Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
summit NATO saveza

Švedska i Finska službeno pozvane u savez, Stoltenberg: Putin nije uspio zatvoriti vrata NATO-a

NATO summit in Madrid
Foto: SUSANA VERA/REUTERS
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
29.06.2022.
u 15:09

Stoltenberg je rekao da su čelnici poručili Ukrajini da može nastaviti računati na njihovu potporu koliko god je potrebno, a saveznici će joj pružiti vojnu i financijsku pomoć

Čelnik NATO saveza Jens Stoltenberg obratio se medijima te istaknuo kako će u budućnosti NATO "morati trošiti više da bi učinio više". Podsjetio je na odluku da se na obranu treba usmjeriti 2% BDP-a te istaknuo kako će sada na taj postotak gledati kao na donji prag. Devet saveznika, navodi, dosegnulo je ili nadmašilo taj iznos.

- Suučenici smo sa sigurnosnom prijetnjom. Danas su čelnici prihvatili novi Strateški koncept NATO-a - rekao je. 

Kao veliki problem današnjice istaknuo je i klimatske promjene te naveo kako će NATO raditi na smanjenju onečišćenja. 

- Ovo je važan korak. Ne možemo birati birati između zelenih i snažnih vojski, one moraju biti oboje - tvrdi. 

Govoreći o Finskoj i Švedskoj, istaknuo je kako su danas "čelnici NATO-a donijeli povijesnu odluku da ih pozovu da postanu članice NATO-a".

- Sporazum koji su sinoć sklopile Turska, Finska i Švedska otvorio je put ovoj odluci - rekao je te se zahvalio Turskoj, Finskoj i Švedskoj što su prihvatile njegov poziv i uključili se u pregovore.

- Ovo je dobar sporazum za Tursku. To je dobar sporazum za Finsku i Švedsku. I to je dobar sporazum za NATO - tvrdi.

Stoltenberg je rekao da su čelnici poručili Ukrajini da može nastaviti računati na njihovu potporu koliko god je potrebno, a saveznici će joj pružiti vojnu i financijsku pomoć. Također je rekao da je snažna neovisna Ukrajina "od vitalnog značaja" za stabilnost u Europi.

Istaknuo je kako je fokus podržati Ukrajinu te kako će rat u toj zemlji, kao i većina drugih, "završiti za pregovaračkim stolom". 

- Važno je da Ukrajina može postići dogovor pod svojim uvjetima, što je za Ukrajinu prihvatljivo. Stoga znamo da postoji vrlo bliska veza između onoga što mogu postići za pregovaračkim stolom i njihove snage na bojnom polju. Stoga je naš fokus sada pružiti im podršku na bojnom polju s mnogo različitih vrsta smrtonosne ili nesmrtonosne podrške - kazao je. 

Na pitanje hoće li NATO postaviti stalne baze u Švedsku i Finsku nakon što se ratificira njihovo članstvo, istaknuo je da je odluka da se one pozovu pokazala da su vrata NATO-a otvorena. 

- To pokazuje da predsjednik Putin nije uspio zatvoriti vrata NATO-a. NATO-ova vrata ostaju otvorena - naveo je i dodao kako to pokazuje da se poštuje pravo svake nacije da izabere vlastiti put. 

- Svojom nazočnošću pobrinut ćemo se da smo u stanju obraniti sve saveznike, uključujući, naravno, Finsku i Švedsku - kazao je. 

NATO službeno poziva Švedsku i Finsku na članstvo u savezu

NATO će pozvati Švedsku i Finsku da postanu njegove članice, stoji u izjavi tog saveza sa skupa u Madridu. 

U priopćenju stoji kako će pristupanje dviju država učiniti "saveznike“ i "euroatlantsko područje“ sigurnijima, a NATO "jačim“. U njemu se Rusiju opisuje kao "najznačajniju i izravnu prijetnju sigurnosti saveznika“.

Savez je obećao daljnju pomoć Kijevu i dogovorio paket podrške u modernizaciji obrambenog sektora Ukrajine.

NATO je u isto vrijeme odlučio značajno ojačati svoje obrambene kapacitete. Navodi se slanje dodatnih "borbeno spremnih snaga na istočno krilo“ koje će borbene grupe povećati na jedinice veličine brigada te jačanje tamošnjeg zapovjedništva.

U izjavi se Kina spominje kao izazov za interese, sigurnost i vrijednosti NATO-a jer je riječ o državi koja pokušava potkopati međunarodni poredak temeljen na pravilima.

Strateški koncept NATO-a

VIDEO Institut za rat: Zbog nove ukrajinske taktike ruske snage će platiti visoku cijenu

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
15:57 29.06.2022.

Prevedeno, NATO je spreman za sukob sa Rusijom, tj pripreme su u toku. Sada ostaje samo pitanje, da li će kod Rusa prevladati strah, pa će se povući, ili će se suprotstaviti. Treća opcija ne postoji,samo ona evolucijska, borba ili bijeg, a i ako pobjegnu, neće za dugo,jer, tko god je ušao u Ukrajinu, nije se tamo zaustavio, niti hoće. Kako god, biti će zanimljivo vidjeti izbor Rusije, stvar je ozbiljna, može ih doslovno odvesti u katastrofu i nestanak, ako odaberu rat. Što se tiče da svaka država ima pravo na svoj put, tj izabrati savez, pa, baš i nema, tj., ako ćemo iskreno, ne vjerujem da bi se Mexiko dobro proveo da odluči u vojni savez sa Rusijom, ali dobro, to i nije problem, principi, poštenje, i tsl., nikog ne obavezuju, osim pape, dakle, u pitanju je odnos snaga, to je i princip i zakon, a u istima su sadržani i moral i poštenje, jer, pobjednik piše povijest... (Mogu zamisliti nekog mladića, koji 2122.g. sa ogromnim zanimanjem čita poglavlje knjige, koje se odnosi na ovo što mi danas živimo, a odmak od 100 god.,arhivi davno otvoreni, i puno više zna šta se i kako događa/lo.)

BE
Belkanto
15:41 29.06.2022.

NATO se raspao prije nego sto si reko AMERIKA

HR
Hrvoje5
21:05 29.06.2022.

Stoltemberg je najveca uvreda ljudskosti i težnji za mirom u svijetu. On i njegova masonska hunta kao da se natječu tko će više doprinijeti uništenju čovječanstva. Ali ne, Rusija nije htjela zatvarati vrata natou kao što ovaj lažljivac blebeće.. no moglo bi se dogoditi da i on i njegov nato odlete kroz ruska vrata,i to zatvorena

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije