Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat u ukrajini

IAEA inspekcijom nije pronašla dokaze o miniranju nuklearke Zaporižje

Nuklearka Zaporižje
Foto: Reuters/PIXSELL
1/15
Autori: Vecernji.hr, Hina
05.07.2023.
u 14:25

Rusija i Ukrajina u utorak su jedna drugu optužile za planiranje napada na najveću europsku nuklearnu elektranu. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) više je puta upozorila da bi se ondje mogla dogoditi katastrofa zbog vojnih sukoba u blizini.

Moskva i Kijev međusobno se optužuju da planiraju skori napad na nuklearnu elektranu Zaporižje na jugu Ukrajine. Ukrajinske oružane snage mogle bi pokušati napasti elektranu već u srijedu navečer, koristeći projektile i dronove, upozorio je u utorak na državnoj televiziji Renat Karča, savjetnik čelnika ruske agencije za atomsku energiju, Rosenergoatoma. Ukrajinski glavni stožer, zauzvrat, napisao je u svome dnevnom izvješću da su ruske snage navodno postavile eksplozivne naprave na krov elektrane.

Video: Rusija i Ukrajina razmjenjuju optužbe oko planiranog napada na nuklearnu elektranu

Tijek događaja:

17:58-  Stručnjaci UN-ove agencije za nuklearni nadzor (IAEA) tijekom posljednje inspekcije u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporižji koju drže Rusi, nisu uočili nikakve naznake postavljenih mina ni eksploziva u postrojenju, no da bi u to bili u potpunosti sigurni potreban im je bolji pristup elektrani, objavila je u srijedu IAEA.

Rusija i Ukrajina u utorak su jedna drugu optužile za planiranje napada na najveću europsku nuklearnu elektranu. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) više je puta upozorila da bi se ondje mogla dogoditi katastrofa zbog vojnih sukoba u blizini. Dvije zemlje jedna drugu optužuju za granatiranje koje je više puta dosad rezultiralo kidanjem električnih vodova važnih za hlađenje šest reaktora elektrane i za sprečavanje kvarova.

Stručnjaci IAEA-e "posljednjih su dana i tjedana obavili inspekciju dijelova postrojenja, među kojima su i dijelovi perimetra velikog bazena za hlađenje, a obišli su i čitavo područje, no dosad nisu uočili vidljive naznake postavljenih mina ni eksploziva u postrojenju", stoji u priopćenju IAEA. "Stručnjaci IAEA su zatražili dodatan pristup koji je neophodan da bi se potvrdilo nepostojanje mina ili eksploziva", dodaje se u priopćenju.

"Konkretno, bitan je pristup krovovima reaktorskih jedinica 3 i 4, kao i pristup dijelovima turbinskih dvorana i nekim dijelovima rashladnog sustava u postrojenju." Ukrajinska vojska jučer je izdala priopćenje u kojemu tvrdi da su na krovovima trećeg i četvrtog reaktora postavljene "eksplozivne naprave" i da je napad moguć "u bliskoj budućnosti".

"Da ih se detonira ne bi oštetili reaktore, no stvorio bi se dojam da Ukrajinci granatiraju elektranu", objavio je u utorak Telegram. IAEA je izvijestila da je upoznata s informacijama po kojima su u i oko postrojenja postavljene mine i ostali eksplozivi. "S obzirom na vojne napetosti i povećanje vojnih aktivnosti u regiji u kojoj se nalazi ova velika nuklearna elektrana, naši stručnjaci moraju moći provjeriti činjenice na terenu. Neovisno i objektivno izvješćivanje pridonijelo bi razjašnjenju trenutačne situacije na mjestu događaja, što je ključno u ovakvom trenutku u kojemu imamo nepotvrđene optužbe", stoji u objavi IAEA.

VIDEO: Rusija i Ukrajina razmjenjuju optužbe oko planiranog napada na nuklearnu elektranu

 

14:24 - Mađarska je u srijedu ugostila ruskog ministra zdravstva, što je rijedak posjet nekog člana ruskog kabineta jednoj članici EU-a i NATO-a, a Budimpešta ga objašnjava time da želi da komunikacijski kanali s Rusijom budu otvoreni. Mađarska, pod nacionalističkim premijerom Viktorom Orbanom, jedina je članica EU-a i NATO-a koja i dalje održava bliske odnose s Moskvom, nakon što je Rusija prošle godine izvršila invaziju na Ukrajinu.

Mađarska i dalje dobiva najviše nafte i plina od Rusije iako tvrdi da nastoji diversificirati izvore opskrbe energijom. Ostatak EU-a uglavnom je obustavio uvoz energenata iz Rusije. Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto održao je zajedničku konferenciju za novinare s ruskim ministrom zdravstva Mihailom Muraškom. Mađarska želi zadržati "komunikacijske kanale s Rusijom otvorenima" i njegovati "razumnu i pragmatičnu suradnju", rekao je Szijjarto.

VEZANI ČLANCI:

Općenito je osudio rat i pozvao na mirovne pregovore, ali je kritizirao slanje oružja Ukrajini i nije izravno okrivio Rusiju za invaziju. "Najodlučnije osuđujemo rat, ali u isto vrijeme mislimo da će ga slanje oružja produljiti", rekao je, ponovivši da Mađarska neće slati oružje.

Szijjarto je rekao kako očekuje da će ruska agencija Rosatom sagraditi dva nova reaktora u mađarskoj nuklearki Paks do 2030. i 2031. kako je dogovoreno 2014. godine. Reuters nije bio pozvan na konferenciju za novinare. Ministarstvo vanjskih poslova nije odgovorilo na Reutersov upit o tom posjetu. Szijjarto je ponovio da Mađarska neće podržati isplatu iduće tranše iz Europskog instrumenta mirovne pomoći, europskog programa pomoći Ukrajini, dok Kijev ne ukloni mađarsku banku OTP s popisa "međunarodnih sponzora rata".

Muraško je na konferenciji za novinare rekao da će Moskva podržavati rad mađarskih poduzeća u Rusiji. OTP i mađarski proizvođač lijekova Richter posluju u Rusiji. U vezi nuklearke je rekao: "Paks je projekt koji provodimo zajedno i obje strane zainteresirane su da se taj projekt realizira kako je dogovoreno."


13:48 - Ruski nuklearni savjetnik Renat Karchaa je odbacio tvrdnje ukrajinske obavještajne službe da je Rusija postavila "nešto što izgleda kao eksploziv" na krovove dva reaktorska bloka u nuklearnom postrojenju Zaporižja.

"Zašto nam tamo treba eksploziv? Ovo je besmislica za održavanje napetosti", rekao je Karchaa, a prenosi Interfax.

"Prioritet je nuklearna sigurnost. Miniranjem krova energetskih blokova to se, naprotiv, ugrožava. Netko u ovoj gužvi mora zadržati zdrav razum", dodao je.

Karchaa je ranije rekao ruskoj državnoj televiziji da je Ukrajina bila spremna napasti elektranu u noći na 5. srpnja, pod okriljem mraka i s "preciznom opremom", javlja Sky News.

GALERIJA Moskva i Kijev međusobno se optužuju da planiraju napad na nuklearku Zaporižje

Nuklearka Zaporižje
1/8

13:18 - Kremlj je u srijedu odbacio kao "fikciju" izvješće Financial Timesa o tome da je kineski predsjednik Xi Jinping osobno upozorio ruskog predsjednika Vladimira Putina da ne koristi nuklearno oružje u Ukrajini. FT je, pozivajući se na neimenovane zapadne i kineske dužnosnike, objavio da je Xi upozorio Putina, na sastanku oči u oči u ožujku, da u Ukrajini ne koristi nuklearno oružje. Na upit može li potvrditi to izvješće FT-a, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je: "Ne, ne mogu to potvrditi."

Peskov je rekao da su dvije zemlje tada objavile dosta detaljna priopćenja o sadržaju tih razgovora.

"Bit razgovora bio je jasno naveden u dokumentima usvojenima nakon izjave pa stoga ima puno informacija. Sve drugo je fikcija", ustvrdio je Peskov.

FT navodi, pozivajući se na ljude bliske Kremlju, da je Putin neovisno odlučio da uporaba taktičkog nuklearnog oružja u Ukrajini ne bi Rusiji dala prednost. Nuklearni napad pretvorio bi vjerojatno područja koja je Putin zauzeo u ozračenu pustoš i ne bi puno pomogao napredovanju njegovih snaga, navodi list.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika ocijenio je ranije u srijedu da je kinesko stajalište o potencijalnoj ruskoj nuklearnoj prijetnji "važno".

Šef ureda Volodimira Zelenskija Andrij Jermak objavio je na Telegramu screenshot FT-ova članka uz komentar: "Ovo je važno stajalište (Kine) u vezi nuklearne prijetnje ludog ruskog terorista".

GALERIJA Suze, redovi za hranu i život među ruševinama: Civili plaćaju golemu žrtvu rata u Ukrajini

Nuklearka Zaporižje
1/14

12:50 - Talijanski i poljski čelnici Giorgia Meloni i Mateusz Morawiecki pojačali su pritisak na neke od svojih članica NATO-a uoči summita sljedeći tjedan pozivajući na "stvarna sigurnosna jamstva" za Ukrajinu.


11:55 - Ukrajina planira izvesti teroristički napad na nuklearnu elektranu Zaporižje, s potencijalnim posljedicama za cijeli svijet, izjavila je u srijedu glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova za radio Sputnik.

"Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski će izvesti teroristički napad na nuklearnu elektranu Zaporižje", rekla je.

Prema riječima Zaharove, ni SAD ni Velika Britanija to ne vide kao opasnost. "U međuvremenu, niti jedan kutak planeta neće biti nepogođen, jer postoje stvari kao što su atmosfera, ocean i poljoprivreda", naglasila je Zaharova. "Ako se nešto dogodi, sve će biti pogođeno - zrak, voda i hrana. A Zelenski očito nastoji iskoristiti ovaj čimbenik za svoje ekstremističke terorističke svrhe", dodala je.


11:30 - Ruska državna novinska agencija Tass izvijestila je da su web stranica i mobilna aplikacija mreže ruskih željeznica bile izložene "masovnom hakerskom napadu".


10:42- Rusija želi pobunjene borce Wagnerove skupine zamijeniti Čečanima i osuđenicima, javlja Bloomberg pozivajući se na europske obavještajne dužnosnike. Ogroman broj ruskih trupa premješten je kako bi popunio rupu u liniji kod Bahmuta koju su ostavile pobunjene plaćeničke trupe, ostavljajući liniju bojišnice donekle razvučenom. Jevgenij Prigožin ranije je tvrdio da u svojim redovima ima 50.000 osuđenika, prenosi Sky News.

GALERIJA Ukrajinski vojnici već se gotovo godinu i pol bore protiv agresora

Nuklearka Zaporižje
1/20

10:30 - Kinesko stajalište o svakoj potencijalnoj nuklearnoj prijetnji je 'važno', rekao je visoki ukrajinski savjetnik Zelenskoga. Porasli su strahovi zbog najave napada na nuklearku Zaporižja.

Dijeleći snimku zaslona izvješća Financial Timesa u kojem se tvrdi da je predsjednik Xi Jinping upozorio predsjednika Putina na nuklearnu prijetnju, Andriy Yermak je na Telegramu napisao da je to "važan stav [Kine] u vezi s nuklearnom prijetnjom od ludog ruskog terorista". Predsjednik Xi ostao je tih, barem javno, od Wagnerove pobune, ali je i dalje blizak saveznik predsjednika Putina i njegova režima.


9:16 - Oružana pobuna Jevgenija Prigožina pogoršala je već zategnute odnose između nekih od najutjecajnijih ruskih vojnih vođa, priopćilo je britansko Ministarstvo obrane. U svom posljednjem ažuriranju, ministarstvo je reklo da misterij koji okružuje generala Sergeja Surovikina, koji je vrlo cijenjen među sigurnosnim dužnosnicima, naglašava pogoršanje napetosti. Surovikin nije viđen od pobune, a kruže glasine da je uhićen jer je dobro znao za Prigožinove planove.

"Svaka službena sankcija protiv njega vjerojatno će izazvati podjele", navodi se.

"Sumnja koja je potencijalno pala na starije časnike naglašava kako je Prigožinova neuspješna pobuna pogoršala postojeće linije rascjepa unutar ruske nacionalne sigurnosne zajednice", izvijestilo je britansko ministarstvo.


9:00 - Ljudi su počeli bježati iz regije oko nuklearne elektrane Zaporižja nakon što su optužbe s obje strane dovele do panike među Ukrajincima da je moguć napad na nuklearku. Urednik za međunarodna pitanja Dominic Waghorn kaže da je Rusija napravila presedan za takav događaj miniranjem brane Kahovka.

"Pojačavanje tjeskobe među Ukrajincima bile su ruske tvrdnje na blogovima da Ukrajinci planiraju napasti elektranu", rekao je. "Kada Rusi optužuju Ukrajince da se spremaju učiniti nešto, to je često znak da se oni spremaju učiniti sami, kao što smo vidjeli s branom Kahovka", kazao je.

"To je dovelo do uzbune. Dovelo je do toga da određeni broj Ukrajinaca iznenada napusti zemlju. Vidimo redove na graničnom prijelazu s Moldavijom", izvijestio je Waghorn.

GALERIJA Pucanje brane Nova Kahovka

Nuklearka Zaporižje
1/9

8:23 - U eksploziji za vrijeme topničke vatre u gradu Makivki u istočnoj Ukrajini ranjeno je 25 osoba, objavile su ruske okupacijske vlasti. Čelnik regije Donjecka kojeg je imenovala Moskva Denis Pušilin rekao je na svom Telegram kanalu u srijedu ujutro da je dvoje djece među ozlijeđenima u napadima na grad koji su ruske snage preuzele 2014. godine.

"Eksploziju je osjetila većina stanovnika Makivke i Donjecka", rekao je.

Prema Pušilinu, oštećene su stambene zgrade, bolnica, škole i dječji vrtić. Na ukrajinskom Telegram kanalu StratCom objavljena je mobitelska snimka snažne eksplozije u gradu i tvrdi se da je riječ o udaru na rusku vojnu bazu.

Ukrajinci su rekli da je eksplozija tako jaka jer je tijekom granatiranja pogođeno skladište goriva ili streljiva.

Prema ruskim vojnim blogovima, za granatiranje su korištene topničke rakete HIMARS koje je Ukrajina dobila od SAD-a. Ranije je Pušilin izvijestio o dvoje mrtvih od granatiranja u regiji Donecku. Informacije zaraćenih strana ne mogu se neovisno provjeriti.

Makivka je bila mjesto smrtonosnog ukrajinskog napada na improviziranu rusku vojarnu prošle novogodišnje noći.

VEZANI ČLANCI:


8:09 - Ukrajinska protuofenzivna strategija temelji se na smanjivanju ruskih snaga i resursa, umjesto ponovnog preuzimanja ogromnih količina teritorija, rekao je Institut za proučavanje rata (ISW) u svom izvješću.

U svom posljednjem ažuriranju, američki thinktank je rekao da strategija Kijeva "očuva ukrajinsku radnu snagu po cijenu sporije teritorijalne dobiti, dok postupno troši rusku radnu snagu i opremu".

To dokazuje riječi Oleksija Danilova, visokog ukrajinskog obrambenog dužnosnika, koji je jučer rekao da njegove trupe obavljaju svoju "glavnu zadaću" uništavanja ruskih jedinica i sredstava usred optužbi za zastoj i usporeno ukrajinsko napredovanje.

"Danilovljeva procjena naglašava davanje prioriteta tekućoj kampanji Ukrajine da odvuče rusko ljudstvo i imovinu u odnosu na pokušaje provođenja masovnih mehaniziranih manevara kako bi se brzo povratili veliki dijelovi teritorija", navodi se.


7:51 - Ruske regije Kursk i Belgorod otvorile su vatru rano jutros, tvrde guverneri regije. Dvije regije dijele granicu s Ukrajinom. Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov rekao je da je regija "pod vatrom" ukrajinskih snaga i da je uključena protuzračna obrana, ali nije ponudio više detalja.

Slično, Roman Starovoyt, guverner regije Kursk, rekao je da su škola i kuća oštećeni kada je selo zahvatilo požar.

Niti jedan guverner nije zabilježio žrtve niti naveo vrstu oružja korištenog u napadima, a tvrdnje nisu potvrđene.

Ukrajina nije komentirala napade – i gotovo nikad ne preuzima odgovornost za napade na ruskom teritoriju.

GALERIJA Žestoke borbe na ukrajinskoj bojišnici, teška situacija kod Bahmuta

Nuklearka Zaporižje
1/8

7:36 - Ukrajina tvrdi da je uništila rusku jedinicu u Makiivki, dok Moskva optužuje Kijev da su u napadu ozlijeđeni civili.

"Kao rezultat precizne paljbe postrojbi obrambenih snaga, još jedna formacija ruskih terorista u privremeno okupiranoj Makijevki prestala je postojati", rekli su kasno sinoć ukrajinski vojni dužnosnici. Kao odgovor, čelnik Donjecka postavljen od strane Rusije, Denis Pushilin, optužio je Kijev za pokretanje napada izravno protiv civila u regiji.

Rekao je da je jedan muškarac poginuo, a 36 ih je ozlijeđeno, uključujući 33-mjesečnu bebu i sedmogodišnjeg dječaka.

"Kasno navečer, neprijatelj je započeo žestoke napade na stambena područja i bolnički kompleks", rekao je g. Pushilin na Telegramu. Nijedna tvrdnja još nije potvrđena.


6:00 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da su Rusi postavili nešto što izgleda kao eksploziv na nuklearnu elektranu Zaporižja. U videu objavljenom na Twitteru rekao je: "Sada imamo informaciju naše obavještajne službe da je ruska vojska postavila objekte koji podsjećaju na eksploziv na krov nekoliko energetskih jedinica nuklearne elektrane Zaporižja, možda kako bi simulirali napad na elektranu".

VEZANI ČLANCI:

"Možda imaju neki drugi scenarij. Ali u svakom slučaju, svijet vidi - ne može ne vidjeti - da je jedini izvor opasnosti za nuklearnu elektranu Zaporižja Rusija i nitko drugi. Nažalost, nije bilo pravovremenog i masovnog odgovora na teroristički napad na hidroelektranu Kahovka. A ovo bi moglo potaknuti Kremlj da počini novo zlo. Odgovornost je svih u svijetu da to zaustave, nitko ne može stajati po strani, jer radijacija utječe na sve", kazao je.


5:45 - Ruski predsjednik Vladimir Putin kaže da je i dalje uvjeren u pobjedu Moskve u ratu protiv Ukrajine. "U to nema sumnje", rekao je u utorak na sastanku s diplomantima sveučilišta za javnu upravu, po državnoj novinskoj agenciji TASS.

Ruski čelnik je naredio punu invaziju Ukrajine u veljači 2022. godine.

U to vrijeme, za ratne ciljeve naveo je zaštitu etničkih Rusa u Ukrajini i demilitarizaciju susjedne zemlje. Uz to je, zbog svoje vlastite sigurnosti, Rusija morala spriječiti Ukrajinu da se pridruži NATO savezu, rekao je Putin.

GALERIJA  Putin je i dalje uvjeren u pobjedu Moskve 

Nuklearka Zaporižje
1/8

Nakon više od 16 mjeseci rata, Rusija i dalje okupira velike dijelove Ukrajine, no daleko je od postizanja vojnih ciljeva. Nakon niza poraza u ratu i nedavne pobune plaćenika kod kuće, Putin odnedavno rjeđe spominje vjeruje li u pobjedu.

Ruski okupatori u Ukrajini pate od ključnih slabosti unatoč djelomičnom uspjehu, ocijenili su britanski vojni stručnjaci u svome dnevnom obavještajnom izvješću o ratu u Ukrajini koje je u utorak objavilo ministarstvo obrane (MoD) u Londonu.

Ruske postrojbe su razvučene i postoji manjak topničkog streljiva, rekao je MoD.

Rusi su djelomično bili uspješni u usporavanju ukrajinske protuofenzive u njezinim počecima. Do toga je došlo uglavnom zbog masovne upotrebe protutenkovskih mina, rečeno je u izvješću.

"Usporivši ukrajinsko napredovanje, Rusija je pokušala napasti ukrajinska oklopna vozila  bespilotnim letjelicama, jurišnim helikopterima i topništvom", piše u izvješću britanskog ministarstva.

Britansko Ministarstvo obrane na dnevnoj bazi izvještava o napretku ruskog rata od početka invazije. Moskva optužuje London za širenje dezinformacija.

Komentara 97

A2
a200
07:29 05.07.2023.

Rusija 2021 - pozitivan image u svijetu, Putin visoko kotira, novca koliko hoces od nafte, plina, ruda, putuju po svijetu, vojska 2 sila na PARADI , trose .... Rusija 2023 - svi im okrenuli ledja, Putin optuzen za razni zlocin, prihodi od nafte i plina kiki-riki, ne idu nikuda , drzava u deficitu, vojska rasturena, tehnika nikakva ..... PPOBJEDJUJU 110% ....kao srbi na referendumu u Kninu !

DU
Deleted user
11:07 05.07.2023.

Rusija je oraktičmi neuništiva hahahaha.za svaki rastureni t90 tenk oni šalju novi t55, još malo i mongoloide šalju sa bajunetama iz ww1, i dalje su im skladišta puna toga, ništa se ne baca.

IV
Ivanobano
11:07 05.07.2023.

@Sredo23 Znaci preferiras sistem SSRa, DDRa i sjeverne koreje: zid oklo i nitko ne smije ici van raditi nego svi ima da budu isti? Meki gladni a svi zeljni svega..... e majstore, ajde ti to u srbiji propagiraj, mi smo zadovoljni sa ovim sto imamo. Ima se donekle para, standard, zivot i sloboda. A vi kmecite i dalje.. ali sto dalje od hrvatske....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije