Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi trendovi među mladima

Manje piju alkohol i puše, vježbaju i ne žure se sa seksom

Foto: Boris Scitar/PIXSELL
15.01.2018.
u 08:55

Današnji mladi usamljeniji su nego oni iz prijašnjih generacija, a te promjene vidljive su u svim ekonomski bogatim zemljama

Tinejdžeri i mladi danas manje puše i piju, kasnije ulaze u seksualne odnose, više se obrazuju, ali su usamljeniji nego prije jer se sve manje druže ‘uživo’. Te promjene na mladima koji se ponašaju i razmišljaju drukčije od prijašnjih generacija vidljive su u gotovo svim bogatijim zemljama od europskih, do Japana, SAD-a i Južne Koreje, piše The Economist, pozivajući se na istraživanja i stručnjake.

Trećina mladih puši

I u nas je zamijećen trend da više nisu popularni dečki s cigaretom, nego oni koji ne puše, ne piju i bave se sportom. U Europi pada udio 15 i 16-godišnjaka koji su probali cigarete od 1999., a raste udio mladih koji nikad nisu probali cigarete, alkohol, marihuanu i sedative. Iako i mi bilježimo pad učenika koji su probali cigarete, imamo ih više od razvijenih zemalja. U nas 38% učenika nikad nije pušilo, a trećina ih je u dobi od 15 do 16 godina 2015. pušila. I po broju tinejdžera, koji su se napili dva ili više puta, iznad smo prosjeka EU. Dječji psihijatar Nenad Jakušić iz zagrebačke Klaićeve bolnice zamjećuje:

– Nije ništa drastično, ali pojačan je trend da cure više piju nego prije. Dolazi nam više tinejdžerki koje se opiju u prvom, drugom srednje, a nekad i u osmom razredu. Piju po parkićima kad slave rođendane ili kraj školske godine i kad se dijete nenaviklo na alkohol napije, netko pozove Hitnu, a ostali koji su isto pili zbrišu, pa Hitna pokupi samo to dijete. Neke cure znaju, obično na kraju polugodišta ili školske godine, kad nakupe loše ocjene i padnu u krizu, a ne uspijevaju riješiti problem, namjerno popiti sedative i završe kao hitni slučajevi. Ne rade to da bi se ubile, nego zato da skrenu pozornost na sebe kako bi im drugi pomogli i riješili problem – kaže.

Dodaje da ipak broj tinejdžera koji se opiju, popiju tablete posljednjih 10-ak godina stagnira. Tinejdžeri i mladi danas se ne žure ni sa seksom. U SAD-u je udio mladih od 20 do 24 godina bez seksualnog partnera krajem 60-ih bio 6,3%, dok za mlade rođene početkom 90-ih taj je udio skočio na 15,2%.

Japan je najekstremniji, pa je 2015. 47% Japanaca od 20 do 24 godine navelo da nikad nisu imali seksualne odnose sa ženom, a 2002. bilo ih je trećina. U nas prema Durexovom istraživanju mladi prvo seksualno iskustvo dožive sa 17,3 godine. Zagrebački ginekolog Zlatko Topalović nije primijetio da u nas mladi kasnije ulaze u seksualne odnose.

– U studentskoj dobi uglavnom su već imali seksualno iskustvo, ali treba imati na umu da nam dolaze studenti koji su već imali seksualne odnose, a imamo i mali dio studenata koji žele ostati nevini do braka. Mladi danas imaju veću svijest o štetnosti pobačaja i zaštiti od spolno prenosivih bolesti pa se više koriste kontracepcijom – kaže Topalović, dodajući da je nekad bio fora dečko s cigaretom u ustima, a danas je veća fora dečko koji ne puši, ne pije, bavi se sportom i atletski je građen.

Virtualni pustinjaci

Prema OECD-u udio mladih s fakultetom skočio je s 26% na 43% između 2000. i 2016. Zbog dominantne komunikacije preko društvenih mreža mladi se manje druže ‘uživo’ pa su sve osamljeniji. Neke zapadne zemlje počinju izgledati kao Japan i Južna Koreja u kojima su mladi virtualni pustinjaci.

– Tinejdžeri se manje i kod nas druže ‘uživo’ i ako su previše na internetu i društvenim mrežama, naravno da su osamljeniji i tjeskobniji – kaže Jakušić.

Psihologinja Gordana Kuterovac-Jagodić promjenu trendova tumači da za mlade u razvijenim zemljama koji imaju više novca više nije moderno piti i pušiti nego vježbati, dobro izgledati, zdravo se hraniti.

– Pušenje i opijanje nije više in za finiju djecu, koja kad i piju, piju fino vino, a ne pivo. Primjećujem i da kod nas dosta studenta ne zna komunicirati. Kažu da im je teško govoriti na usmenim ispitima, ali i na pismenima imaju problema s pisanjem cijelih rečenica. Jednako tako danas su više usmjereni na sebe, razmišljaju već na drugoj, trećoj godini fakulteta što im je bitno za dobar CV, pa rade poslove, ali i volontiraju jer im je i to dobro za životopis – kaže Gordana Kuterovac-Jagodić.     

 

Komentara 20

DU
Deleted user
09:30 15.01.2018.

Jesenti milu bigulicu, neće biti dobro. Ako mladi iz godine u godinu bivaju sve konzervativniji, da baš ne kažemo zatucaniji, postavlja se opravdano pitanje tko će u praksi provoditi rodnu ideologiju i slične "moderne", "napredne" i pogotovo "znanstvene" projekte. Kao društvo doživjet ćemo civilizacijski slom kakav povijest nije zapamtila. Tko će biti kriv za to? Pa zna se - Crkva pod čiji negativni utjecaj mladi očito potpadaju sve više jer smatraju da opijanje, drogiranje, pušenje i spolni odnosi prije braka nisu nešto čime bi se čovjek trebao ponositi. Zar to nije klerofašistička zatucanost najgore vrste? Eto posla za civilne udrugare lijevičarke provenijencije!

Avatar southman
southman
09:56 15.01.2018.

Kako da se seks.aju kada nisu na čistu kojem rodu pripadaju pa ne znaju niti sa kim da se upuste u se_x, a da ne izaberu krivo !?

TE
Testera
17:39 15.01.2018.

Znači, postajemo zemlja pedera i idiota.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije