Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sutra otvorenje

Jubilarne 25. Svečanosti pasionske baštine od sutra do 24.3.

Svečanosti pasionske baštine održat će se od 12. do 24. ožujka.
Foto: Svečanosti pasionske baštine
1/8
11.03.2016.
u 16:28

Uusret Uskrsu 25. izdanje ''Svečanosti pasionske baštine'', na kojima će biti prezentirana tradicionalna glazbena, likovna, književna i crkvena tradicija iz svih hrvatskih krajeva. Uz to, održat će se i premijerne izvedbe neke od novonastalih djela inspiriranih tim istim tradicijama

Bogat kulturni program jubilarnih, 25. ''Svečanosti pasionske baštine'', manifestacije kojom se tradicionalno obilježavaju uskrsni običaji s ciljem očuvanja bogatog kulturnog naslijeđa i poticanja novog stvaralaštva, otvara se sutra u 12 sati, i to velikom izložbom u Muzeju Mimara pod nazivom ''Hosana sinu Davidovu''.

Riječ je o retrospektivnoj izložbi čiji postav su odabrali Bruno Šeper i Stanko Špoljarić, a na otvorenju će nastupiti Mješoviti pjevački zbor Cappella Odak pod dirigentskom palicom Jasenke Ostojić.

Večeras će se i u crkvi sv. Petra na Vlaškoj, u 20 sati, održati praizvedba djela Tomislava Uhlika ''Stabat Mater''. U zagrebačkoj katedrali i nizu crkava te Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski i Hrvatskome glazbenom zavodu publika će do 24. ožujka moći uživati u pasionskim skladbama J. S. Bacha, W. A. Mozarta, J. Haydna, F. Liszta, A. Dvořáka, T. Albinonija i drugih, oratorijima Brune Vlaheka, Anđelka Igreca, Tomislava Uhlika i Ljube Stipišića te raznim koncertima posvećenima pasionskim tradicijama.

Glazbeni program tom će prilikom izvoditi Zagrebačka filharmonija, studenti Muzičke akademije, Ansambl narodnih plesova i pjesama LADO, Gradski zbor Brodosplit te niz solista, pjevačkih zborova, ansambla, orkestra i raznih folklornih skupina i klapa. Posebna pažnja pridat će se pasionskim tradicijama raznih hrvatskih krajeva, od Hrvatskog zagorja i zapadne Slavonije do Imotske krajine, Pridrage i Tkona, a pjesme, velikotjedne običaje i napjeve izvodit će pučki pjevači iz tih krajeva.

Također, u Društvu hrvatskih književnika bit će održan književni susret Lirika Velikog petka - novije hrvatsko pasionsko pjesništvo, a u Galeriji MORH-a Zvonimir i Studiju Moderne galerije Josip Račić postavljene izložbe na temu Muke i Urskrsnuća.

Svečanosti traju do 24. ožujka, a sva događanja su besplatna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije