Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prije su bili crni

Znate li koje su boje taksiji u Njemačkoj? Neuobičajena je, ali ne bez razloga

The city of Munich introduces strict emission controls for diesel cars
Lukas Barth/REUTERS
30.09.2023.
u 19:46

U crnim taksijima, između ostaloga, bilo je poprilično vruće prije ugradnje klima-uređaja u automobile

Taksi vozila u mnogim su zemljama žute, crvene ili plave boje, ponegdje uopće nema propisa, a u Njemačkoj su bež. Izvorno su svi bili crne boje, no to se promijenilo 1971. godine. Naime, tadašnji savezni ministar prometa Georg Leber (SPD) naredio je promjenu zbog nekoliko razloga. 

Nakon petogodišnjeg prijelaznog razdoblja, sva crna taksi vozila trebala su biti zamijenjena vozilima boje svijetle slonovače (Ral 1015), što se u konačnici i dogodilo, navodi Revija HAK

VEZANI ČLANCI:

Jedan od razloga koji je stajao iza te odluke je urednost. Naime, manja prljavština i sitne mrlje ne vide se tako brzo na bež boji, kao što se vide na crnoj, pa vozilo izgleda čišće. 

Također, u crnim taksijima bilo je poprilično vruće prije ugradnje klima-uređaja u automobile. Uz to, boja svijetle slonovače, za razliku od crne, nije bila korištena za osobne automobile. 

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar HajdukLika
HajdukLika
21:26 30.09.2023.

U svakoj uređenoj državi je boja taksija definirana i propisana, a kod nas kao u Bangaladešu …

PR
pravednik2
22:48 30.09.2023.

Nije isto u svim gradovima Njemačke.

DE
deroko_
21:31 30.09.2023.

I onda se taj Mercedes boje slonovače kod nas prodaje sa pređenih najviše 150 tisuća km.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije