Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22. Tompojevački dani

'Želja je bila da svi pokažu svoju kulturnu baštinu kako bi ju svi skupa očuvali'

22. Tompojevački dani
Foto: Večernji list
1/17
14.05.2023.
u 22:00

Među KUD-ovima nastupili su i članovi povijesne postrojbe Žumberački uskoci, koje je predvodio njihov predsjednik Milan Radić, a prije početka skupa KUD-ova u jutarnjim satima u obližnjem Berku je za njih služena i grkokatolička misa koju je predvodio vlč. Roman Stupjak.

Pred prepunom dvoranom Hrvatskog doma u Tompojevcima kraj Vukovara, u sklopu Dana Općine Tompojevci, plesali su, pjevali i svirali danas članovi kulturno umjetničkih društava toga kraja. Osim onih koji djeluju na području Općine Tompojevci, kako je rekao načelnik Milan Grubač, stigli su im i gosti iz okolice, ali i Žumberčani, s obzirom da se nekoliko desetaka obitelji za Drugog svjetskog rata i poraća preselilo u taj dio Srijema.

Među KUD-ovima nastupili su i članovi povijesne postrojbe Žumberački uskoci, koje je predvodio njihov predsjednik Milan Radić, a prije početka skupa KUD-ova u jutarnjim satima u obližnjem Berku je za njih služena i grkokatolička misa koju je predvodio vlč. Roman Stupjak. U organizaciji KUD-a Zvonko Galović-Nona iz Tompojevaca te njegovog predsjednika Antuna Lukića, koji je pazio da sve prođe u najboljem redu, u društveni dom stigao je KUD "Ljeskovac" Vinkovci, KUD "Golubica" Vinkovci, KUD "Kolo" Vukovar, KUD "Čakovci" Čakovci, KUD "Joakim Govlja" Mikluševci, MPS "Bećarine" Đakovo, ŽPS "Lira" Vinkovci te Žumberački uskoci, nakon čega je uslijedila večera za sve.

- Želja je bila da svi pokažu svoju kulturnu baštinu kako bi ju svi skupa očuvali, pa su tu, uz hrvatske KUD-ove, i pripadnici nacionalnih manjina, rusinski i mađarski KUD - rekao je Grubač, koji je prigodom otvaranja današnjeg programa na glavu stavio i uskočku kapu koju je dobio na poklon od Žumberačkih uskoka. Dodao je da su ovo 22. po redu Tompojevački dani te da je ovo tek početak aktivnosti, a kroz naredni tjedan slijedi i predstavljanje knjiga, igre roditelja i djece, svete mise, svečana sjednica Općinskog Vijeća, tamburaški koncert... Uz to što su na današnjem okupljanju predstavili plesove i pjesme tog kraja, bilo je i nekoliko štandova s domaćim proizvodima, poput "poderanih gaća", raznih kolača, zalogaja, ali i suvenira, privjesaka...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije