Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Noć u Vrapču

Bolnica u koju dolaze suicidalni ali i posvađani bračni parovi

'16.02.2011. Vrapce, Zagreb-Hitni prijem u psihijatrijskoj bolnici Vrapce. Bolnicari i policija odvozi pacijenta u drugu bolnicu. PACIJENTIMA OBAVEZNO SAKRITI IDENTITET !!!!!!!!! Photo: Boris Scitar/P
'Boris Scitar'
Autor
Sonja Hoffman
01.03.2011.
u 08:38

Dođu ljudi, dovezu se usred noću i jednostavno kažu da su se posvadili, opisuje neke od slučajeva iz prakse dr. Ivan Ćelić

Kada se spomene noćno dežurstvo na hitnom bolničkom prijmu, većina će zamisliti popularnog dr. Kovača kako u bijeloj kuti hita i prvu pomoć pruža ozlijeđenom pacijentu, no malo je onih kojima će na pamet pasti svi oni koji u krizama pomoć traže u najvećoj Klinici za psihijatrijske bolesti u Hrvatskoj – bolnici Vrapče.

Uz pratnju policajaca

Inače burne noći u kojima čekaonicu posjećuju muškarci odjeveni u žene, pacijenti sa čudnim željama kao da su se skrili u svojim kućama. I već kada smo pomislili da kiša dobro utječe na psihu Zagrepčana gotovo nečujno, iza leđa, pola sata poslije ponoći, pojavio se mladić.

– Dobra večer! Došao sam jer me strah – rekao je drhtureći i treskavim rukama naizmjenice čupkajući gumb na polo majici. Dr. Petrana Brečić, koja je shvatila da je riječ o napadu panike, smireno ga je upitala čega ga je toliko strah i otkud dolazi.

– Bio sam na treningu košarke i sad me jako strah da ću umrijet. Ne znam od čega, ali znam da ću umrijeti! – ubrzano dišući pravdao se. Gledajući kako se s liječnicom udaljava prema ambulanti u kojoj će mu s dozom lijekova za smirenje vratiti samopouzdanje, zamijetili smo da mu iz torbice viri žuta plastična patkica s kojom se djeca igraju u kadi...

Uputnica nije nužna

– Upravo je stigao – rekao nam je dr. Ivan Ćelić, jedan od triju psihijatara koji su te noći dežurali na prijmu, pokazujući na lijekovima potpuno “opijena” za kolica vezana pacijenta uz kojeg su pospano stajala dva policajca.

– Kako ste? 'Ajde se malo probudite! – dodirivao je obraze muškarcu.

Riječ je bila o čovjeku koji je prije sat vremena zbog pokušaja samoubojstva primljen na Sveti Duh. Svakog dana u Vrapče prosječno stignu 24 nova, a otpuste se 23 pacijenta – kaže dr. Brečić koja je te noći bila nadslužba u prijmu. – U Hitnoj se najviše zaprimi ljudi u alkoholiziranom stanju, oko 30 posto pacijenta “boluje“ od ovisnosti o drogama, slijede depresije pa pacijenti s nekom vrstom shizofrenije te čak 17 posto pacijenata kojima je starost donijela bolest demencije – nastavila je doktorica. S prosječno 20-ak intervencija noći u hitnoj ambulanti Vrapča znaju biti i te kako burne, a osim spomenutih pacijenata nije rijetkost da se liječnici u Vrapču usred noći satima igraju uloge bračnog savjetnika.

– Dođu ljudi, dovezu se usred noći i jednostavno kažu da su se posvadili te da žele razgovarati o svom problemu, a kako je ovo hitna ambulanta u kojoj uputnica nije nužna, primimo ih na razgovor i nastojimo smiriti dok oni jedan prema drugom ispaljuju otrovne strijele zamjeranja prebacujući krivnju – otkrio je dr. Ćelić.

Ključne riječi

Komentara 4

XY
xyzeeee
11:28 01.03.2011.

Po-minusićma vidim da na radnom mjestu stignete i nešto proćitat i

XY
xyzeeee
09:50 01.03.2011.

treba zaraditi \"plaćicu\"

DO
Dončura
10:04 01.03.2011.

Ovaj članak je čini se pisan sa mišlju da smo svi mi ludi. Možeš mislit kako oni razgovaraju, kada ovako dođeš kod psihijatra sa uputnicom posveti ti ako imaš sreće 15minuta i sve si obavio i ideš doma sa dvije tri vrste lijekova. Ova priča je bajka, ali veseli što liječnici još negdje u podsvjesti imaju to da bi trebali više razgovarati sa ljudima i cijeniti ih a manje pripisivat lijekove. Ovako ježi ga, pacijetu ljek ili je potreban ili ne a ordinarijusu provizija od farmaceutske kuće. I nije to slučaj samo na psihijatriji. E moj narode n...smo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije