Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UŽIVO: RAT U EUROPI

Zelenskog razbjesnio potez ruskog saveznika. Turska ne gubi vrijeme, odmah zatražili izručenje 33 osobe

FILE PHOTO: People walk past a heavily damaged residential building in Mariupol
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
30.06.2022.
u 00:05

Ruska vojska jučer je potvrdila napad na ukrajinski grad Kremenčuk, ali je istovremeno zanijekala da je pogođeni trgovački centar bio u funkciji. U napadu je ubijeno najmanje 18 osoba, a još 25 je na intenzivnoj njezi.

Danas je 126. dan rata u Ukrajini. Ruska vojska jučer je potvrdila napad na ukrajinski grad Kremenčuk, ali je istovremeno zanijekala da je pogođeni trgovački centar bio u funkciji. U napadu je ubijeno najmanje 18 osoba, a još 25 je na intenzivnoj njezi. 

Tijek događaja: 

23:50 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je u srijedu navečer kako njegova zemlja prekida odnose sa Sirijom nakon što je ruski saveznik priznao neovisnost dviju separatističkih republika na istoku Ukrajine. Sirija je postala prva država osim Rusije koja ih je priznala.

"Neće više biti odnosa između Ukrajine i Sirije", rekao je Zelenski u videu objavljenom na Telegramu, dodajući da će pritisak sankcija protiv Sirije "biti još veći".

Zelenski je taj potez Sirije opisao kao "bezvrijednu priču".


23: 10 - Turska je objavila u srijedu da će tražiti izručenje 33 navodnih kurdskih militanata iz Švedske i Finske sukladno dogovoru prema kojem je Ankara povukla svoj veto na ulazak te dvije skandinavske zemlje u NATO.

"Tražimo ih da ispune svoje obećanje", kazao je turski ministar pravosuđa Bekir Bozdag.

Riječ je o pripadnicima zabranjene Kurdske radničke stranke koje Erdogan krivi za pokušaj puča 2016. godine.


23:04 -  Objavljene su fotografije najveće razmjene ratnih zarobljenika od ruske invazije, osiguravši povratak 144 vojnika, među kojima je 95 branitelja iz čeličane u Mariupolju, a oslobađanje istog broja vojnika osigurala je i samoproglašena proruska Narodna Republika Donjeck.

 


22:51 - Rusija je kazala u srijedu da je spremna surađivati s Ujedinjenim narodima kako ne bi došlo do globalne prehrambene krize, te je voljna ispuniti svoje obveze u izvozu hrane i gnojiva.

Obećanja ruske suradnje dao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u razgovoru s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom, kazalo je Lavrovljevo ministarstvo u izjavi. U izjavi, međutim, nisu najavljeni nikakvi konkretni potezi, te su ponovljene ruske optužbe da su Ukrajinski postupci i zapadne sankcije krivi za krizu.

"Naglašeno je da je izvoz ukrajinskih žitarica otežan zbog miniranja Crnog mora od strane Kijeva", stoji u izvješću.


20:43 -  Rusija je u srijedu zaprijetila odgovoriti svojim mjerama na najavljena povećanja broja američkih vojnika u Europi.

"Ono što se sada događa (nagomilavanje snaga NATO-a u istočnoj Europi) uvijek će potaknuti mjere kompenzacije s naše strane", rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, prenijela je novinska agencija TASS.

"Nećemo zatvarati oči pred ovim potezom. Imamo sposobnosti i resurse za to. Sigurnost će biti 100 posto zajamčena", rekao je Rjabkov.

Moskva je prošle godine ponudila Washingtonu razgovore o međusobnim sigurnosnim jamstvima kako bi se izbjegao scenarij eskalacije, rekao je Rjabkov, po agenciji Interfax.


19:52 -  Čelnici NATO-a donijeli su u četvrtak, prvog dana svoga samita u Madridu dalekosežne odluke o temeljnom preslagivanju i jačanju snaga odvraćanja, povećanju investicija u obranu  i zajedničkom proračunu, više pomoći za Ukrajinu na dulji rok te pozvali Švedsku i Finsku u članstvo.

Čelnici 30 država članica usvojili su novi Strateški koncept za narednih 10 godina, u kojem su definirani sigurnosni izazovi s kojima se Savez suočava. Rusija je definirana kao “najveća i izravna prijetnja sigurnosti saveznika i za mir i sigurnost euro-atlantskog područja”.

U Strateškom konceptu prvi put se kao izazov spominje Kina.


19:49 - Vladimir Putin još uvijek nije promijenio svoje političke ciljeve otkad je naredio invaziju na Ukrajinu i još uvijek "želi uzeti većinu" zemlje, tvrde viši američki obavještajni dužnosnici.

Direktorica Nacionalne obavještajne službe Avril Haines kazala je da američke obavještajne agencije vide tri moguća scenarija u bliskoj budućnosti, među kojima je najvjerojatniji žestoki sukob u kojem ruske snage ostvaruju samo postepene dobitke, ali ne i proboj prema onome što je Putinov cilj. Drugi scenariji uključuju veliki ruski proboj ili uspjeh Ukrajine u stabilizaciji bojišnice uz postizanje malih dobitaka, rekla je.

Situacija u Ukrajini ostaje "prilično sumorna", rekla je Haines.


17:32 - Ukrajinska vlada uspjela je osigurati povratak 144 vojnika, uključujući 95 koji su bili dio obrane čeličane Azovstal u Mariupolju, objavila je obavještajna služba ukrajinskog ministarstva obrane u priopćenju.

- Dogodila se još jedna razmjena zarobljenika, zahvaljujući kojoj su se kući vratila 144 ukrajinska branitelja. Ovo je najveća razmjena od početka potpune ruske invazije. Od 144 oslobođena, 95 su branitelji Azovstala. Među njima su 43 vojnika pukovnije Azov - stoji u priopćenju kojeg prenosi CNN. 

Većina oslobođenih Ukrajinaca ima teške ozljede, uključujući rane od metaka i gelera, opekline, prijelome i amputirane udove. 

Ukrajinsko ministarstvo obrane nije preciziralo uvjete razmjene zarobljenika i koliko je ruskih vojnika vraćeno u Moskvu.


17:28 - Sirija je odlučila službeno priznati "nezavisnost i suverenitet Luganske i Donjecke Narodne Republike", objavila je u srijedu sirijska državna novinska agencija SANA.

"Komunikacija s obje zemlje bit će uspostavljena kako bi se dogovorio okvir za jačanje odnosa između naših zemalja, uključujući pokretanje diplomatskih odnosa na temelju utvrđenih pravila", dodao je izvor u ministarstvu vanjskih poslova, prenosi CNN. 

To čini Siriju jedinom zemljom osim Rusije koja je službeno priznala neovisnost odcijepljenih regija.


16:56 - Indonezijski predsjednik Joko Widodo u posjeti je Ukrajini i Rusiji u pokušaju ponovnog pokretanja mirovnih pregovora. On, također, traži načine da oslobodi izvoz žitarica. Prije rata Ukrajina je bila jedan od najvećih dobavljača pšenice u Indoneziji.

Indonezija je osudila rusku invaziju na Ukrajinu, ali je pokušala održati odnose s Moskvom. Widodo će se sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim prije nego otputuje u Rusiju na razgovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Rekao je da će pozvati Putina da pristane na prekid vatre, prenosi BBC.


16:49 - Prva tenisačica svijeta, Poljakinja Iga Swiatek najavila je kako će se 23. srpnja u Krakowu održati humanitarna teniska ekshibicija pod nazivom "Iga Swiatek i prijatelji za Ukrajinu" tijekom koje će se prikupljati sredstva za pomoć ljudima pogođenima ruskom invazijom. 

Uz Swiatek, nastupit će još Agnieszka Radwanska, Elina Svitolina, Sergij Stahovski, Martyn Pawelski te kao poseban gost i Adrij Ševčenko.


16:44 - Rusija je rekla da restrikcije koje je nametnula Norveška onemogućavaju prijevoz robe do ruskih naselja na arktičkom otočju Svalbard i zaprijetila je nespecificiranim "mjerama odmazde" u slučaju da Oslo ne razriješi taj slučaj.

Svalbard, otočje između norveške sjeverne obale i Sjevernog pola, pripada Norveškoj, no Rusija ima pravo na iskorištavanje prirodnih resursa temeljem sporazuma potpisanog 1920., a neki su dijelovi otočja naseljeni pretežito ruskim stanovništvom.

Norveška, koja nije članica Europske unije, ali primjenjuje njene sankcije protiv Rusije, poručila je da se sankcije neće odnositi na pomorski prijevoz robe do Svalbarda. Međutim, velik dio tereta namijenjenog za ruska naselja najprije prolazi kroz kontrolnu točku u matičnoj Norveškoj, koja je pak zatvorena za robu koja se nalazi na popisu sankcija.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je pozvalo norveškog diplomata na razgovor zbog restrikcija, za koje je rekla da su poremetile opskrbu kritičnim potrepštinama, uključujući hranu i medicinsku opremu. Moskva je situaciju nazvala "neprihvatljivom" i upozorila da će "neprijateljsko" djelovanje protiv Rusije dovesti do "mjera odmazde".


16:42 - Britanac Shaun Pinner uložio je žalbu nakon što ga je sud osudio na smrt u području istočne Ukrajine pod ruskom kontrolom. Pinner je zarobljen dok se borio za obranu grada Mariupolja na jugu zemlje.

Njegova obitelj kaže da bi ga trebalo smatrati ratnim zarobljenikom, a njegova je odvjetnica rekla da će zatražiti pomilovanje ako žalba bude odbijena.

Uz njega su osuđeni i Britanac Aiden Aslin te marokanski državljanin Brahim Saaudun.

Shaun Pinner, Aiden Aslin i Brahim Saaudun
Foto: SUPREME COURT OF DONETSK PEOPLE'


16:38 - Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba osvrnuo se na NATO summit u Madridu te pozdravio stav saveza o Rusiji. 

- Danas je u Madridu NATO dokazao da može donijeti teške, ali bitne odluke. Pozdravljamo jasan stav o Rusiji, kao i pristupanje Finske i Švedske. Jednako jaka i aktivna pozicija prema Ukrajini pomoć će zaštiti euroatlantske sigurnosti i stabilnosti - poručio je Kuleba na Twitteru.


15:28 - NATO službeno poziva Švedsku i Finsku na članstvo u savezu. >> OPŠIRNIJE


15:26 - Nakon uvođenja američke zabrane uvoza ruskog zlata, Moskva bi ga mogla početi prodavati za rublje stranim partnerima što će ojačati rusku valutu, rekao je za RIA Novosti financijski analitičar Vladislav Antonov, iz pružatelja usluga hostinga za rudarenje kriptovaluta BitRiver.

"Posve je očito da bi Rusija mogla početi prodavati zlato stranim klijentima za rublje i to će biti nova faza u jačanju rublja", rekao je Antonov.

Dodao je da je donedavno oko 80% zlata iskopanog u Rusiji prodavano u inozemstvo, a sada će ga više ostajati unutar te zemlje, što će ojačati stabilnost njezina financijskih sustava. Vrlo vjerojatnim smatra preusmjeravanje protoka ruskog zlata sa zapada na samu Rusiju i zemlje Azije, Afrike i Latinske Amerike.

"Sudionici na svjetskom tržištu izvan zapadnog bloka povećat će suradnju s Rusijom, koju se ne može isključiti s tržišta zlata", zaključio je.


15:05 Rusija smatra da su švedski i finski planovi o pristupanju NATO savezu destabilizacijski potez, rekao je u srijedu zamjenik šefa ruske diplomacije Sergej Rjabkov, u vrijeme kada se dvije države spremaju na ubrzani postupak ostvarivanja članstva u savezu.

"Proširenje Sjevernoatlantskog saveza smatramo isključivo destabilizacijskim čimbenikom u međunarodnim odnosima. Ne povećava sigurnost onih koji ga proširuju, ni onih koji mu se pridružuju, ni drugim državama koje savez doživljavaju kao prijetnju", rekao je Rjabkov, a citirala ga je ruska novinska agencija Interfax.


14:39 - Norveška je objavila da će donirati tri višestruka raketna sustava Ukrajini, nakon slične odluke koju su donijele Sjedinjene Države. 

Donacija je omogućena bliskom suradnjom između Norveške i Ujedinjenog Kraljevstva, rekao je u priopćenju norveški ministar obrane Bjørn Arild Gram.

- Moramo nastaviti našu potporu kako bi Ukrajinci mogli nastaviti svoju borbu za slobodu i neovisnost - dodao je ministar. 


14:35 - SAD će pojačati svoje snage i opremu diljem Europe kao odgovor na prijetnje iz Rusije, uključujući stvaranje novog stalnog vojnog stožera u Poljskoj, rekao je predsjednik Joe Biden.

Biden je naglasio predanost NATO-a da "brani svaki centimetar" svog teritorija dok je razgovarao s novinarima na početku sastanka s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom na summitu u Madridu.

- To mislimo kada kažemo da je napad na jednog napad na sve - rekao je.

SAD će povećati broj američkih razarača sa sjedištem u Španjolskoj i poslati dvije dodatne eskadrile F-35 u Britaniju, rekao je. Biden je također iznio planove za nastavak povećanja broja američkih snaga, protuzračne obrane i drugog oružja u Poljskoj, Rumunjskoj, baltičkim državama i drugim bazama diljem Europe.


14:04 - Volodimir Zelenski je rekao čelnicima NATO-a u Madridu da Kijevu treba više oružja i novca kako bi se obranio od ruske invazije. Ukrajinski predsjednik upozorio je tijekom virtualnog obraćanja na summitu NATO-a da se ambicije Moskve ne zaustavljaju na njegovoj zemlji, prenosi The Guardian.

- Ovo nije rat koji Rusija vodi samo protiv Ukrajine. Ovo je rat za pravo da diktira uvjete u Europi – za to kakav će biti budući svjetski poredak - rekao je. 

Bilo je "apsolutno neophodno" da zemlje NATO-a podrže Ukrajinu "oružjem, financijama i političkim sankcijama protiv Rusije", rekao je.

Mjesečni trošak obrane Ukrajine od ruske invazije iznosio je oko 5 milijardi dolara. Ukrajini su bili potrebni moderni sustavi raketne i protuzračne obrane kako bi "srušila rusku taktiku uništavanja gradova i teroriziranja civila", dodao je.

Rekao je da Rusija ne želi stati na zauzimanju područja južne Ukrajine ili regije Donbas u istočnoj Ukrajini.

- Želi apsorbirati grad za gradom u Europi, koje rusko vodstvo smatra svojim vlasništvom, a ne neovisnim državama. Ovo je pravi cilj Rusije. Pitanje je - tko je sljedeći za Rusiju? Moldavija? Baltičke države? Poljska? Odgovor su sve one - naveo je. 


13:40 Papa Franjo u srijedu je raketiranje krcatog trgovačkog centra u ukrajinskom gradu Kremenčuku nazvao posljednjim u nizu "barbarskih napada" na Ukrajinu. Ukrajina je rekla da je najmanje 18 ljudi ubijeno i otprilike 60 ozlijeđeno u ruskom raketnom napadu u ponedjeljak. Rusko ministarstvo obrane je reklo da je pogodilo legitimnu vojnu metu u gradu, a da u trgovačkom centru nije bilo nikoga.

"Svakog dana, u svom srcu nosim dragu i mučinečku Ukrajinu, koja nastavlja trpjeti barbarske napade poput onoga koji je pogodio trgovački centar u Kremenčuku", rekao je papa okupljenima na Trgu svetog Petra, povodom svetkovine sv. Petra i Pavla.

Papa je poručio da moli za skorašnji kraj "ovog ludog rata" i ponovio je svoj apel za ustrajanjem u molitvi za mir.

"Neka Gospodin otvori puteve do dijaloga, koje ljudi ili ne žele ili ne mogu pronaći. Neka ne zaborave pomoći ukrajinskom stanovništvu, koje toliko pati", rekao je poglavar Rimokatoličke Crkve.


12:50 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je snimku napada na trgovalki centar u Kremenčuku gdje je ubijeno najmanje 18 osoba. 

- Ruski projektil je namjerno pogodio upravo ovaj objekt. Očito je to bila naredba. Očito je da su ruski atentatori dobili ove koordinate za projektil. Htjeli su ubiti što više ljudi u mirnom gradu, u običnom trgovačkom centru - rekao je Zelenski. 


12:10 - Indonezijski predsjednik Joko Widodo započeo je u srijedu posjet Ukrajini s namjerom poticanja ponovnog pokretanja mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine te pronalaska načina za oslobađanje žitarica za izvoz na globalna tržišta.

Predsjednik Widodo i njegova supruga stigli su vlakom u ukrajinski glavni grad Kijev, objavila je službena internetska stranica indonezijskog predsjednika.

Widodo je predsjedavajući skupine država G20 i jedan od šest svjetskih čelnika koje su Ujedinjeni narodi imenovali za 'prvake' Grupe za globalni odgovor na krize (GCRG), osnovane radi suočavanja s prijetnjom gladi i neimaštine izazvanih ratom u Ukrajini.

Rekao je da je predan rješavanju problema rastućih cijena hrane i energije, nastalih zbog sukoba u Ukrajini koji uzrokuje nestašicu hrane i energije, a što je dovelo do inflacije u mnogim zemljama. 


10:50 - Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u srijedu u Madridu da će Sjedinjene Države promijeniti i pojačati postav svojih snaga u Europi u skladu s prijetnjama koje dolaze iz Rusije i istaknuo da je NATO potrebniji nego ikad. Biden je najavio da su Sjedinjene Države od početka godine poslale dodatnih 20 vojnika u Europu.

Najavio je da će SAD povećati broj razarača u Španjolskoj s četiri na šest, da će uspostaviti stalno zapovjedništvo za 5. armijski korpus u Poljskoj, rasporediti dodatnu rotacijsku brigadu u Rumunjskoj, rasporediti dvije dodatne eskadrile F35 u Velikoj Britaniji, pojačati rotacijske postrojbe u baltičkim državama, te rasporediti dodatne snage protuzračne obrane u Njemačkoj i Italiji.

“(Ruski predsjednik Vladimir) Putin je prekinuo mir u Europi. SAD i saveznici pojačavaju snage, dokazujući da je NATO potrebniji nego ikad”, rekao je Biden prije početka samita Sjevernoatlantskog saveza u Madridu.


9:48 - Saveznici NATO-a nastavit će opskrbljivati Ukrajinu oružjem u ratu protiv Rusije koliko god bude potrebno, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz u Madridu.

- Dobro je da zemlje koje su ovdje okupljene, ali i mnoge druge, daju svoj doprinos kako bi se Ukrajina mogla braniti - pružanjem financijskih sredstava, humanitarne pomoći, ali i pružanjem oružja koje je Ukrajini hitno potrebno - rekao je Scholz medijima kada je stigao na summit NATO-a.

- Poruka je: nastavit ćemo to činiti - i to intenzivno - sve dok bude potrebno omogućiti Ukrajini da se brani - dodao je.


9:35 - Institut za proučavanje rata objavio je novu kartu sukoba u Ukrajini. Kažu kako bi se ukrajinske snage uskoro mogle početi povlačiti iz Lisičanska i Luhanske oblasti, a cilj povlačenja je da prisile rusku ofenzivu da prerano kulminira. Zbog stabilne, ali ipak ograničene ukrajinske obrane Severodonjecka, ruske snage plaćaju visoku cijenu unatoč novoj ruskoj taktici koja je trebala ograničiti ruske žrtve.

Tempo i ishod sljedeće faze rata djelomično će ovisiti o sposobnosti Rusije da povrati borbenu moć snaga koje su sudjelovale u bitci kod Severodonjecka. Preostale ruske snage u Severodonjecku morat će prijeći rijeku Siverski Donets kako bi dalje sudjelovale u ruskoj ofenzivi. Taj bi pokret mogao potrajati jer su Rusi uništili tri glavna mosta preko rijeke u blizini grada. Ruskim snagama koje su se uključile u kontinuirane ofenzivne operacije u Severodonjecku također će trebati neko vrijeme da obnove borbene sposobnosti prije nego što se uključe u napade na Lisičansk.


9:30 - Rusija predstavlja "izravnu prijetnju" sigurnosti zemalja NATO-a koje su se okupile na samitu u Madridu, rekao je glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg.

"Jasno ćemo reći" na samitu koji bi trebao revidirati smjernice NATO-a prvi puta od 2010. "da Rusija predstavlja izravnu prijetnju našoj sigurnosti", naglasio je Stoltenberg.

Čelnici NATO-a usvojit će na samitu novi Strateški koncept za narednih 10 godina, u kojem će se definirati sigurnosni izazovi s kojima se Savez suočava i dati obrisi političkih i vojnih zadaća koje NATO treba provesti za njihovo rješavanje.

U zadnjem Strateškom konceptu usvojenom 2010. godine Rusija je bila definirana kao strateški partner NATO-a.

"To neće biti slučaj u strateškom konceptu oko kojeg ćemo se složiti u Madridu. Očekujem da će saveznici jasno izreći da Rusija predstavlja izravnu prijetnju našoj sigurnosti, našim vrijednostima, međunarodnom poretku utemeljenom na pravilima", rekao je ranije Stoltenberg.


8:48 - Da je ruski predsjednik Vladimir Putin žena, ne bi napao Ukrajinu, ustvrdio je britanski premijer Boris Johnson. Britanski premijer kazao je, kako prenosi BBC, da je “luda, mačo“ invazija “savršen primjer toksične muškosti“ te je pozvao na “više žena na pozicijama moći“. Više ovdje. 


8:00 - Najmanje troje ljudi poginulo je u napadu na stambene zgrade u Mikolajivu, a lokalne vlasti pozvale su građane na evakuaciju. Gradonačelnik kaže da je na grad ispaljeno osam projektila. 


7:10 - Reuters javlja da su dvije osobe ubijene, a tri ranjene u ruskom napadu na stambenu zgradu u Mikolajivu na jugu Ukrajine, pozivajući se na guvernera regije.


6:15 -  Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je u utorak pred UN-om Rusiju da je "teroristička država", a ona mu je odgovorila da je iskoristio obraćanje Vijeću sigurnosti za "daljinsku PR kampanju" u pokušaju da dobije još zapadnog oružja.

Zelenski zahtijeva da Vijeće sigurnosti izbaci Moskvu iz UN-a i da uspostavi sud za istragu djelovanja ruske vojske u Ukrajini, koja je izvršila invaziju 24. veljače. Međutim, Rusija ima pravo veta u Vijeću i može se zaštititi od svake takve akcije.

"Rusija nema pravo sudjelovati u raspravama i glasanju o ratu u Ukrajini, koji je ničim izazvan i jednostavno kolonijalistički", rekao je Zelenski u svom obraćanju Vijeću sigurnosti putem video-veze. "Pozivam vas da izaslanstvu terorističke države oduzmete ovlasti."

Moskva svoju invaziju naziva "posebnom vojnom operacijom" za oslobađanje Ukrajine od fašista, dok vlada u Kijevu i zapadni saveznici kažu da je to neutemeljen izgovor za ničim izazvan rat. Svih 15 članova Vijeća sigurnosti, uključujući Rusiju, ustali su radi minute šutnje nakon što ih je Zelenski zamolio da "odaju počast svim Ukrajincima koji su poginuli u ovom ratu".

Zamjenik ruskog veleposlanika pri UN-u Dmitrij Poljanskij rekao je Vijeću da je pojavljivanje Zelenskija putem video-veze narušilo autoritet tijela koje je zaduženo za održavanje međunarodnog mira i sigurnosti.

“Vijeće sigurnosti UN-a ne bi se trebalo pretvarati u platformu za daljinsku PR kampanju predsjednika Zelenskog kako bi dobio više oružja od sudionika NATO samita”, rekao je Poljanskij. Vijeće se sastalo nakon što je Ukrajina rekla da je u ruskom raketnom napadu namjerno gađan trgovački centar u ponedjeljak te da je u napadu ubijeno 18 ljudi.

Rusija je zanijekala da je pogodila trgovački centar projektilima, rekavši da je pogodila obližnje skladište američkog i europskog oružja, izazvavši eksploziju koja je prouzročila požar u trgovačkom centru. Također je ustvrdila da taj trgovački centar nije u funkciji.


6:00 - Rusija želi poboljšati odnose s talibanima u Afganistanu, kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin u Dušanbeu tijekom posjeta Tadžikistanu u utorak. "Radimo sve kako bismo osigurali da se stanje u državi normalizira te se trudimo izgraditi veze s političkim silama koje kontroliraju situaciju", kazao je Putin u izjavama koje je objavila novinska agencija Interfaks. Usprkos činjenici da ih se u Rusiji službeno smatra islamističkom terorističkom organizacijom, talibansko izaslanstvo prisustvovalo je međunarodnom gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu.

Komentara 41

TE
Terejo
13:28 29.06.2022.

Što je napad na trgovački centar nego terorizam?

DU
Deleted user
00:38 30.06.2022.

"Neće više biti odnosa između Ukrajine i Sirije", rekao je Zelenski. Izjava je totalno besmislena, jer Ukrajina sa Sirijom nikada nije imala skoro nikakve odnose.

Avatar Hazl113
Hazl113
13:46 29.06.2022.

Ma ne, ovo su Ukrainci gađali svoj shoping centar. Zar ne vidite ukrainsku zastavu na projektilu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije