Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U Ministarstvu obrane održana vježba Kibernetički štit 2018

Kibernetički štit 2018 prva je vježba članova Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti na strateškoj razini
15. ožujka 2018. u 16:51 5 komentara 451 prikaza
Kibernetički štit
Foto: MORH/J.Kopi
Pogledajte galeriju 1/7

Prva vježba Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti pod nazivom Kibernetički štit 2018, održana danas u Ministarstvu obrane, okupila je članove Koordinacije na čelu s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem.

Damir Krstičević najavio je izmjene zakona Krstičević: Izmjene zakona o obrani i službi u OSRH radi bolje spremnosti i standarda vojnika

Vježba je održana u sklopu prve ovogodišnje sjednice Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti, a uz članove Koordinacije, koji su bili sudionici vježbe, u ulozi promatrača nazočili su i predstavnici drugih institucija.

Kibernetički štit 2018 je simulacijska vježba na scenarij kibernetičkog napada u kojoj su ključni donositelji odluka na nacionalnoj razini okupljeni u Koordinaciji za sustav domovinske sigurnosti imali mogućnost provjeriti funkcioniranje sustava upravljanja u kriznim situacijama.

– Nove sigurnosne ugroze zahtijevaju pravovremenu reakciju i ovakva vježba je izvrsna prilika za stratešku razinu za provjeru znanja i svjesnosti o postojećim procedurama i zakonskoj regulativi – rekao je uoči vježbe ministar Krstičević, zaključivši:

– S obzirom na nedavne događaje, pokazalo se da je sinergija svih sastavnica sustava Domovinske sigurnosti, Hrvatske vojske i lokalne zajednice ključna u pomoći stanovništvu u borbi s elementarnim nepogodama.

Nositelj vježbe je Samostalni sektor za informacijske i komunikacijske sustave MORH-a, čiji je načelnik brigadir Bruno Bešker ujedno direktor vježbe, a realizator Glavna planska skupina u koju su bili uključeni predstavnici Ureda Predsjednice RH, Ureda predsjednika Vlade RH, Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, Sigurnosno-obavještajne agencije i Vojne sigurnosno-obavještajne agencije, Zavoda za sigurnost informacijskih sustava, MUP-a, MORH-a i OSRH-a te Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

– Kibernetički štit 2018 je nacionalna vježba upravljanja odgovorima na kibernetičke prijetnje s elementima sustava domovinske sigurnosti. Provodi se u cilju jačanja svijesti o kibernetičkim prijetnjama, kao i uloge Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti – istaknuo je brigadir Bešker, pojasnivši kako je cilj vježbe ukazati i na važnost strateškog komuniciranja u kriznim situacijama te koordinacije i suradnje javnog, akademskog i gospodarskog sektora, kao i potaknuti raspravu o smjernicama za postupanje na strateškoj razini te ukazati na moguće izazove u slučaju kibernetičke krize.

Riječ je o vježbi kod koje svi sudionici zajedno za stolom rješavaju neki zajednički problem, tzv. Table-top exercise. Sudionici vježbe analizirali su nekoliko potencijalno zlonamjernih aktivnosti po zamišljenom scenariju, nakon čega su donosili odgovarajuće odluke u cilju umanjenja štete koja bi mogla nastati kao posljedica tih scenarija. Vježba se provodila uz pomoć računala, a potom je uslijedila rasprava sudionika.

Damir Krstičević Damir Krstičević: 'PESCO jača obrambenu suradnju, ali i industrijsku dimenziju obrane' rođeni 2000. i stariji MORH poziva muškarce na upis u vojnu evidenciju u 2018. Damir Krstičević i Marija Pejčinović Burić Na marginama skupa Krstičević s Nijemcima i Izraelcima razgovarao o zrakoplovima
La chaîne CBS va diffuser l’entretien intitulé "Meghan & Harry" entre le prince Harry, Meghan Markle et la présentatrice américaine Oprah Winfrey, qui sera diffusé le 7 mars. Un échange qui promet son lot de révélations explosive.
ŽRTVA ILI NE?
Meghan je lagala tijekom intervjua kod Oprah, razotkrila je najbolja prijateljica
Nikola Škorić
PROLJETNA SEZONA
U novoj epizodi Raiffeisen Future Boosta saznajte kako je Nikola Škorić osnutkom tvrtke Electrocoin započeo revoluciju u industriji plaćanja