Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSUĐEN ZA GENOCID

Žene Srebrenice o presudi Mladiću: Sad možemo tužiti Srbiju i RS

Izricanje presude Ratku Mladiću
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
23.11.2017.
u 09:44

Presuda je gotovo identična kao Karadžiću, osim što je Mladić dobio doživotni zatvor. Definitivno imamo pravo na tužbu, kažu majke srebreničkih žrtava

“Nakon ove presude imamo osnove za tužbu protiv Srbije”, povikale su članice udruge Žene Srebrenice koje su prvostupanjsku presudu bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću kojom je osuđen na doživotnu kaznu zatvora dočekale u Memorijalnom centru u Potočarima.

Predsjednica Majki Srebrenice Munira Subašić kazala je da je Ratko Mladić osuđen gotovo za identične stvari za koje i Radovan Karadžić, a razlike je samo u duljini kazne. – Presuda je gotovo identična kao Karadžiću, osim što je Mladić dobio doživotni zatvor. I Mladić je osuđen za sve točke osim prve, odnosno da nije kriv i da nije počinjen genocid u šest bh. općina. Mi definitivno imamo pravo tužiti Srbiju i RS za sve ono u čemu su sudjelovali – objasnila je Subašić neposredno nakon izricanja presude uime svih članica ove udruge. Sve one u proteklom ratu izgubile su nekoga od najbližih, muževe, očeve, braću, djecu...

Izricanje najstrože kazne Haaškog tribunala Mladiću koji je, sjećaju se, ušao u Potočare, pobio i protjerao tisuće ljudi čekale su godinama, a dočekale su je sa suzama u očima. Traganje za barem jednom kosti najmilijih već je godinama najveća patnja mnogih preživjelih. Najveća je istina da se genocid u Srebrenici dogodio, kažu Majke Srebrenice, što je jučer potvrdio i Haaški tribunal u slučaju protiv Mladića. – Hvala ti, Bože, hvala ti, Bože – uzvikivale su srebreničke majke na riječi suca Alphonsa Orieja kako Mladić dobiva doživotnu kaznu zatvora. Odluka suda u Haagu, kazale su, takva je jedina bila ispravna.

Izricanje presude Ratku Mladiću
1/15

“A gdje je za nas liječnik?”

– Neka je majka barem pravdu doživjela. Presretna sam. Sve ove godine tražile smo pravdu i istinu. Hvala svima koji su bili uz nas – naglasila je Nedžba Salihović koja je u genocidu izgubila sina, muža i brata. Majke Srebrenice požalile su se da jučer nijedan liječnik u Memorijalnom centru nije pratio njihovo zdravstveno stanje. – Nijednog liječnika nisu nam poslali, a u sudnici su se svi vrtjeli oko Mladića. Sramota. Trebao je netko pratiti i kako smo mi ovo doživjele – požalila se novinarima majka Šuhra Malić. Bida Osmanović dodala je kako je zadovoljna odlukom Haaškog tribunala.

– Sretna sam, ali jedna glava ne može opravdati sve nišane u Potočarima – rekla je Osmanović. Majke Srebrenice suosjećaju s majkama iz Vlasenice, Foče, Sanskog Mosta, Kotor Varoši, Prijedora i Ključa gdje su tijekom rata počinjena velika krvoprolića. Međutim, gnusne zločine u tim općinama sud u Haagu nije okarakterizirao kao genocid.

“Još uvijek veličaju zločine”

Srebreničke žrtve ističu kako im je žao što je Srbija oslobođena odgovornosti za agresiju na BiH. Razočarani su što još postoje oni koji veličaju zločine i zločince, koji truju djecu nacionalizmom i potencijalnim opasnostima. Kao dokaz navode plakate podrške Mladiću koje su jučer članovi udruge Istočna alternativa polijepili u Srebrenici i Bratuncu. Umorna i uplakana lica obitelji srebreničkih žrtava odaju surovu istinu.

Godine borbe za pravdu i istinu neće vratiti tisuće ubijenih sinova, muževa, očeva... Istina koju je svojom presudom potvrdio Haaški tribunal, kažu preživjeli, barem će budućim generacijama ispričati tragičnu priču iz Srebrenice koja se ne smije zaboraviti. U genocidu između 13. i 19. srpnja 1995. ubijena su 8372 bošnjačka muškarca i žene s područja Srebrenice, a ubili su ih vojnici Vojske RS i specijalne srpske vojne postrojbe 
Škorpioni.

Komentara 36

TA
tariq
12:41 23.11.2017.

tko financira ove žene

Avatar mason
mason
16:45 23.11.2017.

Trebaju tuzit.Komsije su u Srebrenici ocistili muslimane, katolike I rome tj sve nesrbe.Gori od Hitlera

NV
NV
11:38 23.11.2017.

Presuda nije konačna. Točka. Dakle ne važi. To je isto kao da Bakir tuži hr na bazi prve presude HB 6-torci za agresiju hrvatske. Dakle ako me važi ta jer nije konačna ne važi ni ova protiv Mladića. Ili ćemo selektivno kako nam odgovar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije