Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.06.2017. u 11:25

Kreacije u financijskim izvješćima, čini se, praksa su u mnogim hrvatskim tvrtkama

Financijska izvješća, koja u slučaju Agrokorovih kompanija nisu bila točna, pokazala su sve manjkavosti ne samo onih koji ih sastavljaju nego i onih koji obavljaju reviziju tih izvještaja, pa onda i onih koji obavljaju nadzor revizorskih kuća. Financijska kriza u svijetu dignula je EU na noge jer se revizija pokazala manjkavom te je zatraženo od članica da promijene zakon i pojačaju nadzor nad tvrtkama. Hrvatska to nije učinila, pa je ovaj tjedan Europska komisija, kako je priopćila, odlučila uputiti predmete protiv Hrvatske Sudu Europske unije zbog nepotpunog prenošenja europskih propisa o reviziji u nacionalni pravni sustav.

 

Kod nas kriza nije morala pokazati toliko kreacije u financijskim izvješćima jer su ona, izgleda, dugogodišnja praksa u mnogim domaćim tvrtkama. Jer daju krivu sliku dioničarima o poslovanju pojedine tvrtke. Primjerice u slučajevima kada tvrtka ne knjiži neki trošak u vremenu kada je nastao, kada knjiži krivo stanje zaliha, kada ne radi rezervacije... a u cilju prikazivanja boljih prihoda i dobiti. Ako je ta slika dugoročno lažna, onda je problem velik. EU je upravo prije nekoliko godina upozorio kako je potrebno veću brigu o reviziji voditi za tvrtke od javnog interesa, dakle one čije su dionice izlistane na burzi.

Bez obzira na upute iz EU, Hrvatska zakon nije izmijenila. Prva verzija počela se raditi u vrijeme SDP-ove Vlade, jednu je napravila Revizorska komora, drugu Ministarstvo financija, no prije dvije godine sve je stalo. Ministar financija Zdravko Marić kaže da će se rješenje naći već sljedeći tjedan te da će prijedlog zakona biti upućen u proceduru prije saborske ljetne stanke. Znat će se i tko bi ubuduće trebao obavljati nadzor revizora. Nadzor sada obavljaju Hrvatska revizorska komora i Odbor za javni nadzor. Država nema dovoljno novca da plati stručnjake. No novim rješenjem to bi se trebalo promijeniti, nadzor bi obavljala neka postojeća institucija, ali uz veću profesionalnost i s bolje plaćenim ljudima.

 

Komentara 2

Avatar nekakav
nekakav
11:41 16.06.2017.

a američki enron je imao izvješće revizora pozitivno, pa je ruhnuo! i usa banke su bile najbolje i sigurne, pa su redom krahirale, a da tjedan dana prije niti jedan revizor nije digao glas. nitko nije digao buni i napad na revizore, koji su amenovali sve te bajke sa izvješćima.

DU
Deleted user
07:27 17.06.2017.

Ispod agrokora se konacno mora podvuci crta i ustanoviti sto se dogodilo popis trazbina je jedan od pokazatelja dizanje novih skupih kredita ce samo povecati trazbine dug agrokora je prvelik da bi se vratio iz buduceg poslovanja drzava mora povuci drasticne poteze u tom smjeru i na celo skupine dovesti marice dalice i ine vrhunske strucnjake

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije