Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sastanak župani

Županije će pomoći stvaranju mljekarskog klastera Slavonije

župani
Ljiljana Marić
21.01.2013.
u 13:04

Županije će podržati osnivanje klastera proizvođača mlijeka na nivou Slavonije kako bi oni spremnije dočekali ulazak u EU

Teško stanje u poljoprivredi, zakon o javnim ustanovama te korištenje fondova EU, bile su glavne teme današanjeg sastanka slavonskih župana koji je održan u Požegi.

- Županije će podržati osnivanje klastera proizvođača mlijeka na nivou Slavonije kako bi oni spremnije dočekali ulazak u EU. Mi ćemo to podržati organizacijski i financijski. Isto tako uputit ćemo saborskom Odboru za poljoprivrede zahtjev da županije i dalje dobivaju 25 posto od zakupa i koncesije državnog poljoprivrednog zemljišta – kazao je po završetku sastanka Marijan Aladrović, požeško – slavonski župan.

Danijel Marušić, brodsko-posavski župan, govorio je o problemima vezanim za javne ustanove, odnosno o sanaciji bolnica.

- Tu je problem što nisu doneseni podzakonski provedbeni akti koji bi definirali kako provesti sanaciju, a osim toga nije definirano ni značenje duga u javnim ustanovama. Što ako je bolnica u prošloj godini imala pozitivne rezultate, a postoji samo akumulirani dug za koji će HZZO tražiti otpis – pitao je župan Marušić.

Božo Galić, vukovarsko – srijemski župan i predsjednik Zajednice županija HR, kazao je kako već pola godine postoje samo dvije statističke regije, a još nije zaživjela dovoljno dobra koordinacija između regionalnih razvojnih agencija i ministarstva jer država nije donijela strateške dokumente.

- Smatramo da ta koordinacija treba biti čvršća i brža jer se inače neće iskoristiti sredstva iz EU fondova – kazao je Galić, čija je županija u zadnjih pet godina povukla 120 milijuna eura iz EU fondova i Svjetske banke.

Zaključke s ovog sastanka župani će uputiti na adresu Sabora i Vlade, a njima će raspravljati i na sutrašnjem sastanku Zajednice župana u Zagrebu.

>> Za poljoprivredu povučeno malo sredstava iz europskih fondova

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije