Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IDUĆI KORACI

'Sabi je najveća želja da opet bude prvi čovjek Vukovara'

Željko Sabo
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/7
30.12.2015.
u 22:45

Sudska presuda nije mu naštetila ni na koji način kod birača jer on nije ništa ukrao niti bilo što nečasno učinio, kaže Anto Nobilo

Nakon sedam mjeseci provedenih u zatvoru, bivši gradonačelnik Vukovara i saborski zastupnik Željko Sabo od ponedjeljka ponovno kao slobodan čovjek šeće Vukovarom. Sabo je u zatvoru završio po presudi Županijskog suda u Osijeku zbog podmićivanja, odnosno pokušaja kupovanja vijećnice Marije Budimir (HDZ) kako bi u Gradskom vijeću Vukovara osigurao većinu za SDP čiji je tada bio član. Osuđen je na osam mjeseci zatvora bezuvjetno i osam mjeseci uvjetno, a na slobodu je odlukom Vrhovnog suda izašao mjesec dana ranije.

Izgubio za 200 glasova

Upravo činjenica da je opet slobodan otvorila je i nagađanja o Sabinu daljnjem angažmanu. Osnovno pitanje je hoće li se bivši gradonačelnik politički aktivirati i ponovno ući u utrku za čelnog čovjeka Vukovara. Nakon izlaska na slobodu Sabo se novinarima ne javlja na telefon, a prve sate na slobodi proveo je uz obitelj i prijatelje. Međutim, njegovi najbliži stranački suradnici i prijatelji, gotovo svi redom, sigurni su da će nakon kratkog odmora Sabo početi politički djelovati. Današnji predsjednik vukovarskog SDP-a Goran Bošnjak, koji je godinama bio Sabin najbliži suradnik, ne želi nagađati o planovima bivšeg gradonačelnika Vukovara.

– Željko je branitelj, logoraš, i sve što se dogodilo jako ga je pogodilo. Zbog svega toga on je i osuđen te je sedam mjeseci proveo u zatvoru. Ipak, njegovi su planovi njegova osobna stvar i s njima ja nisam upoznat – rekao je Bošnjak. Međutim, treba znati i da je vukovarski SDP na prošlogodišnjim izvanrednim izborima za gradonačelnika Vukovara podržao Sabu koji se tada kandidirao kao neovisan kandidat. Na tim izborima Sabo je izgubio za 200-tinjak glasova od Ivana Penave (HDZ). Ni ovlašteni potpredsjednik županijske organizacije SDP-a Damir Rimac nema više informacija o Sabinim planovima. Mišljenja je da će se Sabo prvo trebati odmoriti.

– Mislim da će se Sabo sigurno politički aktivirati, samo je još nepoznato na koji način. S obzirom na to da je osuđen, njegovo političko djelovanje kroz SDP, zbog odluka vrha stranke, neće biti moguće, ali ne sumnjam da će on pronaći načina za svoj angažman. Ako tako odluči i bude imao želje, vjerujem da opet ima velike šanse – tvrdi Rimac.

Istodobno Josip Kiš, Sabin prijatelj iz vremena provedena u srbijanskom logoru u Nišu, siguran je u daljnje političko djelovanje Sabe u Vukovaru.

– Željko je tip čovjeka koji ne odustaje. Vjerujem da mu je najveća želja da ponovno postane gradonačelnik Vukovara kako bi javnosti dokazao da je ispravan i da je bio samo političko žrtveno janje. On je karizmatična osoba koja uživa veliku podršku Vukovaraca, a u prilog mu ide i što vukovarski SDP trenutačno nema dovoljno jaku osobu koja bi mogla ući u utrku za gradonačelnika Vukovara. Sve je to još pred nama ali, koliko ga poznam, mislim da je to gotova odluka – rekao je Kiš. Dodao je i da je Sabo imao sedam mjeseci vremena da razmisli o svemu, ali i isplanira sve daljnje korake. Kiš kaže i kako u vukovarskom SDP-u Sabo ima značajnu podršku članova. Anto Nobilo, koji je zastupao Sabu na sudu u Osijeku, kaže da ne postoje zakonske prepreke da se njegov branjenik ponovno politički angažira.

Ima još dva postupka

– Nisam o tome razgovarao sa Sabom, ali s velikom sigurnošću mogu reći da će se ponovno okušati u politici, pri čemu mu je najveća želja mjesto gradonačelnika Vukovara. Sudska presuda nije mu naštetila ni na koji način kod birača jer on nije ništa ukrao niti bilo što nečasno učinio – kaže Nobilo dodajući kako je Sabo vjerojatno prvi i jedini političar osuđen za to kazneno djelo te da je sam sudski proces obilježilo više presedana. Nobilo Sabu zastupa u još dva sudska postupka koji se protiv njega vode na Općinskom sudu u Vukovaru. Sabo vodi sud i u Strasbourgu. Tužio je RH, a za to je angažirao drugi odvjetnički ured.

>> Željko Sabo pušten na slobodu, vratio se u Vukovar

>> Otvoreno pismo Željke Sabo: Zbog čega moj suprug leži u zatvoru

Komentara 72

Avatar Pravednik80
Pravednik80
23:17 30.12.2015.

Pravi komunist. Optužen za krađu, malverzacije... izbačen iz "poštene" partije. I dalje se pravi kao da ništa od toga nije bilo. Glasuju za njega samo komunisti. Tko drugi?

Avatar nathanael.opet
nathanael.opet
23:18 30.12.2015.

kriminalac se zaželio lagane love... a jazavac nobilo laprda budalaštine.. "nije učinio ništa nečasno"... odvjetnik implicite optužuje legalni sud RH da je nevinog čovjeka "koji nije učinio ništa nečasno" osudio na zatvor... mrš obojica! zadnje ste smeće.

FO
ForeignLegion1987
23:28 30.12.2015.

Hahaha...pa ti iz zlocinacke organizacije sdp-a i koalicije....nemaju ni srama ni stida....kakav obraz....da nisi uradio nista necasno ne bi bio u zatvoru....samo su ti ...drugovi...pomogli....pa si izasao...van....samo sanjaj...vratices se nazad zajedno sa svojim sefom....kako srbi u srbiji zovu ...ludi milojko

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije