Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nastavljamo i dalje

30 dana serijala Šetnje Zagrebom: Prate nas u Norveškoj, Francuskoj, SAD-u...

Foto: PIXSELL
1/4
16.11.2021.
u 16:48

Obišli smo Remizu, trasu Samoborčekove pruge, bili smo ispred prvog vodocrpilišta na križanju Selske i Zagorske, na nekadašnjoj granici Napoleonovih Ilirskih pokrajina, kod prve četverokatnice sagrađene na Trgu bana Jelačića...

Gotovo na svakom koraku, u kvartovima, ulicama, parkovima, napuštenim ruševinama ili oronulim fasadama, metropola krije čudesne priče koje su tema novog Večernjakova interaktivnog serijala “Šetnje Zagrebom”, a jučer smo obilježili prvih 30 “špancirunga” kojima vas na našem Facebooku i portalu vodimo kroz povijest i otkrivamo ljepote grada.

Više od 150.000 gledanja

“Naoružani” pametnim telefonima u serijalu se svakoga dana uživo javljamo s nove lokacije, a dosad smo pokrili teren od Sljemena i Maksimira preko Gornjeg i Donjeg grada do novozagrebačkih obala Save. Javljanjima, dakako, prethodi proučavanje literature i starih novinskih tekstova u potrazi za “izgubljenom” poviješću Zagreba, a katkada nas u šetnjama prate i sugovornici upućeni u temu koja se obrađuje. Serijal je pak izazvao velik interes među čitateljima Večernjaka i pratiteljima Facebook stranice pa su u prvih 30 epizoda “Šetnji Zagrebom” javljanja uživo pogledana više od 150.000 puta, a imaju i isto toliko klikova na portalu. Izračunali smo usto da smo tijekom “špancirunga” lokacijama napravili više od 100.000 koraka, pri čemu smo, uz ostalo, obišli najveće zagrebačke znamenitosti poput Kamenitih vrata, spomenika banu Josipu Jelačiću, Manduševca, Hotela Esplanade, parka Ribnjak, Gričkog topa, Botaničkog vrta ili Uspinjače. Popeli smo i na vrh sljemenskog tornja, pomicali kazaljke na zagrebačkim satovima, zavirili u nedavno obnovljeni Oktogon, istraživali tunel Grič, lutali napuštenim kompleksom stare Ciglane na Črnomercu...

Obilježavali smo i važne obljetnice poput velike poplave 1964., potresa 1880., osnivanja Sveučilišta i uvođenja električne rasvjete ili 40. godišnjice slavne gole šetnje Toma Gotovca te otkrivali manje poznate kuriozitete metropole, poput onih u dosad najgledanijoj šetnji trešnjevačkim naseljem “Prva hrvatska štedionica”. Obišli smo Remizu, trasu Samoborčekove pruge, bili smo ispred prvog vodocrpilišta na križanju Selske i Zagorske, na nekadašnjoj granici Napoleonovih Ilirskih pokrajina, kod prve četverokatnice sagrađene na Trgu bana Jelačića...

Mjesto u serijalu dobile su i životinje pa smo u Zoološkom vrtu obišli tajanstvenu kulu, najstariju nastambu gdje su živjele njegove prve stanovnice, tri lisice i tri šumske sove, a u Bogovićevoj smo pozdravili reljef psu Plutonu, hrabrom čuvaru gradilišta koji je smrtno stradao u boju s lopovima. Posjetili smo i Tehnički muzej Nikola Tesla te Umjetnički paviljon, a junaci naših serijala dosad su bili i hrvatski velikani poput Matije Gupca, Ivana Mažuranića, Augusta Šenoe, Marije Jurić Zagorke ili Miroslava Krleže. Nije stoga čudno što uz brojne komentare na “Šetnje Zagrebom” stižu i pozdravi iz Švicarske, Norveške, SAD-a, Francuske i zemalja u okruženju.

Stižu nove epizode

Serijal se, dakako, nastavlja jer u gradu na Savi krije se još na stotine dragulja koje tek trebamo posjetiti, a javljanje uživo s nove lokacije možete pratiti već danas.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije