Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Žigmanov: Prijetili su nam da će doći s automatskom puškom i ubiti nas kao stoku

Osoba koja je uputila poruku našem Savezu da će "doći s automatskom puškom i pobiti nas kao stoku" - o tom postupku, njegovom razrješenju nemamo nikakvu informaciju, naveo je
18. travnja 2021. u 15:51 31 komentara 3353 prikaza
Tomislav Žigmanov
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Predstavnik vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov osvrnuo se na probleme koje imaju Hrvati u Vojvodini i Srbiji, prijetnje koje su dobivali te što misli o pokušaju uvođenja tzv. Bunjevačkog jezika. 

KOLUMNA Piše Zvonimir Despot: Hrvati su za Beograd ‘neutemeljeni narod’

- Iz medija smo saznali da je osoba koja je prijetila predsjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća - otkrivena i privedena. Ne znamo ishod postupka. Osoba koja je uputila poruku našem Savezu da će "doći s automatskom puškom i pobiti nas kao stoku" - o tom postupku, njegovom razrješenju nemamo nikakvu informaciju. Ne samo da nemamo adekvatno djelovanje pravosudnih tijela nego cijeli taj proces, mučan za nas, nije imao nikakvu aktivnost predstavnika vlasti u smislu zaštite, niti osudu. To su strukturalni deficiti kad je u pitanju etnički motivirano nasilje ili govor mržnje u RS-u. S time se ne mirimo ukazujemo i želimo da se s takvim praksama prekine i ono što je ključno da ni gestama, ni riječima ni djelovanjem ne dajemo nikakav povod za tu vrstu odmazde, rekao je danas u emisiji "Nedjeljom u 2"

Naveo je kako im prijetnje nisu upućivane isključivo putem društvenih mreža te istaknuo što bi htio promijeniti u procesu rješavanja problema. 

KAKO ŽIVI HRVATSKA MANJINA Kad podignu glas, Hrvatima u Srbiji prijete: A ne tako davno u Subotici je živjelo više Hrvata nego u Zagrebu

- Nisu bile samo na društvenim mrežama. Dobiti na službenu email adresu stranke poruku. Voljeli bismo da možemo djelovati unutar institucija sistema, da smo dionici procesa gdje se odlučuje, da smo dio rješenja problema, a ne da izvan struktura, izvan bilo kakvih sudjelovanja u procesima gdje je moć da budemo uvijek na nekoj ledini, gdje smo uvijek u riziku da djelujemo s ulice, gdje uvijek moramo ukazivati da imamo problema umjesto da smo u prilici unutar institucija mi djelovati s osnaženih pozicija moći i s druge strane da možemo onda posredno, lobistički, sudjelovati da netko unutar sustava reagira. Ovako kao da se čeka da mi nešto učinimo, što je legitimno, legalno, demokratski - da bi napravio neku vrstu incidenta. Ne da bi se mi uplašili, nego da bi se stavilo u funkciju osnaživanja negativnog raspoloženja unutar Srbije spram hrvatskoga naroda, što pridonosi mobiliziranju u političkom polju i s druge strane da bi se hrvatsko-srpski odnosi, područje uvijek trusno, na neki način doveli u pitanje, istaknuo je te komentirao Bunjevce i službeni jezik. 

- Ja sam Bunjevac, A.G.Matoš je Bunjevac, Ivan Antunović je Bunjevac... Tri četvrtine Bunjevaca se osjeća Hrvatima. Bunjevci su priznati kao Hrvati svugdje osim u RS-u. To je nasljedstvo Miloševićevog režima koji je htio umjetnim uplivom u identitetski prostor hrvatske zajednice intervencijom države razbiti naše sinergijske i simboličke potencijale. Ono je u posljednjih 30 godina imalo vrhunce i padove. Sada je vrhunac pokušajem uvođenja tzv. Bunjevačkog jezika - koji je dijalekt, koji nema potencijal da bude službeni jezik, koji se ne smije nazvati jezikom u stručnom smislu, da se uvede. Pa naravno da je bilo za očekivati da se mi tome usprotivimo, rekao je.

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Zagreb: Predstavljen šesti međunarodni turnir u hrvanju Zagreb Open Grand Prix 2019
'SVI SMO PLAKALI'
Prije 14 dana izgubio sestru pa napravio podvig života: 'Sve bih dao da je ona živa'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • prcko.vita:

  Biti Hrvat u Srbiji je isto što i biti židov u Njemačkoj 41. godine, od jednog fašiste i diktatora Vučića ništa drugo i nemoš očekivat. Pa on je školu izučio kod Mladića dok su rokali po Sarajevu devedesetih.

 • franjo:

  Zato ti istočno ne trebaju nikad među civilizacijski svijet. Daleko im kuća od naše.

 • Avatar Udruga_Briselskih_Anemicara
  Udruga_Briselskih_Anemicara:

  "Ne samo da nemamo adekvatno djelovanje pravosudnih tijela nego cijeli taj proces, mučan za nas, nije imao nikakvu aktivnost predstavnika vlasti u smislu zaštite, niti osudu." U nas bi prekrsitelji vec isti dan bili pozatvarani, politicari bi osudivali cin klecali ... prikaži još! na podu, sljedecih 2 tjedna bi se vrtilo u vijestima svih televizijskih kuca, znali bi cijelo njihovo pokoljenje unazad 100 godina, ako je netko bio branitelj jos bolje, na temu bi bilo odradeno 50ak emisija o porastu ekstremizma itd.