Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POBJEDA PROFESORICE

Stipić: Država bi mogla platiti 300 milijuna kuna za tužbe zbog jubilarnih nagrada

Željko Stipić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
18.03.2016.
u 14:57

Osječki sud pravomoćno je presudio u korist jedne zagrebačke profesorice koja je tužila državu

Zagrebačka profesorica uspjela je izvojevati sudsku bitku protiv države, pokrenutu zbog “rezanja” iznosa jubilarne nagrade. Pravomoćnu presudu u njezinu korist izrekao je nedavno Županijski sud u Osijeku. Vjetar je to u leđa, smatraju sindikalisti, i ostalim državnim službenicima kojima su isplaćeni znatno manji iznosi.

Sporan je, naime, Dodatak Kolektivnom ugovoru za zaposlenike osnovnih i srednjih škola te javnih i državnih službi iz 2013. Za 20 godina staža, spomenutoj je profesorici, po starom, država trebala isplatiti 3150 kuna nagrade. Dodatkom je osnovica, pak, smanjena s 1800 na 500 kuna pa je dobila svega 875 kuna. Prvostupanjski sud u Zagrebu njezinu je tužbu odbio, no žalila se pa je o tome odlučivao viši sud u Osijeku. Mora joj se, tako, isplatiti 2275 kuna razlike, ali i zatezne kamate te 1487 kuna sudskih troškova.

- Temelj je to za nove tužbe koje će država sve redom izgubiti. Pokrenu li ih samo zaposleni u školama, državu će to, umjesto 30 milijuna koliko bi isplatili za nagrade, stajati 50 do 60 milijuna kuna. Dodamo li državne i javne službenike, iznos se penje i do 300 milijuna kuna – upozorava Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod. Očekuju od ministarstava da počnu žurno sklapati nagodbe sa zaposlenicima jer je to državi jeftinije.

Počelo se otpetljavati, kazao je Stipić, “klupko koje je zamrsio tadašnji ministar Mirando Mrsić”. Bilo je to, stava je, “nametanje rješenja silom”, a koje je potpisalo pet od jedanaest sindikata.

Osim u Osijeku, ovakve su pravomoćne presude donijeli i sudovi u Splitu i Karlovcu, a obrazložili su to činjenicom da se, ukoliko postoje dva propisa oko visine osnovice, primjenjuje za radnika povoljnije pravo. Pravo na veću jubilarnu nagradu, po tome, imaju čak i članovi sindikata koji su potpisali sporni Dodatak.

- Sporne su i dnevnice koje se po, sada osporenom, Dodatku isplaćuju u iznosu od 150 kuna. Mogu se sada i za njih pokrenuti sporovi i bilo bi dobro da ministar Šustar što prije naloži školama da prestanu s praksom isplate dnevnica od 150 kuna – istaknuo je Stipić.

>> Svi na proračunu sada imaju iste jubilarne nagrade

Komentara 18

GU
General_U
15:17 18.03.2016.

nek vam da mrsić i milojko pa nisu s vama kao ni sa kim ostalim htjeli razgovarati i vi ste svrha sami sebi, dok se milojko enormno zaduživa na račun svih nas trebali ste te novce uzeti.

HA
HaryHole33
15:56 18.03.2016.

Što znači DRŽAVA. To svi mi zajedno. Tako sindikati otimaju od svih nas. Kao da se problemi u ovoj zemlji događaju u svemiru. Nas to ništa ne zanima .Ako tako nastave doće ćemo u situaciju da ne će biti nitii za sadašnje plaće Komunizam je otrov u našoj krvi.

DU
Deleted user
15:26 18.03.2016.

30% radnika u državnoj upravi hitno treba prebaciti an burzu rada pa neka tamo taže božićnice i jubilarne nagrade,nigdje na svijetu nema ovog nereda gdje je radnik koji radi za državu ima bolje uvjete i plaće od radnika koji radi za privatnika,Poreznih obaveznika je malo i svaki dan manje a uhljeba svaki dan više,DOSTA JE!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije