Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JASNO DEFINIRANO

Znate li da morate plaćati pristojbu HRT-u ako posjedujete mobitel ili laptop? Evo što kaže zakon

Teleoperateri od 1. srpnja povećavaju cijene nekih svojih usluga
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
13.10.2022.
u 13:48

Osim toga, zakonom je navedeno kako osobe koje ne plaćaju mjesečnu pristojbu ipak je moraju plaćati ukoliko posjeduju motorno vozilo registrirano na njihovo ime

Zatekli su vas nasred ulice i krenuli ispitivati plaćate li pristojbu za svoj mobitel ili laptop. Iako se čini kako je to iracionalno, itekako je moguće da bi vas HRT-ovi inkasatori mogli zaustaviti i potencijalno vam naplatiti RTV pristojbu.

Naime, to pravilo uređeno je Zakonom o Hrvatskoj radioteleviziji, točnije člankom 34.

''Svatko tko ima u vlasništvu ili posjedu radijski i televijski prijamnik odnosno drugi uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa na području Republike Hrvatske koje je pokriveno prijenosnim signalom dužan je HRT-u plaćati mjesečnu pristojbu'', navodi se u zakonu.

Naime, ''drugi uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa'' upravo su laptopi, mobiteli, tableti i ostali gadgeti. Osim toga, zakonom je navedeno kako osobe koje ne plaćaju mjesečnu pristojbu ipak je moraju plaćati ukoliko posjeduju motorno vozilo registrirano na njihovo ime. 

A koliko iznosi mjesečna RTV pristojba? Cijena se nije mijenjala već preko 10 godina te ona iznosi 80 kuna, no prikupljena sredstva ne idu isključivo HRT-u. Od tog iznosa, 2 posto odlazi Hrvatskom audiovizualnom centru (HAVC), dok 3 posto odlazi u Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti medija. Sagledamo li raspodjelu sredstava unutar samog HRT-a, 68,4 posto odlazi u troškove proizvodnje programa, 11,7 posto za emitiranje, Hrvatsko društvo skladatelja, Hrvatsku udrugu za zaštitu izvođačkih prava te za Udrugu za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava.

Nadalje, 4,5 posto izdvaja se za zakonska davanja, dok se još 4,4 posto izdvaja za troškove aktivnosti organizacijskih jedinica HRT-a koje su povezane s obavljanjem javne djelatnosti. Posljednje na popisu, 11 posto iznosa odlazi na troškove poslovanja.

''Visina mjesečne pristojbe nije se mijenjala od 2012. godine te iznosi 80 kuna mjesečno'', objašnjavaju ovaj iznos na HRT-u.

>> VIDEO Objavljena lista najboljih sveučilišta u svijetu: Zagrebačko ostvarilo najgori rezultat dosad

Ključne riječi

Komentara 5

GE
geler203
14:28 13.10.2022.

Ja ću platiti namet za mobitel ukoliko mi se stručnjak HTV-a spoji s mobitelom na njihov signal ali bez povezivanja internetom wi-fi ili plavimzubom. Znači mobitel mora uloviti njihov signal kao preko antene. Drugi slučaj članak 34. Imam, oprostite mi na izrazu, onu stvar znači ispunjavam po članku 34 sve uvjete za dobivanje dječjeg dodatka. Nema veze što ga ne koristim ili što ga nisam iskoristio u potpunosti ali ga imam i s time imam pravo na dodatak. Iz automobila ću izvaditi radio. Što će te mi naplatiti?

PV
prcko.vita
07:32 14.10.2022.

Kako ih više nije sramota? Najmanje što trebaju učiniti za ovaj napaćeni i prevareni narod jeste da ukinu taj dodatni namet. E moj Plenkoviću i Milanoviću, kako se ne stidite? Godinama nam je PDV među najvećim u EU, zar vas nije strah od Boga?

EZ
ezer
20:55 19.10.2022.

HRT pristojbu naplaćivati isključivo za posjedovanje električnog brojilo, nikakav radio, tv prijemnik, mobitel, laptop ili motorno vozilo. Još bi bilo pravednije da ljudi sami odluče kojoj će televiziji plaćati pristojbu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije