent u svemu drugome kao i svaki drugi u gradu, pa je tako ponuda hrane standardna – buncek, mlinci, zelje, fritule i hot dogovi, a u pozadini je plesna glazba. Svake večeri na programu je koncert, predstava ili stand-up nastup - Stampedo, Cinkuši, Boa II i klapa Dišpet samo su neki od glazbenika koji su do sad zauzeli veliku pozornicu iza fontane a najavljuje ih se još.

Atmosfera je na prvom održivom adventu stoga vesela, a posjetiteljima se ideja održivog Božića, kažu, jako sviđa.

– Ovo je super ideja koja bi trebala biti primjer svakoj adventskoj lokaciji u gradu. Svaka čast, samo neka budu i dogodine – na nas sigurno mogu računati – kaže Zorica Jurčević koja je s prijateljicama Irinom Rajnović Bučković i Tanjom Zovković odlučila nakon posla svratiti do Trga Ante Starčevića. Nema ni velikih gužvi, a glazba nije preglasna nadovezuje se Josip Barišić, pa je zato Advent iznad Importannea super mjesto za navratiti prije ili poslije obilaska onih centralnih lokacija.

- Baš je opuštajuće i jako „chill“, uopće ne bi pomislio da se samo stotinjak metara dalje nalazi prava lavina ljudi koja se gužva oko Tomislavca – kaže Barišić.

Ključne riječi

Komentara 2

VU
vuky91
22:32 02.01.2020.

Došli smo iz Dalmacije i da nas frendica nije pozvala ne bi ni znali da se tamo nešto događa. Ono što sam vidjela, lokacija je super, svidjela mi se, klinci su bili oduševljeni fontanom, no nije bila usklađena sa tematikom Adventa u ZG što je čini mi se bio Orešar. Pozvana sam komentirati jer radim u turističkom sektoru u Dalmaciji. Ovdje nažalost nije bilo apsolutno nikakve informacije o istoj u službenim promidžbenim materijalima tiskanim od Grada Zagreba i TZ Grada Zagreba. Protiv istih organizator bi trebao podići tužbu. Lokacija osim već navedenog 'propusta' nije bila primjereno osvijetljena, promovirana u medijima, dnevnom tisku, stranicama TZ-a Grada Zagreba itd. Pričalo se samo o Fuliranju gdje se čekao red na preskupe i upitne kvalitete hladne kobasice u hladnim pecivima po 37kn. Stječe se dojam da je ova lokacija nažalost dobivena doslovno 5 do 12, navrat-nanos složena, nije ispunila očekivanja i nije donijela dodatni benefit tj. plus Adventskoj priči grada Zagreba. Na svakih 10.000 posjetitelja na drugim lokacijama ovdje bi došao 1. Tako se ne promiče nova lokacija sa dobro idejom, ali vrlo lošom izvedbom, na kraju su nažalost žrtve redom najmoprimci, organizator i sami posjetitelji koji samo pukom srećom mogu saznati o novoj lokaciji, kao mi. Kao da se radi o nekom parkiću u Vrapču, ova lokacija, zbog nebrige odgovornih, u prvom redu TZ Grada Zagreba, pa u konačnici i medija, je bila slijepo crijevo. I to upaljeno. Šteta, no to je očito modus operandi u metropoli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije