Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Amerikanci šalju Ukrajini helikoptere, haubice, dronove... Zelenski: Predložio zamjenu za uhićenog oligarha

Foto: Reuters/Twitter
1/12
13.04.2022.
u 00:32

Ukrajinska pravobraniteljica za ljudska prava rekla je da je zabilježila užasne činove seksualnog nasilja ruskih vojnika u Buči i drugdje, uključujući slučaj u kojem su žene i djevojke držane u podrumu 25 dana

Danas je 48. dan ruske invazije na Ukrajinu. Pukovnija Azov tvrdi da je Rusija upotrijebila kemijsko oružje u Mariupolju, a međunarodne organizacije provjeravaju točnost tih optužbi. Europski policijski ured (Europol) priopćio je u ponedjeljak da je počeo veliku operaciju na čijoj je meti imovina ruskih pojedinaca i tvrtka kojima su uvedene sankcije zbog rata u Ukrajini. Više od 10.000 civila poginulo je u ruskoj opsadi Mariupolja, rekao je gradonačelnik Vadim Bojčenko.

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Ključni događaji:

  • Hrvatska protjeruje 24 djelatnika ruskog veleposlanstva. Među njima je 18 diplomata
  • Ukrajinska pravobraniteljica za ljudska prava rekla je da je zabilježila užasne činove seksualnog nasilja ruskih vojnika u Buči i drugdje, uključujući slučaj u kojem su žene i djevojke držane u podrumu 25 dana
  • Stiže pojačanje rusima napose blizu strateški važnog grada Izjuma, ali još nisu počeli ofenzivu radi uspostave potpune kontrole nad tom regijom na istoku Ukrajine, rekao je u ponedjeljak visoki dužnosnik Pentagona
  • Europska unija je istaknula da su moguće dodatne sankcije Rusiji
  • U Mariupolju navodno 20.000 ubijenih civila
  • Ukrajinci uhvatili oligarha Viktora Medvedčuka, Putinovog najbližeg saveznika u Ukrajini

Tijek događaja:

00:30 - Amerikanci šalju Ukrajini novo oružje

Amerika će objaviti da šalje novi paket oružja Ukrajini, piše CNN. Riječ je o paketu oružja vrijednom oko 750 milijuna dolara, čime bi ukupna američka vojna pomoć Ukrajini narasla na gotovo dvije i pol milijarde dolara.

U najnovijem paketu našli bi se i oružani sustavi koje SAD dosad nije slao Ukrajini, piše pak Washington Post. Prema njihovim informacijama radi se o helikopterima Mi-17, a u paketu će biti i haubice, dronovi i zaštitna oprema za vojnike za slučaj kemijskog, biološkog ili nuklearnog napada. 

00:15 - Biden rusku invaziju nazvao genocidom

Govoreći na događaju u Iowi o troškovima domaće energije, američki predsjednik Joe Biden opisao je ruske akcije u Ukrajini kao genocid.

Ovo je prvi put da je američka administracija upotrijebila riječ "genocid".

"Vaš obiteljski proračun, vaša sposobnost da napunite rezervoar, ništa od toga ne bi trebalo ovisiti o tome hoće li diktator objaviti rat i počiniti genocid", rekao je Biden.

23:50 Zelenski predlaže zamjenu Putinovog saveznika za ukrajinske borce

Nakon vijesti da su Ukrajinci zarobili oligarha Viktora Medvedčuka, Putinovog najbližeg saveznika u Ukrajini, Zelenski je predložio da ga pusti u Rusiju u zamjenu za Ukrajince koje su zarobile ruske snage.

- Predlažem Ruskoj Federaciji da zamijeni ovog vašeg tipa za ukrajinske muškarce i žene u ruskom zarobljeništvu - rekao je u obraćanju objavljenom na Telegramu.

22:58 Ukrajina izdala proturuske poštanske marke

Ukrajinski otpor ruskoj invaziji dobio je potporu u obliku novih poštanskih maraka. Ukrajinska pošta izdala je novu seriju poštanskih maraka. Manje od sedam tjedana od početka ruske invazije nove marke prikazuju ukrajinskog vojnika kako pruža srednji prst ruskom vojnom brodu.

Pošta je počela koristiti i marku s posebnom tintom koja ostavlja dojam obrisa Zmijskog otoka, otoka na Crnom moru koji su ruske snage zauzele na početku rata. Ukrajinski časnik Roman Hirbov (32) na tom je otoku poručio ruskim snagama koje su tražile da se predaju: "Ruski brodovi, j... se!". On je postao narodni heroj, a njegova izreka iscrtana je na zidovima širom zemlje i na suvenirima.

Marke će imati domaću i međunarodnu verziju. Prva pisma poslana s novim markama potpisali su Hirbov i direktor pošte Igor Smeljanski


22:45 OPCW pozorno prati situaciju u Ukrajini 

Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) zabrinuta je zbog nedavnih nepotvrđenih izvješća o korištenju kemijskog oružja u Mariupolju, rekao je u utorak glasnogovornik OPCW-a.

"OPCW pozorno prati situaciju u Ukrajini", dodao je. Ranije tijekom dana, visoki američki obrambeni dužnosnik rekao je da SAD ne može potvrditi korištenje kemijskog oružja u Mariupolju, koji je pod ruskom opsadom.

OPCW je rekao također da "neprestano prati situaciju oko deklariranih kemijskih industrijsku lokacija" u Ukrajini.


22:00 Mariupolj još uvijek u rukama Ukrajine

Ukrajinski grad Mariupolj još uvijek je u krvavoj borbi između ruskih i ukrajinskih vojnika, priopćio je Pentagon.

- Očito je da Rusi žele Mariupolj zbog njegovog strateškog položaja, na jugu tog područja Donbasa i na Azovskom moru - rekao je glasnogovornik John Kirby.


 21:50 U Hrvatskoj jahta uhićenog oligarha Viktora Medvedčuka

U Hrvatskoj se nalazi megajahta Royal Romance - 92 metra dugo, ultraluksuzno plovilo u vlasništvu ruskog oligarha Viktora Medvedčuka kojeg je danas uhitila Ukrajina nakon što je pobjegao iz kućnog pritvora još na samom početku ruske invazije.

Jahta je nedavno napustila riječku luku, a Novi list neslužbeno je dozno da je otišla u Trogir.


21:42 Papa Franjo: Rat je obilježen "silama zla" jer ostavlja za sobom grozote poput pokolja civila

Papa je to rekao sudionicima međureligijskog hodočašća solidarnosti s ukrajinskim narodom u Černivcima na zapadu Ukrajine u organizaciji Međuvjerskog instituta Ilija iz Izraela.

- Sadašnji trenutak ostavlja nas duboko uznemirenima jer je obilježen silama zla - istaknuo je Papa u poruci koja je bila pročitana u njegovo ime.

- Patnje nanesene tolikima krhkih i bespomoćnih ljudi; mnogi pobijeni civili i nedužne žrtve među mladima; očajna patnja žena i djece... Sve to muči našu savjest - rekao je. 

Papa, koji je već puno puta zatražio da se prekine sukob, naglasio je da nije moguće ostati ravnodušan i da se mora "odlučno progovoriti kako bi se, u ime Boga, zatražilo da se zaustavi ta užasna djela". Na sastanku na tom hodočašću bivši nadbiskup Canterburyja Rowan Williams ponovio je Papin nedavni poziv da se za Uskrs proglasi prekid vatre.


21:35 Zelenski: Svaki dan nađe se nova masovna grobnica, tijela su još u podrumima i odvodima

Govoreći ranije danas u litavskom parlamentu, Volodimir Zelenski rekao je da su otkrivene "tisuće i tisuće žrtava" i "stotine slučajeva brutalnog mučenja" u područjima koja je Ukrajina povratila od ruskih snaga.

- Nove masovne grobnice pronalaze se gotovo svakodnevno. Tijela se i dalje nalaze u odvodima i podrumima - rekao je.

Dužnosnici u glavnom gradu Ukrajine Kijevu nastavit će "istraživati ​​ratne zločine" koje provodi ruska vojska, rekao je Zelenski litavskim zastupnicima.


20:48 Zelenski objavio uhićenje Putinovog saveznika

Volodomir Zelenski je objavio da su Ukrajinci uhvatili oligarha Viktora Medvedčuka, Putinovog najbližeg saveznika u Ukrajini. Na svom službenom Telegram računu, Zelenski je objavio sliku Medvedčuka u lisicama.

Medvedčuk je čelnik najveće oporbene stranke u Ukrajini. U ožujku je ta stranka bila jedna od nekoliko koje je Zelenski suspendirao zbog povezanosti s Rusijom. Ukrajinske vlasti stavile su Medvedčuka u kućni pritvor, ali on je pobjegao tri dana nakon što je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače. Do današnje objave nije se znalo gdje se nalazi.


20:22 Ukrajinska prva dama: Meta broj jedan smo svi mi

Prva dama Ukrajine upozorava da nitko u Ukrajini nije siguran od ruskih snaga. Prva dama se usredotočila na humanitarna i dječja pitanja, radeći na podizanju globalne svijesti o patnjama običnih Ukrajinaca kao posljedica rata. CNN-ova Christiane Amanpour intervjuirala je Zelensku putem e-pošte. Njezini odgovori prevedeni su s ukrajinskog.

- Da biste izdržali, samo morate ići naprijed i raditi ono što radite. Na isti način, koliko ja znam, drže se svi Ukrajinci. Mnogi od onih koji su sami pobjegli s bojišta, koji su vidjeli smrt, kažu da je glavni lijek nakon iskustva djelovati, učiniti nešto, biti nekome od pomoći. Osobno me podržava to što se trudim štititi i podržavati druge.

- Osjećam da smo bačeni godinama i desetljećima unatrag - istaknula je u inetrvjuu za CNN Olena Zelenska.

Objasnila je da sa suprugom više od mjesec dana komunicira samo telefonom i da je "uvijek znala da mi je on bio i da će mi biti pouzdan oslonac".

- I sada je pokazao iste osobine. Nije se promijenio. Samo što je više ljudi to vidjelo mojim očima - rekla je Zelenska.


20:06 Johnson i Biden o ruskoj nafti i plinu

Britanski premijer Boris Johnson razgovarao je danas s američkim predsjednikom Joeom Bidenom o jačanju vojne i gospodarske potpore Ukrajini, kao i o potrebi da se prekine oslanjanje Zapada na rusku naftu i plin.

U priopćenju je rečeno: Čelnici su razgovarali o potrebi ubrzavanja pomoći Ukrajini, uključujući jačanje vojne i gospodarske potpore, dok se ukrajinske snage pripremaju za još jedan napad Rusije na istoku zemlje. Par se također složio nastaviti zajedničke napore za pojačavanje ekonomskog pritiska na Putina i odlučno okončati oslanjanje Zapada na rusku naftu i plin.


19:06 Ruski raketni sustavi kreću prema Helsinkiju

Pojavila se snimka koja navodno prikazuje dva ruska raketna sustava obrane dok se kreću duž ceste na ruskoj strani granice koja vodi do Helsinkija. Video je objavljen na Twitteru, prenijeli su ga  Daily Maila i News Weeka, no autentičnost još nije potvrđena.

Smatra se da su raketni sustavi viđeni kako prolaze pored znaka za glavni grad Finske. Radi se o mobilnim obalnim obrambenim sustavima K-300P Bastion-P dizajniranima za uklanjanje brodova, uključujući borbene skupine nosača aviona. 

Rusko raspoređivanje snaga, ako je video autentičan, dolazi nakon što je finska premijerka Sanna Marin rekla kako očekuje da će njezina vlada završiti raspravu prije sredine ljeta o tome hoće li podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u.


18:43 Nastavlja se granatiranje Donjecka

Rusija danonoćno granatira istočnu ukrajinsku regiju Donjeck, rekao je guverner Donjecka Pavlo Kirilenko. Govoreći na nacionalnoj televiziji, Kirilenko je rekao da je Moskva sada u završnoj fazi pregrupiranja svojih snaga u tom području, prenosi Reuters. Dodao je da ruske snage ne dopuštaju stanovnicima opkoljenog lučkog grada Mariupolja da odu čak ni vlastitim automobilima. Tako se danas iz Mariupolja evakuiralo svega 208 građana.


18:40 Evakuirano 3000 ljudi, svega 200 iz Mariupolja

Potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk objavila je da je gotovo 3000 ljudi evakuirano u utorak iz područja na jugu i istoku Ukrajine pogođenih borbama. Vereščuk je rekla da je samo 208 ljudi uspjelo napustiti Mariupolj, koji je razoren tjednima borbi. Ukupno 2.135 ljudi uspjelo je napustiti gradove Berdjansk i Melitopolj koje su okupirali Rusi, kao i dva druga grada u regiji Zaporižje. 


18:35 Njemačka: Zaliha plina imamo do kraja ljeta

Njemačka mrežna agencija apelirala je na građane da štede plin jer u protivnom prijete ograničenja ne samo u industrijskom nego i u privatnom sektoru, poput redukcija plina za jednočlana kućanstva. Trenutne bi zalihe mogle biti dovoljne samo do kraja ljeta ili početka jeseni.

- Ako rat u Ukrajini eskalira i vlada uvede alarmantno stanje tada će doći trenutak za ograničenja u privatnom sektoru - rekao je direktor Savezne mrežne agencije Klaus Mueller u razgovoru za tjednik Die Zeit..

On je rekao da u slučaju nužde treba odrediti koje industrijske sektore treba zaštititi i pritom izdvojio prehrambenu i farmaceutsku industriju. Izvanrednu situaciju s opskrbom plinom moguće je izbjeći jedino smanjenom potrošnjom, pojačanim uvozom plina iz drugih izvora te punjenjem spremnika, napomenuo je.

- Ako nam to ne pođe za rukom, plina u spremnicima trenutno ima samo do kraja ljeta ili početka jeseni - rekao je Mueller.


18:30 Čelnik vojne uprave Lugansk: Mrtvačnice su pune

Sergij Haidai, čelnik regionalne vojne uprave Lugansk, rekao je da su mrtvačnice u nekoliko gradova pune.

Haidai je na svom Telegram računu rekao da se tijela također nalaze u podrumima u regiji. U zatišju granatiranja prikupljali su ih dobrovoljci i pokapali na "novim određenim mjestima" jer je pristup grobljima bio nemoguć. Najteže je pogođeno područje oko Severodonjecka, koje je tjednima pratilo uporno granatiranje.

- U Severodonjecku je područna vojna uprava organizirala novo grobno mjesto na relativno sigurnom mjestu. Traktorom se kopaju jame i grobovi se sistematiziraju u registru. Svaki mrtvi ili umrli pokopan je prirodnim putem u zasebnoj grobnici, tijekom 48 dana. rata. Oko 400 ukopa - rekao je.

- Situacija je teška u Popasni i Rubizhneu. Zbog djelomične okupacije gradova uklanjanje tijela je nemoguće, ukope provode sami stanovnici u dvorištima stambenih naselja - dodao je.


18:19 Moskva se oglasila o protjerivanju ruskih diplomata iz Hrvatske: Poduzet će se mjere odmazde

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova obavijestilo je jučer o odluci o smanjenju osoblja ruskog veleposlanstva u Zagrebu i protjerivanju 24 djelatnika ruske diplomatske misije, a sada se službeno oglasila oskva. Reakciju potpisuje Maria Zaharova.

- Izražavamo snažan protest protiv ovog namjernog neprijateljskog i apsolutno neutemeljenog koraka, što ima destruktivan utjecaj na cijeli spektar rusko-hrvatskih odnosa - rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova u priopćenju.

Zaharova je protjerivanje diplomata ocijenila kao "proturuski korak" i naglasila da će odgovornost za njegove posljedice "u potpunosti snositi hrvatska strana".

- Poduzet će se mjere odmazde - istaknula je.


17:55 Njemački predsjednik kaže da je Kijev odbio ponudu za posjetu Ukrajini

Njemački predsjednik kaže da je Kijev odbio njegovu ponudu da posjeti Ukrajinu s drugim čelnicima Europske unije.

- Bio sam spreman to učiniti, ali očito, i moram to uzeti u obzir, ovo nije bilo željeno u Kijevu - rekao je Frank-Walter Steinmeier novinarima tijekom posjeta Varšavi. Steinmeier, bivši ministar vanjskih poslova, dugo je bio zagovornik približavanja Zapada Rusiji prije njezine invazije. Od tada je izrazio žaljenje što je zauzeo takvu poziciju, piše AlJazeera.


