Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tajkun priznao istražiteljima

Željko Žužić: Dugujem državi porez, ali ne znam točno koliko

Željko Žužić
Foto: Goran Jakuš/PIXELL
1/3
31.08.2015.
u 08:30

Istražitelji ga terete da je izbjegao plaćanje 47,6 milijuna kuna poreza te da je na nezakonit način stekao nekretnine vrijedne oko 437 milijuna kuna

– Priznajem da sam dužan državi i priznajem sve činjenice koje mi se stavljaju na teret. No ne mogu se očitovati o visini duga jer ne znam koliki je, odnosno ne znam koliko dugujem državi. To što dugujem državi želim vratiti iako, kao što rekoh, ne znam koliko točno dugujem. Istina je i da sam u vremenu od 2004. do 2007. u više navrata trgovačkom društvu Solidum Žužić posuđivao novac. Bila je riječ o oko 3,7 milijuna eura – kazao je, među ostalim, u svojoj obrani Željko Žužić (57), velikogorički tajkun protiv kojeg je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu prošli tjedan podiglo optužnicu.

Mito za bivšu županicu

Žužića se, u drugoj optužnici podignutoj protiv njega u manje od nekoliko mjeseci, tereti za zlouporabu u gospodarskom poslovanju. Točnije, vjeruje se da je u razdoblju između 2007. i kraja 2010. izbjegao plaćanje oko 47,6 milijuna kuna poreza. Uz to, tereti ga se i da je na nezakonit način stekao nekretnine vrijedne oko 437 milijuna kuna.

Zbog tih optužbi Žužić je bio uhićen na Staru godinu 2013. te je nekoliko mjeseci proveo u Remetincu.

Obranu je iznosio u tri navrata, priznajući sve što mu se stavlja na teret. Kao što je u ovom postupku priznao da je državi dužan znatan porez, tako je u drugom, gdje je optužen s Marinom Lovrić Merzel, bivšom SDP-ovom županicom, priznao da joj je dao 100.000 eura mita kako bi njegova tvrtka dobila neki posao za Sisačko-moslavačku županiju. S obzirom na to, nije ni čudno što se u pravosudnim kuloarima špekulira da se Žužić neformalno nagodio s tužiteljstvom.

Je li to uistinu tako, vidjet će se kada sud bude odlučivao o pravomoćnosti obiju optužnica, što će najvjerojatnije biti tijekom jeseni.

30-ak svjedoka iz tvrtke

Što se pak tiče prošlotjedne optužnice koja je podignuta protiv Žužića, tužiteljstvo je u njoj na vrlo precizan način opisalo kako je Žužić, želeći izbjeći plaćanje poreza državi, 2007. obustavio poslovanje trgovačkog društva Solidum Žužić. U optužnici se navodi da za takvu odluku nije bilo racionalnih razloga jer je Solidum Žužić poslovao solidno.

– Željko Žužić bio je osoba koja je donosila odluke te je vodila poslovanje Solidum Žužića, o čemu iskazuju svjedoci. Isključivi razlog da se obustavi poslovanje Solidum Žužića bila je činjenica što je Porezna uprava provela porezni nadzor nad Solidum Žužićem. Tada su utvrđene i višemilijunske porezne obveze tog društva. Svjestan tih činjenica, optuženik je poduzeo niz radnji čiji je isključivi cilj bio stjecanje nepripadne imovinske koristi i to izuzimanjem imovine Solidum Žužić. A to je učinio kako bi onemogućio da se iz te imovine država naplati, čime je državi prouzročio štetu - navodi se u optužnici.

Inače, tijekom postupka saslušano je 30-ak svjedoka, uglavnom zaposlenika Žužićevih tvrtki, koji su iskazivali da je Žužić bio osoba koja je o svemu odlučivala. Tužiteljstvo traži i da se Žužiću oduzme 47, 6 milijuna kuna nepripadajuće imovinske koristi.

Inače, Žužić je u svojim osobnim podacima naveo da je vlasnik više nekretnina i zemljišta po Zagrebu i Velikoj Gorici, a naveo je i da ima mjesečna primanja od 25.000 kuna.

>>Tajkun Željko Žužić optužen da je iz tvrtke isisao 437 milijuna kuna

>>Kako je počeo pad velikogoričkog tajkuna Željka Žužića

>>VL biografije: Željko Žužić

Ključne riječi

Komentara 29

DU
Deleted user
09:17 31.08.2015.

Kafiće zatvaramo za siću i to odmah. Sanaderu, Vidoševiću, Žužiću... sudimo po receptu Haškog suda. Svi će biti pušteni u dubokoj starosti bez presude zbog lošeg zdravlja.

IT
i-tomic
09:05 31.08.2015.

Isusa na slobodu, barabu na raspelo bez kapi vode

MA
MarkoKosmicki
08:50 31.08.2015.

treba samo tako nastaviti,sve redom bez obzira na bilo koju stranku:-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije