Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez kapi benzina

Zrakoplov na solarni pogon krenuo na put oko svijeta

avion
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
09.03.2015.
u 07:31

Planirano je da se Solar Impulse 2 zaustavi na raznim svjetskim lokacijama radi održavanja i širenja poruke o čistim tehnologijama

Zrakoplov Solar Impulse 2 danas je krenuo na put oko svijeta iz Abu Dhabija. U sljedećih pet mjeseci, zrakoplov na solarni pogon koji dan i noć može letjeti bez kapi goriva, trebao bi preletjeti više od 30.000 kilometara..

Zrakoplovom upravlja Andre Borschberg, a pilotske dužnosti dijelit će sa švicarskim kolegom Bertrandom Piccardom.

Planirano je da se Solar Impulse 2 zaustavi na raznim svjetskim lokacijama radi održavanja i širenja poruke o čistim tehnologijama.

 - Siguran sam da imamo poseban zrakopolov jer samo je takvim moguće prijeći oceane. Možda ćemo zato letjeti danima i noćim, ali bit će to izazov, kazao je Borschberg za BBC.

Solar Impulse 2 ima raspon krila od 72 metra, veći od Boeinga 747-8, a na njima je 17.248 solarnih ćelija debljine 135 mikrona, četiri litijske baterije gustoće od po 260 vat-sati električne energije po kilogramu, ukupno teške 633 kilograma, odnosno na njih otpada četvrtina težine cjelokupnog zrakoplova koji teži 2,3 tone poput putničkog automobila. Maksimalna je snaga zrakoplova 70 konjskih snaga.

Prosječna snaga u 24 sata tako je kao na manjem mopedu – 15 konjskih snaga. Maksimalna je visina zrakoplova 8500 metara, minimalna brzina koja je potrebna jest 36 kilometara na sat na razini mora i 57 km/h na maksimalnoj visini koju doseže avion.

Maksimalna brzina koju može dosegnuti na razini mora jest 90 km/h, odnosno 140 km/h na maksimalnoj visini. Avion je jednosjed s kokpitom od samo 3,8 kubičnih metara. Za prelet oceana bit će im potrebno pet dana i pet noći, što je poseban izazov za pilota na toj etapi.

>> Bez goriva na put oko svijeta

Komentara 1

Avatar babas
babas
14:15 09.03.2015.

Fantastično,što reći. Nadam se da će uspjeti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije