Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspjeh novog terminala

Zračna luka Franjo Tuđman u finalu Svjetskog festivala arhitekture u Berlinu

Zračna luka Franjo Tuđman
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/5
09.08.2017.
u 20:33

Branko Kincl: Bitno je da smo u finalu, kod nas pak nismo prošli ni na jednom natječaju za nagrade

Zgrada novog terminala Zračne luke Franjo Tuđman ušla je na užu listu kandidata za nagradu na Svjetskom festivalu arhitekture koje će se ove godine održati od 15. do 17. studenog u Berlinu. Autorsko djelo hrvatskih arhitekata Branka Kincla i Velimira Neidhardta te Jure Radića konkurira za nagradu u kategoriji transporta – završenih objekata s još 12 zgrada iz cijelog svijeta.

Konkurencija novom terminalu Franje Tuđmana za tu prestižnu nagradu su: trajektni terminal Värtaterminalen u Stockholmu, Švedska ( C.F. Møller Architects), terminal Tom Bradley u zračnoj luci Los Angeles, SAD (Fentress Architects); zgrada glavnog kolodvora u Chemnitzu, Njemačka (Grüntuch Ernst Architects); stanica metroa u Salvadoru, Brazil (JBMC Arquitetos); putnički centar u Lahtiju, Finska (JKMM Architects and SITO Oy); most Lucky Knot, Changsha, Kina (NEXT architects); proširenje zračne luke Oslo, Norveška (Nordic); zapadni terminal 3, Helsinki, Finska (PES-Architects); višeetažno parkiralište za automobile, Pune, Indija (Precast India Infrastructures and Domingo Seminario Architects); željeznička stanica u Astani, Kazahstan (Tabanlioglu Architect); proširenje južnog terminala zračne luke Wellington, Novi Zeland (Warren and Mahoney Architects) i zgrada terminala morske luke u Salernu, Italija (Zaha Hadid Architects). Branko Kincl kaže da je ulazak u finale jednog takvog festivala sigurno dobra vijest. Podsjeća da je projekt novog terminala zagrebačkog aerodroma konkurirao za nagradu i prije nekoliko godina u kategoriji budućih projekata.

– Bitno je da smo ušli u finale. Kod nas pak ni na jednom od natječaju za arhitektonske nagrade nismo prošli. No to je moja sudbina, a to nije normalno – kaže Kincl.

Prije devet godina pak Kincl, Neidhardt i Radić pobijedili su na međunarodnom natječaju za projektno rješenje novog putničkog terminala Zračne luke Zagreb, i to u konkurenciji velikih imena svjetske arhitekture poput Normana Fostera, Zahe Hadid i Shigerua Bana. Što se arhitektonskog rješenja tiče, posebnost novog terminala zagrebačkog aerodroma je, između ostalog, dvostruko zakrivljeni krov koji prati obrise Medvednice. Ukupna je vrijednost novog teminala ZL Franjo Tuđman oko 330 milijuna eura.

Komentara 8

DO
domljani
22:31 09.08.2017.

dobar vic

MU
mulag
08:00 10.08.2017.

zgrada ko zgrada, funkcionalnost je bitna

GU
Gustirna
23:16 09.08.2017.

Zar nije po svim rezimskim medijima bilo da je ovo od sdp jugofasista pokradeno smece sramota za hrvstsku...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije