Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Evo kojih će pet zagrebačkih tržnica proći pravi 'facelifting'

Društvo arhitekata radi na projektiranju Dolca, Trešnjevke, Branimirca, Kvatrića i Španskog. Na njima bi se za početak trebali postaviti krov i nadstrešnice, ali da i dalje ostaje dojam otvorenog prostora, a Dolac kao najveći plac doživjet će pravu renesansu, kroz obnovu obaju ploha. Tržnica bi trebala raditi i popodne
11. veljače 2014. u 08:17 8 komentara 8291 prikaza
Dolac plac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Uređuju se zagrebačke tržnice, a trenutačno je prioritet obnavljanje ukupno njih pet, najavio je gradonačelnik Milan Bandić.

I doista, na većini placeva potreban je krov nad glavom za kumice, nova infrastruktura kako za velikih kiša ne bi bilo poplava, ali i ukidanje naplate parkiranja.

Težak rad zimi

– Ni hladnoća nije toliko naporna koliko je teško raditi na kiši. Teško je razgovarati s ljudima, manje je kupaca i trebalo bi nešto učiniti da nam bude lakše – kaže prodavačica na Kvaternikovu trgu skrivena ispod šestinskog kišobrana.

Tržnica Dolac | Autor : Goran Stanzl/Pixsell i Getty Images Foto: Goran Stanzl/Pixsell i Getty Images

Da se ozbiljnije radi na planiranju sanacije i uređenja gradskih tržnica, potvrdili su iz Zagrebačkog holdinga, a ovoga puta u osmišljavanju novog izgleda tržnica sudjelovat će i Društvo arhitekata Zagreb (DAZ), koje već radi na novom izgledu Dolca, Branimirca i tržnica na Kvatriću, u Španskom i Trešnjevci.

– Tržnice su dio svakodnevice svakog grada. One su nešto posebno i zbog toga o njima treba voditi brigu. U ovih pet tržnica već se dugo nije ulagalo i mi smo sada u fazi pripreme projekata koji su jako ozbiljni. Treba osmisliti nove sadržaje, urediti te javne prostore i učiniti ih poželjnima – kazao je predsjednik DAZ-a Teo Budanko.

Koliko su poznati okvirni planovi, na Kvatriću bi se trebao postaviti krov, kao i u Španskom, no tako da i dalje ostavlja dojam otvorenog prostora.

– To će se riješiti tako što će se prostor ostaviti prozračnim i neće se zatvarati, a plan je i da se u sklopu uređenja tržnice na Kvatriću uredi i park preko puta – objasnio je Budanko.
Slično bi se trebala učiniti i Trešnjevci. Trula drvenarija na klupama, loše sanitarije i nedostatak parkinga samo su dio problema ovog placa.

Baš kao što je to slučaj u nekim gradovima Europe, poput Rima, i na Dolcu bi se u popodnevnim satima trebalo događati puno toga. Plan je da glavna gradska tržnica građanima bude na raspolaganju i nakon jutarnje kupnje

Teo Budanko

Društvo arhitekata Zagreb

– Najgori je to što nemamo krov. Potrebne su nadstrešnice kako bi se lakše radilo zimi i po kišama. Sad imamo samo kišobrane, a trebalo bi urediti i WC-e – kazala je kumica s trešnjevačkog placa.
Dolac bi pak trebao doživjeti potpunu renesansu. Za ovu tržnicu već je i završena projektna dokumentacija, a obnova će početi u donjem dijelu tržnice, gdje se nalaze štandovi i trgovine s mesnim proizvodima. Nakon toga radovi bi trebali početi i na samoj plohi Dolca, gdje će se provjeriti i poboljšati statika. Osim toga, planirano je i postavljanje pozornice te da tržnica radi i u popodnevnim satima.

To su prioriteti

dolac (1) novo ruho dolca Obnova placa: Štandovi na Trg, a na Dolac pozornica za folklor Tržnice Zagreb bogatstvo sadržaja Zagrebačkim placevima mogla bi uzor biti tržnica u Barceloni. Može li i obrnuto? dolac (1) novo ruho dolca Obnova placa: Štandovi na Trg, a na Dolac pozornica za folklor Tržnice Zagreb bogatstvo sadržaja Zagrebačkim placevima mogla bi uzor biti tržnica u Barceloni. Može li i obrnuto?

– Baš kao što je to slučaj u nekim gradovima Europe, poput Rima, i na Dolcu bi se u popodnevnim satima trebalo događati puno toga. Plan je da glavna gradska tržnica građanima bude na raspolaganju i nakon jutarnje kupnje – dodaje Budanko.

I na Branimircu, koji je najzapuštenija tržnica u gradu, arhitekti već rade na osmišljavanju sadržaja.
– On se može urediti tako da to više ne bude mjesto koje ljudi izbjegavaju, nego destinacija za druženje – poručio je predsjednik DAZ-a. Kad radovi na tržnicama počinju, ne zna se. Zna se samo da su navedene tržnice prioriteti.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
 • Hellagood:

  Ajme, super. Pa bilo bi lijepo da rade popodne, ne do navečer, ali do 5...? Ne kužim za koga uopće rade radnim tjednom ujutro osim za penzionere. A da ne pričam o ribarnicama koje često preko tjedna rade od 8 ... prikaži još! do 1. Ne znam kako se to njima isplati :/

 • niks100:

  Trebaju misliti i na raspored klupa i kucica tako da kupac ima kretnju do svakog prodavaca

 • Avatar tajar
  tajar:

  Već su pokušali uvesti rad tržnice na Dolcu u popodnevnim satima, pa nije išlo. Ionako su preskupe zakupnine za prodajna mjesta na placu, pa je čudo što još mogu uopće opstati!