Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvoreno pismo ministarstvu financija

Despot: 'Tko će odgovarati za sramotni kaos s novom aplikacijom e-porezne?'

Porezna uprava
Foto: Martina Popovcic/PIXSELL
28.06.2017.
u 11:08

Sramota je da Porezna uprava ima sve podatke o svakom poslodavcu, a da te podatke nije bila sposobna automatski implementirati u novu aplikaciju, napisao je Despot

Poduzetnik i kolumnist Večernjeg lista Zvonimir Despot uputio je otvoreno pismo Ministarstvu financija zbog nezadovoljstva radom Porezne uprave.

Pismo prenosimo u cijelosti:

"Politici i vlasti puna su usta obećanja kako će pomoći poduzetnicima, kako će nam olakšati poslovanje, kako će smanjiti nepotrebne propise, kako će olakšati posao s državom, s Poreznom upravom… I svašta nam se obećava, a da ta ista politika nije uspjela učiniti ni najmanji pomak – ukinuti pečate. Ali nema veze, idemo dalje i s pečatima. Međutim, to što je ovih dana učinila Porezna uprava s novom aplikacijom e-porezne graniči s Divljim zapadom, Teksasom, koji je kaos nastao, koji šlamperaj, koja neodgovornost… I to sve plaćamo mi koji punimo državni proračun! Sramota!

U čemu je problem, ako ne znate? Dođe nam nova porezna aplikacija, koja radi samo na točno određenim sustavima, sva je u bojama, gotovo je zastrašujuće koje sve podatke imaju i potpuno zastrašujuće koliko potrebnih stvari nemaju. Ako vam se kartice ne otvaraju, isključite pop blocker. Ispravite u svom vlastitom profilu informaciju da ne vodite sami sebi knjige. Kod klijenata vam mora pisati NE kod pitanja, vodi li samostalno knjigovodstvo, ali kod vas isto piše NE, pa ga pretvorite u DA. Eto, pa igrajte se i otkrivajte, i nemate baš neki izbor osim tog.

Ovo je samo jedna od tisuća reakcija na novu e-poreznu, na kaos koji je najprigodniji izraz za ono što ste napravili. 'Došla sam do sljedećeg zaključka vezano na ovu novu verziju e-porezne i verifikacije fiskalne kase, a to je: uvidjevši da sami nisu sposobni urediti podatke u sustavu to su uvalili branši, nama, koja će sigurno sve točno ispraviti. Sada sjede pod klimicom, pijuckaju i gledaju kako se mi patimo s nemogućim ispravkama. Da li da to shvatimo kao kompliment? Mislim da uopće ne doživljavaju činjenicu da smo i mi poduzetnici, već valjda misle da mi moramo služiti njima kad oni nešto ne mogu i/ili ne žele raspetljati. E pa draga gospodo, nesposobni u realnom sektoru dobivaju otkaze, a ne prevaljuju svoj posao na druge!!! — osjećam se ogorčeno.'

Znači, sramota je da Porezna uprava ima sve podatke o svakom poslodavcu, a da te podatke nije bila sposobna automatski implementirati u novu aplikaciju. Evo samo primjer na mojoj firmi, što se vidi iz maila koji smo poslali Poreznoj upravi, koja nema odgovore na naša pitanja:

'Poštovani, puštanjem u rad Vaše nove aplikacije imamo popis poslovnih fiskalnih prostora koji to nisu, ukupno ih je osam.
Društvo Despot infinitus d.o.o. OIB: 46602631231 svoju djelatnost vrši preko transakcijskog računa. Ne radi se s gotovinom ni karticama, niti jednim oblikom gotovinskog plaćanja u poslovnom prostoru Uskopska 9.
Popis poslovnih prostora na Vašoj aplikaciji je nastao kao sajmišna prodaja, kada unajme fiskalnu blagajnu samo za taj dan i odu na Interliber na primjer, dakle to su povremeni slučajevi.
Poduzeće Despot infinitus d.o.o. nije tražilo od FINE fiskalizaciju i nije davalo FINI podatke u vezi fiskalizacije.
Fiskalne blagajne su bile u najmu, pojedinačno, po događaju (sajmu) i naravno ne mogu odgovarati oznakama računa. Popis prodaje se na kraju dana izlistao iz te unajmljene blagajne s razradama poreza i napravio skupni izlazni račun, uz koji je priložen točno taj polog tog novca na taj dan i s tim izlistima.
Verifikacijom poslovnih prostora na Vašoj aplikaciji pokrenuo bi se cijeli niz grešaka s izlaznim računima jer te unajmljene blagajne, svaka ima neku svoju oznaku koja naravno ne odgovara označavanju računa Društva, a u korisničkim uputama je navedeno da se trajno zatvaranje poslovnih prostora može raditi samo ako se prvo verificiraju, a nakon toga zatvaraju, što je također zakomplicirano do kraja.

