Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Motel Plitvice 2018.

Bez panike, ovo je vježba: u sudaru iscurio radioaktivni materijal

Robert Anic/PIXSELL
21.04.2018.
u 14:29

Terenskom vježbom obilježeno je deset godina od osnutka Ured za upravljanje u hitnim situacijama

Danas je održana pokazno – terenska vježba „Motel Plitvice 2018.“ čiji je nositelj Ured za upravljanje u hitnim situacijama i ujedno je obilježeno deset godina osnutka Ureda.

Vježba je simulirala prometnu nesreću koja se dogodila prilikom prijevoza opasnog radiološkog materijala.

Prema scenariju vježbe oko 11 sati i 35 minuta na Zagrebačkoj obilaznici, kod Motela Plitvice u smjeru Jankomir-Lučko došlo je do prometne nesreće u kojoj je sudjelovalo transportno vozilo za prijevoz radioaktivnog materijala i osobno vozilo. Transportno vozilo prevozilo je F-18 (Fluor-18) namijenjeno provođenju dijagnostičkih postupaka u bolnicama. Ukupna aktivnost jest 257 MBq. U nesreći su ozlijeđene ukupno 4 osobe, od kojih jedna teže. Sve osobe koje su pomagale unesrećenima prije dolaska žurnih službi su pregledane od strane stručnjaka. Za osobe koje su bile kontaminirane radioaktivnim materijalom, kontaminacija je uklonjena. Analizom prevoženog materijala i vremena zadržavanja osoba u blizini transportnog vozila sa sigurnošću je utvrđeno da nitko od osoba na lokaciji nije primio dozu usporedivu s dozvoljenom godišnjom dozom za stanovnika (1 mSv).

1/11

Zaštitna odijela pripadnika stručnih službi zaustavljaju više od 90% energije zračenja Fluora-18 te nitko od pripadnika stručnih službi nije primio dozu veću od dozvoljene godišnje doze za stanovnika (1 mSv), pa time niti od dozvoljene doze u izvanrednom događaju (20 mSv). Ozlijeđene osobe iz osobnog automobila su dekontaminirane prije transporta u bolnicu.

Ozlijeđen vozač je morao biti hitno transportiran u bolnicu, na način da se onemogući kontaminacija bolničkog prostora, te je dekontaminiran u bolnici. Nadležne službe su provjerile da u bolnici nema kontaminacije, a vozilo hitne pomoći koje je prevozilo pacijenta je na dekontaminaciji.                    

Cilj vježbe je bio uvježbavanje procedura hitnih službi za postupanje u slučaju radiološke nesreće, komunikacija između različitih hitnih službi, dekontaminacija i pružanje medicinske pomoći u slučaju radiološke nesreće.

Nositelj vježbe je Ured za upravljanje u hitnim situacijama a na vježbi je sudjelovalo oko 50 sudionika iz Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost, Policijske uprave zagrebačke, Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba, Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba, Instituta za medicinska istraživanja, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Gradskog društva Crvenog križa Zagreb uz tehničku potporu Zagrebačkog radioamaterskog saveza, Vatrogasne zajednice Grada Zagreba i Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Zagreb.

Komentara 1

JO
josmalopanestalo
10:11 22.04.2018.

naš pavle naranđasti na plitvicama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije