Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Manje piju alkohol i puše, vježbaju i ne žure se sa seksom

Današnji mladi usamljeniji su nego oni iz prijašnjih generacija, a te promjene vidljive su u svim ekonomski bogatim zemljama
15. siječnja 2018. u 08:55 20 komentara 20382 prikaza
Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Tinejdžeri i mladi danas manje puše i piju, kasnije ulaze u seksualne odnose, više se obrazuju, ali su usamljeniji nego prije jer se sve manje druže ‘uživo’. Te promjene na mladima koji se ponašaju i razmišljaju drukčije od prijašnjih generacija vidljive su u gotovo svim bogatijim zemljama od europskih, do Japana, SAD-a i Južne Koreje, piše The Economist, pozivajući se na istraživanja i stručnjake.

Thompsonov koncert na Trpinjskoj cesti (1) ISTRAŽIVANJE Jesu li mladi Hrvati prihvatili europski identitet, ili njeguju 'balkanski' mentalitet?

Trećina mladih puši

I u nas je zamijećen trend da više nisu popularni dečki s cigaretom, nego oni koji ne puše, ne piju i bave se sportom. U Europi pada udio 15 i 16-godišnjaka koji su probali cigarete od 1999., a raste udio mladih koji nikad nisu probali cigarete, alkohol, marihuanu i sedative. Iako i mi bilježimo pad učenika koji su probali cigarete, imamo ih više od razvijenih zemalja. U nas 38% učenika nikad nije pušilo, a trećina ih je u dobi od 15 do 16 godina 2015. pušila. I po broju tinejdžera, koji su se napili dva ili više puta, iznad smo prosjeka EU. Dječji psihijatar Nenad Jakušić iz zagrebačke Klaićeve bolnice zamjećuje:

– Nije ništa drastično, ali pojačan je trend da cure više piju nego prije. Dolazi nam više tinejdžerki koje se opiju u prvom, drugom srednje, a nekad i u osmom razredu. Piju po parkićima kad slave rođendane ili kraj školske godine i kad se dijete nenaviklo na alkohol napije, netko pozove Hitnu, a ostali koji su isto pili zbrišu, pa Hitna pokupi samo to dijete. Neke cure znaju, obično na kraju polugodišta ili školske godine, kad nakupe loše ocjene i padnu u krizu, a ne uspijevaju riješiti problem, namjerno popiti sedative i završe kao hitni slučajevi. Ne rade to da bi se ubile, nego zato da skrenu pozornost na sebe kako bi im drugi pomogli i riješili problem – kaže.

Dodaje da ipak broj tinejdžera koji se opiju, popiju tablete posljednjih 10-ak godina stagnira. Tinejdžeri i mladi danas se ne žure ni sa seksom. U SAD-u je udio mladih od 20 do 24 godina bez seksualnog partnera krajem 60-ih bio 6,3%, dok za mlade rođene početkom 90-ih taj je udio skočio na 15,2%.

Japan je najekstremniji, pa je 2015. 47% Japanaca od 20 do 24 godine navelo da nikad nisu imali seksualne odnose sa ženom, a 2002. bilo ih je trećina. U nas prema Durexovom istraživanju mladi prvo seksualno iskustvo dožive sa 17,3 godine. Zagrebački ginekolog Zlatko Topalović nije primijetio da u nas mladi kasnije ulaze u seksualne odnose.

teretana Svaka čast Snimili dječaka kako gleda kroz prozor teretane, a vlasnikov potez oduševio je sve

– U studentskoj dobi uglavnom su već imali seksualno iskustvo, ali treba imati na umu da nam dolaze studenti koji su već imali seksualne odnose, a imamo i mali dio studenata koji žele ostati nevini do braka. Mladi danas imaju veću svijest o štetnosti pobačaja i zaštiti od spolno prenosivih bolesti pa se više koriste kontracepcijom – kaže Topalović, dodajući da je nekad bio fora dečko s cigaretom u ustima, a danas je veća fora dečko koji ne puši, ne pije, bavi se sportom i atletski je građen.

Virtualni pustinjaci

Prema OECD-u udio mladih s fakultetom skočio je s 26% na 43% između 2000. i 2016. Zbog dominantne komunikacije preko društvenih mreža mladi se manje druže ‘uživo’ pa su sve osamljeniji. Neke zapadne zemlje počinju izgledati kao Japan i Južna Koreja u kojima su mladi virtualni pustinjaci.

– Tinejdžeri se manje i kod nas druže ‘uživo’ i ako su previše na internetu i društvenim mrežama, naravno da su osamljeniji i tjeskobniji – kaže Jakušić.

Psihologinja Gordana Kuterovac-Jagodić promjenu trendova tumači da za mlade u razvijenim zemljama koji imaju više novca više nije moderno piti i pušiti nego vježbati, dobro izgledati, zdravo se hraniti.

– Pušenje i opijanje nije više in za finiju djecu, koja kad i piju, piju fino vino, a ne pivo. Primjećujem i da kod nas dosta studenta ne zna komunicirati. Kažu da im je teško govoriti na usmenim ispitima, ali i na pismenima imaju problema s pisanjem cijelih rečenica. Jednako tako danas su više usmjereni na sebe, razmišljaju već na drugoj, trećoj godini fakulteta što im je bitno za dobar CV, pa rade poslove, ali i volontiraju jer im je i to dobro za životopis – kaže Gordana Kuterovac-Jagodić.     

gaming Tehnologija bolesti Ovisnost o videoigrama u istom redu s ovisnošću o alkoholu ili drogama brak kao pokus U crkvi se vjenča samo 52 posto parova: 'Mladi ljudi brak ne doživljaju kao nešto sveto' razvod Kome prijeti rastava? Rizični brakovi mlađih od 25 i ako je žena obrazovanija

 

krađa
Uhvaćen na djelu
Postavio kameru kako bi otkrio tko mu krade stvari iz ulaza, ali ovog lopova nije očekivao
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
 • Avatar Jura z bregov
  Jura z bregov:

  Jesenti milu bigulicu, neće biti dobro. Ako mladi iz godine u godinu bivaju sve konzervativniji, da baš ne kažemo zatucaniji, postavlja se opravdano pitanje tko će u praksi provoditi rodnu ideologiju i slične "moderne", "napredne" i pogotovo "znanstvene" projekte. Kao ... prikaži još! društvo doživjet ćemo civilizacijski slom kakav povijest nije zapamtila. Tko će biti kriv za to? Pa zna se - Crkva pod čiji negativni utjecaj mladi očito potpadaju sve više jer smatraju da opijanje, drogiranje, pušenje i spolni odnosi prije braka nisu nešto čime bi se čovjek trebao ponositi. Zar to nije klerofašistička zatucanost najgore vrste? Eto posla za civilne udrugare lijevičarke provenijencije!

 • Avatar southman
  southman:

  Kako da se seks.aju kada nisu na čistu kojem rodu pripadaju pa ne znaju niti sa kim da se upuste u se_x, a da ne izaberu krivo !?

 • Testera:

  Znači, postajemo zemlja pedera i idiota.