Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Bandić traži sastanak s premijerom Plenkovićem

Poreznu reformu nazvao je "decentralizacija, improvizacija, lustracija" upitavši odakle će gradovi namiriti manjkove koji će nastati poreznom reformom.
21. listopada 2019. u 15:47 15 komentara 635 prikaza
Milan Bandić
Foto: Borna Filic/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Zagrebački gradonačelnik i predsjednik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić u ponedjeljak je  još jednom pozvao premijera Andreja Plenkovića na sastanak, ovaj put na temu porezne reforme za koju kaže da je "guljenje kože" lokalnim jedinicama. Porezna reforma koja se promovira kroz porezno rasterećenje provodi se na račun svih osim države, odnosno na račun poduzetnika, obrtnika i lokalnih jedinica, ustvrdio je Bandić na konferenciji za novinare pozvavši premijera na konstruktivan i partnerski razgovor o toj temi.

Andrej Plenković demantirao glasine Plenković: Moj kandidat je bio Manfred Weber, a moj cilj je biti hrvatski premijer

"Od svibnja molimo i kumimo za sastanak", kazao je Bandić naglasivši kako svaka treća kuna u državnom proračunu dolazi iz Zagreba kao i 57 posto ukupnih prihoda od poreza na dobit. Istaknuo je i da Zagreb ne želi smanjivati postignuti životni standard.

Poreznu reformu nazvao je "decentralizacija, improvizacija, lustracija" upitavši odakle će gradovi namiriti manjkove koji će nastati poreznom reformom. Smatra i kako porezna reforma ne donosi porezno rasterećenja navodeći podatke o udjelu poreznih prihoda Zagreba u BDP-u grada koji u posljednjih pet godina iznose oko 4 posto, dok porezni prihodi Hrvatske u BDP-u države čvrsto se drže na oko 20 posto.

"Mislim da to neće ni doći do Sabora, očekujem da Bog prosvijetli pamet",  kazao je Bandić odgovarajući na upit  hoće li zastupnici njegove stranke podržati poreznu reformu u Saboru.

Andrej Plenković PAKET TEŽAK 1,8 MILIJARDI KUNA Kako je Plenković skupim predizbornim darovima spasio Vladu

Na upit novinara zašto podržava Vladu ako vidi da ne radi dobro, odgovorio je da nema koga drugoga i da će ju podržavati dok ne vidi bolje alternative.

Bandić je iskoristio konferenciju za novinare kako bi još jednom prozvao  ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak ponovivši kako je problem plaća u obrazovanju trebala već riješiti u protekle tri godine. Predsjednica Odbora za gospodarstvo stranke Mirka Jozić istaknula je da su izmjenama porezne zakonske regulative, koja se u 13 godina mijenjala čak 13 puta, značajni smanjeni prihodi Zagreba .

"Da nije bilo poreznih reformi, Grad bi od poreznih prihoda imala danas 13,1 milijardu kuna više", kazala je.

Andrej Plenković zaslužile zbog reformi Plenković ponovio kako žali zbog odluke o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji

Ističe i kako najavljeni četvrti krug porezne reforme koji donosi ukidanje poreza na dohodak  za mlade do 25 godina i olakšicu od 50 posto za one od 26 do 30 godina znači za Zagreb 286 milijun kuna manje, a podizanje neoporezivog dijela dohotka s 3800 na 4000 kuna još  160 milijuna kuna manje.

"Građani će možda imati  plaću nekoliko stotina kuna višu, ali je pitanje što bi to moglo izazvati na lokalnoj razini", kazala je Jozić navodeći kao primjer skuplje cijene javnog prijevoza ili vrtića.

Jozić je dodala kako se pogrešno tumači kako prihod od poreza na dohodak u cijelosti pripada lokalnoj jedinici jer 17 posto tog poreza izdvaja se u Fond za izravnanje iz kojeg onda država financira slabije razvijene jedinice.

adidas Solar Boost 19
Slatke muke
Najmekše tenisice za duge pruge: od brzih treninga do maratona
 • BakaMraz:

  U Njemackoj je nezamislivo da se gradonacelnik Berlina petlja u drzavnu politiku premijerki i Vladi, to bi bio prvorazredni skandal, ali to je samo Njemacka, sto oni znaju o demokraciji u odnosu na Hrvatsku!

 • Avatar VinkoL
  VinkoL:

  Pusti to, banditiću, ma glavno da bude love za kolinja u Poganoj Vlaki, za krstitke, izlete...

 • maliodkuzine:

  Spoštovani gospon gradonačelnik, imate aduta v rukavu v liku i djelu specijalnog stručnjaka za zaštitu , znate onoga kaj je imal niz afera od pronevjere sindikalnih penez, ženu kaj je krivotvorila diplomu brež njegovog znanja , a on siroček to ... prikaži još!o nije znal pa ju je štel zaposliti v upravi zlodinga . Furt ga nagrađujete , a ak me sečanje služi tak je bil veseli i nadal se da bu vas Švaljekica pobjedila pa se prehitil v njezin tabor i nije vas baš štedil na faceboku , a gle čuda pak ste mu dobri i vrnul vam se u vašu uvaženu stranku. To su ljudi na kojim moramo graditi budućnost , istaknuti snalažljivi intelektualcovi koji budejo još do pemzije barem 6 stranki zmenili . Njega treba zeti z vami na pregovore k Plemkoviću ideme delati