Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predstavnik vojvođanskih Hrvata

Žigmanov: Prijetili su nam da će doći s automatskom puškom i ubiti nas kao stoku

Tomislav Žigmanov
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
18.04.2021.
u 15:51

Osoba koja je uputila poruku našem Savezu da će "doći s automatskom puškom i pobiti nas kao stoku" - o tom postupku, njegovom razrješenju nemamo nikakvu informaciju, naveo je

Predstavnik vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov osvrnuo se na probleme koje imaju Hrvati u Vojvodini i Srbiji, prijetnje koje su dobivali te što misli o pokušaju uvođenja tzv. Bunjevačkog jezika. 

- Iz medija smo saznali da je osoba koja je prijetila predsjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća - otkrivena i privedena. Ne znamo ishod postupka. Osoba koja je uputila poruku našem Savezu da će "doći s automatskom puškom i pobiti nas kao stoku" - o tom postupku, njegovom razrješenju nemamo nikakvu informaciju. Ne samo da nemamo adekvatno djelovanje pravosudnih tijela nego cijeli taj proces, mučan za nas, nije imao nikakvu aktivnost predstavnika vlasti u smislu zaštite, niti osudu. To su strukturalni deficiti kad je u pitanju etnički motivirano nasilje ili govor mržnje u RS-u. S time se ne mirimo ukazujemo i želimo da se s takvim praksama prekine i ono što je ključno da ni gestama, ni riječima ni djelovanjem ne dajemo nikakav povod za tu vrstu odmazde, rekao je danas u emisiji "Nedjeljom u 2"

Naveo je kako im prijetnje nisu upućivane isključivo putem društvenih mreža te istaknuo što bi htio promijeniti u procesu rješavanja problema. 

- Nisu bile samo na društvenim mrežama. Dobiti na službenu email adresu stranke poruku. Voljeli bismo da možemo djelovati unutar institucija sistema, da smo dionici procesa gdje se odlučuje, da smo dio rješenja problema, a ne da izvan struktura, izvan bilo kakvih sudjelovanja u procesima gdje je moć da budemo uvijek na nekoj ledini, gdje smo uvijek u riziku da djelujemo s ulice, gdje uvijek moramo ukazivati da imamo problema umjesto da smo u prilici unutar institucija mi djelovati s osnaženih pozicija moći i s druge strane da možemo onda posredno, lobistički, sudjelovati da netko unutar sustava reagira. Ovako kao da se čeka da mi nešto učinimo, što je legitimno, legalno, demokratski - da bi napravio neku vrstu incidenta. Ne da bi se mi uplašili, nego da bi se stavilo u funkciju osnaživanja negativnog raspoloženja unutar Srbije spram hrvatskoga naroda, što pridonosi mobiliziranju u političkom polju i s druge strane da bi se hrvatsko-srpski odnosi, područje uvijek trusno, na neki način doveli u pitanje, istaknuo je te komentirao Bunjevce i službeni jezik. 

- Ja sam Bunjevac, A.G.Matoš je Bunjevac, Ivan Antunović je Bunjevac... Tri četvrtine Bunjevaca se osjeća Hrvatima. Bunjevci su priznati kao Hrvati svugdje osim u RS-u. To je nasljedstvo Miloševićevog režima koji je htio umjetnim uplivom u identitetski prostor hrvatske zajednice intervencijom države razbiti naše sinergijske i simboličke potencijale. Ono je u posljednjih 30 godina imalo vrhunce i padove. Sada je vrhunac pokušajem uvođenja tzv. Bunjevačkog jezika - koji je dijalekt, koji nema potencijal da bude službeni jezik, koji se ne smije nazvati jezikom u stručnom smislu, da se uvede. Pa naravno da je bilo za očekivati da se mi tome usprotivimo, rekao je.

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Komentara 30

PV
prcko.vita
16:33 18.04.2021.

Biti Hrvat u Srbiji je isto što i biti židov u Njemačkoj 41. godine, od jednog fašiste i diktatora Vučića ništa drugo i nemoš očekivat. Pa on je školu izučio kod Mladića dok su rokali po Sarajevu devedesetih.

FR
franjo
16:39 18.04.2021.

Zato ti istočno ne trebaju nikad među civilizacijski svijet. Daleko im kuća od naše.

Avatar Udruga_Briselskih_Anemicara
Udruga_Briselskih_Anemicara
16:24 18.04.2021.

"Ne samo da nemamo adekvatno djelovanje pravosudnih tijela nego cijeli taj proces, mučan za nas, nije imao nikakvu aktivnost predstavnika vlasti u smislu zaštite, niti osudu." U nas bi prekrsitelji vec isti dan bili pozatvarani, politicari bi osudivali cin klecali na podu, sljedecih 2 tjedna bi se vrtilo u vijestima svih televizijskih kuca, znali bi cijelo njihovo pokoljenje unazad 100 godina, ako je netko bio branitelj jos bolje, na temu bi bilo odradeno 50ak emisija o porastu ekstremizma itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije