Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
intervju

Željka Markić: Ministar Kuščević odličan je primjer lažnog deklariranja

Željka Markić
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
08.02.2019.
u 11:40

Željka Markić, predsjednica U ime obitelji, govori o referendumskoj inicijativi, raskolu...

Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji, odgovorila je na pitanja raskolu među katoličkim udrugama, referendumu o izmjeni izbornog sustava, financiranju referenduma...

Trebaju li katoličke udruge biti politički i društveno aktivne ili se okrenuti evangelizaciji i duhovnosti? Što je bit djelovanja dobrog katolika?

Mislim da je najprije potrebno razjasniti koje su to “katoličke udruge” – to su udruge koja svoje djelovanje deklariraju kao katoličko – inspirirano katoličkim naukom i katoličkom vjerom.

U tom smislu rekla bih da je bit dobrog djelovanja takvih udruga da budu vjerne onome kako se deklariraju – da zastupaju cjelovite i stvarne katoličke stavove. Baš kao što je bit djelovanja “ateističkih” udruga da budu vjerne tome kako se one deklariraju. Bitna je autentičnost kao suprotnost lažnom deklariranju.

Ministar Kuščević odličan je primjer lažnog deklariranja. Iz pozicije ministra, primjerice, pozdravlja novinare katoličkim pozdravom “Hvaljen Isus i Marija”, a onda iznosi javne klevete o Narod odlučuje, zloupotrebljava političku moć ili u Saboru diže ruku za ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Civilno društvo je tijekom 45 godina totalitarnog, komunističkog režima bilo potpuno zabranjeno. Nakon pada komunizma, najveći dio civilne scene formiran je na umjetan način – velikim dijelom financiran od Sorosa ili drugih lijevo-liberalnih organizacija, pa i vlada – kao poluga za jačanje lijevog političkog utjecaja, a ne kao doprinos izgradnji demokracije i samoorganiziranju hrvatskih građana.

 

Držim jako dobrim da se što veći broj građana – vjernika i onih koji to nisu – uključi u društvene i političke aktivnosti. Štoviše, mislim da je to obaveza svih nas – da u skladu sa svojom savjesti i svojim vrijednostima djelujemo na svim područjima javnog i društvenog života.

Podupire li Crkva politički aktivizam katoličkih udruga i konkretno; imate li potporu Crkve za izmjenu izbornih pravila?

Ono što ja mogu iščitati iz doktrinalnih nota Kongregacije za nauk vjere jest da Katolička crkva potiče katolike da sudjeluju na svim područjima javnog, društvenog, a onda i političkog života.

Rekla bih da svako zalaganje za društvenu pravednost – isplatu plaća radniku, neradnu nedjelju, pravo žene da koristi rodiljski i vrati se na istu plaću, neovisno sudstvo, zaštitu života od začeća do prirodne smrti, borbu za radnička prava, borbu protiv korupcije, obrazovni sustav slobodan od ideologije, solidarnost sa siromašnima, pravo na slobodu govora, savjesti, pravo na izbor svojih političkih predstavnika... sve su to teme oko kojih je dobrodošao angažman svih hrvatskih građana, a osobito katolika.

Što se tiče referenduma za pravedniji izborni sustav – podsjećam što su hrvatski biskupi naveli u svojem priopćenju: “Crkvi je, naime, stalo da se promiče i poboljšava proces političkoga odlučivanja tako da se, s jedne strane, omogućuje sloboda izjašnjavanja, i to što neposrednija, pravednija i odgovorna zastupljenost svih hrvatskih državljana u političkome životu, te da se, s druge strane, onemogući izigravanje i odstupanje od stavova i vrednota za koje su zastupnici dobili povjerenje svojih birača.”

Tvrdi se da su se katoličke udruge podijelile na one koje se žele baviti svjetonazorskim temama i one koje se žele baviti političkim aktivizmom. Što je pozadina raskola?

Svaka udruga odlučuje za sebe oko čega će se angažirati. Zašto bi to značilo bilo kakvu podjelu? A sve teme su svjetonazorske. Svako djelovanje je izraz našeg pogleda na svijet.

Borba protiv korupcije, a za pošteno upravljanje državom je svjetonazor. U to se uključuju svi oni koji žele poštenu vlast. Pojam političkog aktivizma je toliko širok da ništa ne znači. Je li borba za pravedni izborni sustav – kakav ima većina država Europske unije – u kojem birači biraju osobu, a ne stranku – politički aktivizam?

Povezujete li Ivića Pašalića i prekid Rhemina financiranja udruga koje su pokretale referendume kao djelovanje u interesu HDZ-a?

Zaklada Rhema je privatna zaklada koja svoj novac dodjeljuje kome god želi. I bez ikakve rezerve podržavam to njihovo pravo. To je li g. Pašalić stvarno našao zajednički jezik s g. Plenkovićem – stvarno ne znam. Čula sam o njegovoj želji da se vrati u HDZ od drugih, baš kao i vi.

Zašto se protivite zakonu prema kojem donacije za referendume više neće biti anonimne?

Ne protivimo se tome da donacije ne budu anonimne. One to i nisu.

Upravo suprotno, zalažemo se za bolje uređenje financiranja referenduma, tražimo da se financiranje građanskih referenduma uredi zakonom o referendumu, a ne zakonom koji uređuje financiranje političkih stranaka.

Prijedlog ministra Kuščevića i Plenkovićeve Vlade prepisan je prijedlog SDP-a od prije tri i pol godine koji ima cilj onemogućiti građanima da financiraju svoj referendum. Predlažemo da se javno objavljuju samo imena donatora iznad određenog iznosa donacije, npr. 5000 kuna, jer nema javnog interesa da se objavljuju imena malih donatora, 10, 50, 100 kuna, kojih je zapravo najviše.

Hoćete li ponovno pokretati referendum za izmjenu izbornih pravila?

Promjena izbornog sustava, dakle načina biranja političara koji upravljaju Hrvatskom, ključna je za promjenu načina upravljanja Hrvatskom. Ovaj sadašnji sustav složili su HDZ i SDP kako bi oduzeli nama, građanima – vlast i odlučivanje o nama samima i o našoj državi.

Izborni sustav selekcijski je mehanizam. I dokle god zastupnici u Saboru nisu odgovorni biračima, već šefovima stranaka – korupcija, nepotizam, pljačka države, djelovanje protivno nacionalnim interesima – trajat će i dalje.

Kad o političkoj, a često i osobnoj budućnosti zastupnika odlučuje jedino šef stranke, onda Sabor izgleda ovako kao danas. Da Milanka Opačić iz SDP-a, Ivan Vrdoljak iz HNS-a i g. Pupovac dižu ruku za HDZ-ova Plenkovića.

Očito je da se HDZ i SDP zajedno bore protiv promjene izbornog sustava. To je samo dokaz koliko je važno promijeniti način biranja svih političara u Hrvatskoj i koliko takva promjena oduzima vlast i novac onima koji već desetljećima zloupotrebljavaju politiku za osobno bogaćenje i osiromašivanje svih nas.

Zašto ste se razišli sa Zvonimirom Troskotom, on u obrazloženju ostavke piše o nepremostivim preprekama u inicijativi?

On je, kao i 2500 drugih volontera, dao svoj doprinos inicijativi, a napustio ju je u lipnju. Inicijativa za referendum uključuje jako puno ljudi koji se daju onoliko koliko mogu. Već se 10 mjeseci uspješno borimo s Plenkovićevom Vladom koja zloupotrebljava institucije za borbu protiv vlastitih građana.

Grdović priveden pa pušten na slobodu

Komentara 45

Avatar petrolio
petrolio
12:32 08.02.2019.

puna podrška građana hrvatske za promjene sveza u HR! ali prave promjene kakve Narod želi, a ne one kozmetičke kakve nudi dvoglava HDZ/SDP partija!!!!

BO
bombaatomska
11:58 08.02.2019.

Željka je referendumom o braku učinila više za Kršćane nego Papa.To priznaju i Francuzi i Kanada i a svijest o postojanju čovjeka na zemlji dovela je i do izbora Trumpa.Tako vele moji prijatelji iz USA.

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
12:50 08.02.2019.

isčitavam da su najnegativniji komentari na portalu o doktorici Markić od članova SDSS/HDZ/SDP/HNS ,Sauche ,Bandića ,Frljića te ostalih parazita društva

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije