Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kriva je blaga zima

Bili smo u inspekciji. Iznenadit ćete se cijenama na placu

Tržnica Dolac plac
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/2
10.03.2014.
u 11:14

Zbog jake zime prvi proizvodi lani bili su skuplji, sada su znatno jeftiniji. Otkako se povisio PDV i poskupjele režije, trošak za hranu se smanjio, no proizvođači na tržnici Dolac kažu kako su im veliki lanci odnijeli trideset posto profita

Cijene na zagrebačkim tržnicama niže su u odnosu na prošlu godinu, tvrde tako proizvođači voća i povrća, koji na štandovima prodaju robu sa svojih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Cijene ispisane na škarniclima prosječno su niže za dvije kune, kažu, a na tržnicama kupuju stariji građani, navikli na domaću mrkvu, luk, salatu, celer...

Jagode u Italiji 60 kuna

Bez obzira na cijenu, potrošnja je pala pa se tako rijetko čuje da netko zatraži više od kilograma. Ipak, sezonsko je povrće sasvim druga priča. Divlje šparoge, koje se trenutačno na Dolcu mogu nabaviti za najmanje 25 kuna po stručku, dok deblji stručak košta i pedeset kuna, planu gotovo čim se pojave na štandu.

Foto: Goran Stanzl/Pixsell i Getty Images

Slično je i s jagodama, koje znaju, kad se pojave u svibnju, doseći i 40 kuna po kilogramu. No i sada ih se može kupiti, iako uvozne, za 16 kuna po mjerici na Dolcu. Cijena se na Utrini penje za četiri kune, što je i dalje nisko za europsko tržište s obzirom na to da u talijanskim Udinama kilogram naplaćuju 8,90 eura, odnosno šezdesetak kuna.

Niže cijene potvrđuju i podaci Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi (TISP), pa tako prosječna cijena mladog luka u veljači iznosi 21,29 kuna, dok je lani u istom mjesecu koštao 23,02 kune. Cijena kilograma paprike babure prošle je godine u veljači bila 28,64, a ove je godine jeftinija i stoji 26,63 kune. Za tridesetak lipa poskupjeli su crveni kupus, krumpir, luk i špinat, dok je šareni grah dvije kune skuplje.

– Prošle su godine zbog jake i teške zime prvi proizvodi bili skuplji. Salatu smo držali između 18 i 20 kuna, dok je sad prodajemo po cijeni od 12 do 15 kuna – kaže Nevenka Mudrinić koja na tržnici u Utrini prodaje svoje proizvode koje je ubrala na OPG-u u Virovitici. Protiv kupovanja malih količina bore se snižavanjem cijena. Ciklu, primjerice, Snježana Polić na Dolcu naplaćuje osam kuna, iako na štandu piše dvije kune viša cijena. Ne mogu se, složni su prodavači, boriti s velikim trgovačkim lancima koji su na svakom koraku, a povrće se može, iako niže kvalitete, kupiti na otplatu.

I hrana na kredit

– Provuku kartice i plate kasnije. Sve se kupuje na kredit, pa tako i hrana – uspoređuje gospođa Mudrinić. Da su građani počeli štedjeti i na hrani te slijediti akcije na kojima sve češće kupuju, tvrdi i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever. Otkako se prije dvije godine PDV povisio za dva posto, a režije porasle, udio troška za hranu smanjio se.

– Skloni su i kupovati robu koja je pri isteku valjanosti. Uglavnom ne kupuju zalihe, osim mesa, koje potom zamrznu – rekao je Sever.

Komentara 7

Avatar Urban Fox
Urban Fox
20:14 10.03.2014.

think pink i nauči čitati, piše "mjerica jagoda od pola kilograma 16 kn, znači kila je 32, a to je puno jeftinije od talijanskih cijena, mućni glavom, think

DU
Deleted user
14:35 10.03.2014.

Prodajem mrkvicu - na rate

DU
Deleted user
15:35 10.03.2014.

hajde dokle ćete nas uspoređivati : sad italia, njemačka, koliko je njihov prosječni OD hajde malo dosta tog s***nja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije