Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bogatstvo sadržaja

Zagrebačkim placevima mogla bi uzor biti tržnica u Barceloni. Može li i obrnuto?

Tržnice Zagreb
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/3
28.01.2014.
u 15:59

Moguća je suradnja s tržnicom La Boqueria u Barceloni, koja je u svim najvećim turističkim i gastrovodičima svijeta. Na sastanku predstavnika Tržnica Zagreb i Bandića govorilo se i obnovi gradskih tržnica

Iako su po svojoj osebujnosti, bogatstvu sadržaja, mirisima i bojama same za sebe gradska znamenitost, zagrebačke tržnice mogle bi biti još atraktivnije i turistički prepoznatljivije. Uzor bi zagrebačkim placevima mogla biti velika tržnica La Boqueria u Barceloni, koja je nezaobilazna u najvećim svjetskim turističkim i gastronomskim vodičima.

O mogućoj suradnji Zagreba s drugim najvećim španjolskim gradom razgovarali su danas gradonačelnik Milan Bandić i gastronovinar Rene Bakalović, spominjući povezivanje u smislu promocije vrijednosti gradskih tržnica.

Na sastanku, na kojem su bile i voditeljica Tržnica Zagreb Zdenka Palac i gradska pročelnica za gospodarstvo Mirka Jozić, dotaknute su i teme obnove velikih placeva, počev od rekonstrukcije Dolca, Kvatrića i Branimirca, a najavljeno je i uređenje plohe na Trešnjevačkom trgu kod tamošnje tržnice.

Prema ranijim planovima, uređenje Dolca trebalo bi doći na red u travnju ove godine, a štandovi s gornje plohe bili bi privremeno preseljeni na Trg bana Jelačića.

Velika barcelonska tržnica La Boqueria se inače prvi put spominje već 1217. godine, a 1835. odlučeno je o njenoj stalnoj lokaciji u četvrti Ciutat Vella, s ulazom iz najpoznatije gradske ulice La Rambla. Tržnica se prostire na gotov hektar površine i s tisućama štandova i stolova. Zanimljivo je da je metalni krov izrađen točno prije 100 godina i još je u funkciji.

Komentara 7

DU
Deleted user
20:47 28.01.2014.

...čini mi se da je "velika" tržnica La Boqueria u Barceloni dvostruko manja od Dolačkog Placa, a nema ni fenomenalni otvoreni dio, pokriven simboličnim šestinskim pokrovom! I obična je hala s kioscima, poput donjeg zatvorenog dijela Dolca, makar im je PR ubitačan. Kako malo cijenimo svoje, a spremni smo se ugledati na nešto puno lošije od našega.

Avatar fijolica
fijolica
12:29 29.01.2014.

Sad bu i to upropastil!

DU
Deleted user
20:51 28.01.2014.

Pravi je razlog loby trgovačkih lanaca u EU, koji je uglavnom zatvorio sve tržnice otvorenog tipa i pretvorio ih u zgrade s kioscima, doduše sa raznim (skupljim) specijalitetima, ali ipak ne više tržnice! Razlog više da zadržimo svoje, da see izborimo za svoje i da to svoje, njima sada egzotično, reklamiramo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije