Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Zna li ministar Hajdaš Dončić kuda prolazi nizinska pruga? Mislim da ne zna'

Za informacije da je dio predsjedništva HDZ-a na jučerašnjoj sjednici kritizirao predsjedničku kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović, Butković je rekao da su to zločeste špekulacije
22. listopada 2014. u 13:46 3 komentara 1153 prikaza
Oleg Butković
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

HDZ je protiv monetizacije i davanja autocesta u koncesiju, još jednom danas to ponovio na konferenciji za novinare Oleg Butković, predsjednik Odbora te stranke za promet. Butković smatra da su Vladini argumenti za davanje autocesta u koncesiju labavi pa je ustvrdio da je u izgradnju autocesta uloženo 50 milijardi kuna, a Vlada ih želi dati za 20 milijardi kuna u 40 godišnji najam odnosno za 40 posto njihove vrijednosti.

- To je suludo - poručio je Butković dodajući da se u svijetu u koncesiju daju autoceste u izgradnju, a ne već izgrađene.

Butković je podsjetio da je Vlada 2012. godine HAC-u oduzela 40 lipa od ukupno 60 koje je dobivao iz cijene litre goriva i tako dovela tu tvrtku u nelikvidnost i nemogućnost vraćanja kredita. Kazao je da novčani tijek HAC-a pokazuje da bi on već 2019. godine bio pozitivan, a problem je narednih nekoliko godina kad dospijevaju na naplatu velike rate kredita. Butković je kazao i da su svi krediti HAC-a i ARZ-a povoljniji od sadašnjih uvjeta kad se mogu dobiti krediti sa šest postotnom kamatom.

- Gdje je tu logika da se za vraćanje povoljnih kredita uzimaju novi nepovoljni – pitao se Butković.

Željko Lužavec željko lužavec Izračunao sam zašto je monetizacija – prijevara Tomislav Karamarko 'Treba djelovati' Karamarko kritizirao Josipovića i Vladu: 'Upropastila je Hrvatsku'

On je upozorio da Vlada nije razmotrila ni jedan drugi model za HAC i ARZ, a to su reprogram kredita i restrukturiranje te model izdavanja obveznica. Na pitanje da komentira tvrdnje ministra Siniše Hajdaša Dončića da ako monetizacija ne uspije neće biti novca za projekte u željeznici poput Nizinske pruge i cestogradnji odgovorio je pitanjem zna li ministar Hajdaš Dončić kuda prolazi nizinska pruga.

- Mislim da ne zna. Ova vlada je odustala od nizinske pruge i krenula u modernizaciju postojeće trase i upitno je hoće li to biti financirano iz fondova EU – upozorio je Butković.

Za informacije da je dio predsjedništva HDZ-a na jučerašnjoj sjednici kritizirao predsjedničku kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović, Butković je rekao da su to zločeste špekulacije koje ne želi komentirati.

- Cijeli HDZ daje potporu našoj kandidatkinji, a na sjednici smo razgovarali o tehničkim detaljima kampanje jer njene nisu dovoljno prenijete u medijima – ustvrdio je Butković.

Financije
Vrhunska edukacija
Kako primijeniti EXCEL® na konkretnim poslovnim zadacima?

A1 izdvaja za Vas

  • Deleted user:

    Slažem se. Ta logika uzimanja sve nepovoljnijih kredita da se vrate stari, ista je kao kada padneš u šake kamataru - sve se više zadužuješ da bi uspio platiti kamate, a glavnicu ne uspijevaš ni u ludilu otplaćivati. Takve je ... prikaži još!e kredite i Bandić uzimao - kao jedini član i predsjednik Skupštine 'oldinga - na imovinu podružnica, ali kredit je uzeo 0olding, trošio Bandić i Skupština, ali rate vraćaju podružnice !? Vauuu, koja uspješna monetarna politika Bandića, a takvu primjenjuju i u Vladi

  • majusko:

    A da li ti branitelji autoceste pristaju da svi dobiju otkaz bez otpremnina da dodatno ne opterecujemo nase ceste. Te da se uvedu vinjete pa da se lijepo za razuman novac vozimo po autocestama. Ako se bore za interes drzave ... prikaži još! vjerujem da ce bezuvijetno pristati na to. Predlazem i ministru da im to predlozi. A ovaj Kremenadlic neka suti.

  • Ne_Bumo_Se_Dali:

    Nizinska pruga ne, nizinska pruga, da! U današnjem tiskanom izdanju JL-a (27.12.2015.) nizinska pruga Rijeka Botovo postaje jedan od triju prioriteta Oreškovićeve Vlade, naravno, ako on uspije dobiti investituru. Pri tome se ističe i pomoć IFO-a HDZ-u u definiranju prioritetnih ... prikaži još! projekta u Hrvatskoj. No, osobno ne vjerujem, da je IFO taj projekt predložio, jer nizinska pruga Rijeka -Botovo, a pogotovo, ako bi se gradila i pruga Zagreb-Beč kroz Međimurje i Prekmurje uz granicu Austrije i Mađarske. znači prestanak monopola njemačke luke Hamburg za EU. Upravo zbog toga je gđa Merkel prisilila dra Sanadera da "otjera" kineskog predsjednika zajedno s njegovom svitom od 160 ljudi koji je upravo zbog Rijeke i nizinske pruge i došao pregovarati. Iako je dr Sanader udovoljio zahtjevu gđe Merkel, izgubio je njenu naklonost i poslije (nezakonitog) otkrivanja njegovih marifetluka u Liechtesteinu, on je morao otići s vlasti. Dakle, ja ovdje vidim interes SAD s Kanadom, da preko Izraela (TEVA) uzdrmaju taj monopol, kako bi EU prisilili na reforme koje bi EU konačno odvele u SED (Sjedinjene Europske Države). Hrvatska, ako to tako krene te se i ostvari, mogla od toga imati nemale koristi. No, pustimo nepoznate aktere ove postizborne sapunice da pokažu što mogu ili ne mogu!