Iz svega navedenog, mi ne smijemo verificirati te prostore kao svoje fiskalne poslovne prostore (ni kao fiksne ni kao pokretne) jer oni to nisu i danas-sutra će možda opet biti neki sajam gdje će cijeli postupak biti isti pa Vas najljepše molimo za pomoć, možemo li te prostore koje vidite u prilogu, ostaviti neverificirane, trebamo li pisati negdje neku napomenu da se radi samo o sajmišnom danu, izjavu Poreznoj upravi, kako riješiti postojeći problem i situacije koje će se ponoviti???'

Da bude stvar još smješnija, svu tu situaciju oko sajmišne i prigodne prodaje već smo objašnjavali Poreznoj upravi. I kao da smo objašnjavali zidu. Vi očito pojma nemate što se i kako radi u realnom sektoru, i kao da vas uopće nije briga.
Molim javni odgovor, tko će u Poreznoj upravi odgovarati za kaos koji ste napravili? Čemu uopće služi Porezna uprava ako ne zna voditi podatke koje ima? Koga mi to plaćamo? Hoće li netko konačno shvatiti da je Porezna uprava tu zbog nas, a ne mi zbog nje i njezinih zaposlenika? U privatnom biznisu, za ovako debelo napravljen šeprtljav posao, za kaos koji je naštetio poslovanju firme, odmah ide izvanredni otkaz ugovora o radu. Hoće li tko biti kažnjen u Poreznoj upravi?

Ovo ne pišem samo radi svojeg slučaja, nego zbog niza drugih poduzetnika kojima ste dodatno zagorčali poduzetnički život, jer nam je svima već više nego puna kapa hrvatske birokracije koja guši poduzetništvo, umjesto da ga potiče!


U Zagrebu, 28. lipnja 2017. godine
Zvonimir Despot
poduzetnik"

Komentara 38

ZH
zhorva
12:35 28.06.2017.

Svaka riječ je na mjestu, a najviše ona rečenica da su poduzetnici već silno ogorčeni sa postupcima Porezne uprave koji se ponašaju kao da ne shvaćaju da "pile granu na kojoj sjede" ,a da ne govorimo o onoj "Porezna upravaa - vaš partner" ?!! što je obična bedastoća. U zadnjih par godina prevalili su na poduzetnike i knjigovodstva barem 30-40% poslova koje oni kao više ne žele obavljati jer nisu administracija? Nego su valjda proizvodnja ?! Slažem se ! Katastrofa i bezobrazluk !!

MA
medjimurec_at
11:59 28.06.2017.

Hrvatska birokracija (ili prijasnja Yugo-nista se nije promijenilo u tih 30-tak god) je nesto najgore sto sam ikad sreo u bilo kojoj zemlji .Oni su sami sebi dovoljni , sami izmisljaju obrasce biljege takse a svoju posvemasnju nesposobnost kriju timeiju time sto kad slucajno izadju na teren traze zrtve koje ce vec nekako kazniti pa im to nosi bodove kod uhljeljenog sefa . Sami ne pokazuju ni trunke inteligencije , neke inicijative ili sposobnosti da shvate neki realni zivot a to po nasem sistemu i netrebaju .

KA
kafka
12:40 28.06.2017.

Kad uhljebe rade aplikacije .. .... .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije