Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bernardić ima podršku

Komadina: Ja nikad nisam izdavao svoje drugove i drugarice

Zlatko Komadina
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/3
26.06.2018.
u 14:15

Kazao je da Bernardić sa svima želi biti dobar, da je to teško, da je natjeran da se brani ili ide reaktivno.

Nikad nisam prekrižio Bernardića, nikada nisam izdavao svoje drugove i drugarice", poručio je u utorak potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina, ističući kako predsjednik stranke Davor Bernardić nije napravio ništa protiv SDP-a, da se može raspravljati je li mogao napraviti više, ali ne misli da bi mogao izgubiti većinu u SDP-ovom Predsjedništvu ili Glavnom odboru.

Novinari su Komadinu u Rijeci propitivali vezano za nagađanja da će više istaknutih članova SDP-a uskoro pismom zatražiti njegovo odstupanje s čelnog mjesta u stranci. 

Upitan bi li Bernardić trebao podnijeti ostavku odgovorio je kako bi to trebao učiniti izgubi li povjerenje većine tijela stranke, no smatra da ima dovoljnu potporu u Predsjedništvu. "Glavni odbor izglasava povjerenje, prema tome, pisanje pisama je samo jedna vrsta pritiska za koji ne vidim da je primjeren demokratski uređenoj stranci", poručio je Komadina.

Za otvorene kritike koje je na Bernardićev račun iznio potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin kazao je kako bi on svoje stavove trebao iznositi na Predsjedništvu, a na pitanje jesu li ga kontaktirali Grbin i Siniša Hajdaš Dončić, koji navodno predvode Bernardićevu oporbu u SDP-u i jesu li ga tražili potporu za spomenuto pismo, odgovorio je kako ga nitko ne zove. "U pravilu, tko te najmanje zove, to je taj", rekao je Komadina. 

"Tinta na pismu nije se osušila, nitko ga još nije potpisao, a već je završilo u javnosti i to govori o uredničkoj politici. Ne znam postoji li urednički kolegij za to pismo, a ne znam ni tko je pisao, ni tko je poštar", rekao je. Ocijenio je da članovi stranke imaju pravo na iznošenje stavova, ali da bi ipak bilo bolje da je to na tijelima stranke i u skladu sa Statutom.

Bernadićev posao nije odličan, ali nije nezadovoljavajući

Istaknuo je kako Bernardićev posao na čelu stranke ne može ocijeniti odličnim, ali ni nezadovoljavajućim, već bi ga ocijenio "dobrom trojkom, prema vrlo dobroj ocjeni". Kazao je da je Bernardiću teško, da je vrlo emotivan, ali da ne misli otići. "On će učiniti sve u interesu SDP-a", naglasio je Komadina i dodao kako je rejting stranke bio i gori te da će u vrijeme izbora biti bolji. 

Upitan što bi savjetovao Bernardiću, treba li otići ili ostati, Komadina je odgovorio kako se "na ovaj način ne može otići", jer se treba štititi institucija predsjednika stranke. "U stranci sam od osnutka, ovako nešto dosad nisam vidio", rekao je i dodao kako je tu "riječ o sjaši Kurta da uzjaši Murta". Upozorio je kako postoje objektivne okolnosti da sadašnja situacija možda i ne završi dobro po SDP, ističući kako bi o tome trebali voditi računa "oni koji se bave urotama".

Bernardić je legitimno izabrani predsjednik i ima pravo voditi stranku 

Na pitanje ima li Bernardić snagu lidera, Komadina je odgovorio kako može biti kritičan prema njemu, ali da je legalist. "On je legitimno izabrani predsjednik i ima pravo voditi stranku. Da ima gafova - ima, da ima grešaka - ima, da bih ja ili vi drugačije…, ali isto tako pitam se koji je to njegov glavni gaf ili nešto što nije u skladu s SDP-ovom politikom", poručio je.

Kazao je da Bernardić sa svima želi biti dobar, da je to teško, da je natjeran da se brani ili ide reaktivno. "Treba strpljenja i mudrosti, ne vidim tko ima pravo poništavati volju članova koji su ga izabrali. Tako mora biti u stranci, u uređenoj organizaciji", istaknuo je Komadina.

Upitan o odgovornosti za loš rejting SDP-a rekao je kako je predsjednik stranke uvijek odgovoran više nego drugi, ali da u mozaiku odgovornosti svatko ima svoj doprinos. "Da su tako izdavali drugove '91. i '41. ne bi mi danas slavili ni Dan državnosti, ni Dan antifašističke borbe", kazao je.

Komadina ističe kako SDP sutra vidi bolji nego što je danas kada ne stoji dobro, ali ni tako loše, da stranka svoje sadržaje treba jasno artikulirati, a energiju koristiti konstruktivno. "To što neki sada ne vole što neki sada vode stranku, pa su valjda s greškom izabrani... pa i roba s greškom se dobro prodaje na tržištu", naveo je Komadina.

HDZ će uživati u svađama u SDP-u pa nije normalno da ih sami proizvodimo

"Normalno da će HDZ uživati u svađama u SDP-u, zato nije normalno da sami proizvodimo svađe, a HDZ ima i svojih problema, sa svojom desnicom, pa neka se bave njome", istaknuo je.

Upitan osjeća li odgovornost jer je Bernardić bio "njegov projekt", Komadina je odgovorio kako je dao povjerenje ekipi koja je bila na tragu njegovih ideja demokratizacije i decentralizacije stranke. "Stranka radi i živi svoj unutrašnji život, a vanjske manifestacije su neodgovorne, to se tako ne radi", poručio je.

Novinari su ga pitali i je li, bude li ipak Bernardić srušen s čelne pozicije, on spreman voditi stranku do izbora, Komadina je odgovorio kako je izabran s najvećim brojem glasova, da je i najstariji pa misli da ga to "neće mimoići". "No, ja baš nisam za čuvara plaže u zimskom periodu", rekao je.

Zlatko Komadina
1/36

 

 

 

Komentara 32

DU
Deleted user
10:42 26.06.2018.

Heba le vas drugovi i drugarice. Ti stari komunjare nikako da prežale Jugoslaviju i Tita, ne mogu se otresti njegovog vokabulara.

Avatar PLEN_KI_MOON
PLEN_KI_MOON
10:51 26.06.2018.

Komad-ina govedine!!!

MA
martom
11:21 26.06.2018.

SDP=Teroristička organizacija!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije