Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novo ruho starog trga

Bijeli plato za kralja Tomislava

20.06.2018.
u 09:19

Zelena površina oko spomenika je popločena,dodana je još jedna stuba, a ''umiveni'' su i kip te postament i brončani ukrasi

Umjesto na travi usred trga koji nosi ime po kralju Tomislavu, njegov spomenik sad stoji na bijelom platou.

Dodana je i jedna prijelazna stepenica između novog opločenja i spomenika, koji je također “umiven“, kako je to objasnio gradonačelnik Milan Bandić. On je jučer obišao trg nakon završetka radova koji su trajali od početka godine.

Gotovo i prije roka

– Dio zelene površine oko postamenta spomenika popločen je kamenom ghiandone sardo debljine 8 centimetara, a izabrali su ga Zagrepčani u javnoj anketi – objasnila je Azra Šarić iz Gradskog ureda za prostorno uređenje. Popločena je površina od 324 kvadrata, a ukupna vrijednost radova iznosila je dva milijuna kuna.

Novi izgled trga osmislili su projektanti Branko Silađin i Alojzije Car, a iz Grada su napomenuli da su radovi izvedeni u skladu sa smjernicama Gradskog zavoda za zaštitu spomenika i prirode. Gradonačelnik Milan Badić istaknuo je kako je to samo nastavak dobre brige o jednom od najljepših zagrebačkih trgova.

– Prije tri godine uredili smo pročelje Umjetničkog paviljona, prije godinu i pol obnovili smo rasvjetu, permanentno održavamo hortikulturu Tomislavova trga i ostalo nam je samo fino umivanje Tomislavova spomenika – rekao je gradonačelnik Bandić te se pohvalio da su radovi završeni i mjesec dana prije predviđenog roka.

Postavljen 1947. godine

Ljevaonica umjetnina Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreba izvela je konzervatorsko-restauratorske radove na granitnom postamentu, na brončanom reljefu na postamentu i na brončanom spomeniku kralja Tomislava koji tamo stoji od 1947. godine.

Trebao je biti postavljen još 1925. godine u povodu tisuću godina hrvatske državnosti, no naručen je tek tri godine kasnije, a odljev je napravljen 1933. godine. Djelo Roberta Frangeša Mihanovića svjetlo dana na kraju je ugledalo tek nakon Drugog svjetskog rata, a 1949. postavljeni su i brončani reljefi s bočne strane.

Sve do 1990. godine na postamentu je stajao i natpis koji je onda zamijenjen šahovnicom. Iako su građani zadovoljni obnovom, ne primjećuju baš veliku razliku.

– Vidim da je ljepše, ali ne mogu odrediti točno što je drugačije, kip je malo tamniji, šahovnica je izraženija, a plato izgleda prirodno, kao da je oduvijek tu – najčešći su komentari na obnovu, a najviše se hvali činjenica da je konačno olakšan ulaz u park osobama s invaliditetom. Radovima je, naime, promijenjen i pristupni ulaz u park pa su s obje strane spomenika, umjesto stepenica, izgrađene prilazne staze.

 

Komentara 9

VI
Vito
12:19 20.06.2018.

Bijeli plato za kralja Tomislava - Popločena je površina od 324 kvadrata, a ukupna vrijednost radova iznosila je dva milijuna kuna. :: Zagreb je ostao bez 324 četvornih metara zelene površine što nas je koštalo 6.172,84 kune po četvornom metru ili 798,38 €

VI
Vito
12:21 20.06.2018.

Evo zbog čega poskupljuju komunalne usluge u Zagrebu - zbog uništavanja zelenih površina glavnog grada Hrvatske. __ Pa nek mi neto napiše da je "gradonačelnik" Hrvat i rimokatolik

AR
Artukovic
10:11 20.06.2018.

Ovo je katastrofa......uzas....prava devastacija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije