Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Bez panike, ovo je vježba: u sudaru iscurio radioaktivni materijal

Terenskom vježbom obilježeno je deset godina od osnutka Ured za upravljanje u hitnim situacijama
21. travnja 2018. u 14:29 1 komentara 608 prikaza
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Danas je održana pokazno – terenska vježba „Motel Plitvice 2018.“ čiji je nositelj Ured za upravljanje u hitnim situacijama i ujedno je obilježeno deset godina osnutka Ureda.

Kibernetički štit Simulacijska vježba U Ministarstvu obrane održana vježba Kibernetički štit 2018

Vježba je simulirala prometnu nesreću koja se dogodila prilikom prijevoza opasnog radiološkog materijala.

Prema scenariju vježbe oko 11 sati i 35 minuta na Zagrebačkoj obilaznici, kod Motela Plitvice u smjeru Jankomir-Lučko došlo je do prometne nesreće u kojoj je sudjelovalo transportno vozilo za prijevoz radioaktivnog materijala i osobno vozilo. Transportno vozilo prevozilo je F-18 (Fluor-18) namijenjeno provođenju dijagnostičkih postupaka u bolnicama. Ukupna aktivnost jest 257 MBq. U nesreći su ozlijeđene ukupno 4 osobe, od kojih jedna teže. Sve osobe koje su pomagale unesrećenima prije dolaska žurnih službi su pregledane od strane stručnjaka. Za osobe koje su bile kontaminirane radioaktivnim materijalom, kontaminacija je uklonjena. Analizom prevoženog materijala i vremena zadržavanja osoba u blizini transportnog vozila sa sigurnošću je utvrđeno da nitko od osoba na lokaciji nije primio dozu usporedivu s dozvoljenom godišnjom dozom za stanovnika (1 mSv).

1 / 11

Zaštitna odijela pripadnika stručnih službi zaustavljaju više od 90% energije zračenja Fluora-18 te nitko od pripadnika stručnih službi nije primio dozu veću od dozvoljene godišnje doze za stanovnika (1 mSv), pa time niti od dozvoljene doze u izvanrednom događaju (20 mSv). Ozlijeđene osobe iz osobnog automobila su dekontaminirane prije transporta u bolnicu.

Ozlijeđen vozač je morao biti hitno transportiran u bolnicu, na način da se onemogući kontaminacija bolničkog prostora, te je dekontaminiran u bolnici. Nadležne službe su provjerile da u bolnici nema kontaminacije, a vozilo hitne pomoći koje je prevozilo pacijenta je na dekontaminaciji.                    

Cilj vježbe je bio uvježbavanje procedura hitnih službi za postupanje u slučaju radiološke nesreće, komunikacija između različitih hitnih službi, dekontaminacija i pružanje medicinske pomoći u slučaju radiološke nesreće.

Nositelj vježbe je Ured za upravljanje u hitnim situacijama a na vježbi je sudjelovalo oko 50 sudionika iz Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost, Policijske uprave zagrebačke, Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba, Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba, Instituta za medicinska istraživanja, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Gradskog društva Crvenog križa Zagreb uz tehničku potporu Zagrebačkog radioamaterskog saveza, Vatrogasne zajednice Grada Zagreba i Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Zagreb.

Zlostavljanje životinja Na Dakoti su vježbali pse za borbu Ilustracija PRIPREME ZA SEZONU Pet najboljih vježba za jačanje vašeg tijela Novi trendovi među mladima Manje piju alkohol i puše, vježbaju i ne žure se sa seksom
Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
a
Jadranom bez daha
Argonauti u sedam dana preveslali 650 kilometara hrvatske obale