17:51 U Mariupolju ubijeno više od 20.000 civila

Prema najnovijim procjenama u Mariupolju je ubijeno više od 20.000 civila, kaže gradonačelnik, a prenosi The Guardian. Rekao je da je posljednja procjena da je oko 21.000 civila ubijeno u opkoljenom ukrajinskom lučkom gradu od početka ruske invazije.

- Bilo je teško izračunati točan broj žrtava otkako su počele ulične borbe - rekao je gradonačelnik

Valja napomenuti da se radi o naglom skoku u procjenama u odnosu na jučerašnje podatke. Naime, gradonačelnik Mariupolja jučer je rekao da je "u gradu poginulo više od 10.000 civila".

- Leševi su tepisi po ulicama našeg grada - rekao je jučer u telefonskom razgovoru za The Associated Press.


17:34 Njemačko ministarstvo gospodarstva želi šire ovlasti u slučaju energetske krize

Njemačko gospodarstvo uvelike se oslanja na uvezeni ruski plin i druga fosilna goriva, ali rat u Ukrajini i rasprava u EU-u o mogućem embargu naveli su Berlin da pokuša u što kraćem roku smanjiti ovisnost o ruskoj energiji. Sada njemačko ministarstvo gospodarstva priprema prijedlog zakona koji bi mu osigurao šire ovlasti u slučaju energetske krize, uz proširene kriterije za državno preuzimanje kontrole nad kompanijama.

Ministar gospodarstva Robert Habeck priprema amandman na zakon o energetskoj sigurnosti iz 1975. godine, koji državi omogućuje preuzimanje kontrole nad tvrtkama u segmentu ključne energetske infrastrukture, rekli su izvori iz ministarstva. Država po tom zakonu može u ekstremnim slučajevima preuzeti potpunu kontrolu nad tvrtkama, a Habeckov prijedlog omogućio bi preuzimanje i ako ne obavljaju primjereno svoju zadaću, objašnjavaju izvori.

Izmjenama zakona o energetskoj sigurnosti stvorila bi se nova pravna osnova za državno preuzimanje kontrole nad kompanijama, objašnjava agencija dpa.


17:31 Pregovori se nastavljaju

Član ukrajinskog izaslanstva Mihajlo Podoljak rekao je da su pregovori s Rusima bili iznimno teški, ali se nastavljaju, prenosi Reuters. Dodao je da Rusija svojim javnim izjavama pokušava izvršiti pritisak na razgovore te da se pregovori nastavljaju na razini radnih podskupina. Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije je rekao da su mirovni pregovori s Ukrajinom u "slijepoj ulici".


17:25 Lukašenko, Putinov saveznik, branio Ruski invaziju

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko u utorak je snažno branio ruske akcije u Ukrajini, tvrdeći da bi, da je Rusija "samo malo zakasnila sa svojom vojnom operacijom, ruski teritorij pretrpio snažan napad na svojim granicama".

- Ako neko želi vikati da smo otišli negdje gdje nismo trebali, pokrenuli nešto što nismo trebali, zamislite samo što bi vam se dogodilo da ste zakasnili barem dva tjedna ili mjesec dana - rekao je Lukašenko novinarima tijekom zajednička tiskovna konferencija s ruskim kolegom Vladimirom Putinom nakon sastanka dvojice čelnika u Amurskoj regiji na dalekom istoku Rusije.

Od prošle godine Rusija je jačala svoj vojni stisak oko Ukrajine, skupljajući desetke tisuća vojnika, kao i opremu i topništvo, na pragu zemlje. Ruske snage održale su zajedničke vježbe sa svojim bjeloruskim saveznicima prije invazije. Bjeloruski čelnik je dalje okrivio "Washington, Bruxelles i London" za izazivanje krize u Ukrajini, a rekao je da su ekonomske sankcije Rusiji "psihološke operacije" koje organizira Ujedinjeno Kraljevstvo. S druge strane, nema dokaza da je Ukrajina namjeravala napasti Rusiju.


17:22 HZZO nadogradio sustav za dostavu računa raseljenih Ukrajinaca

Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) izvijestili su u utorak kako su nadogradili sustav za prihvat i obradu računa koje im za učinjene zdravstvene usluge osobama raseljenim iz Ukrajine šalju liječnici.

HZZO je bez dodatnih ulaganja promptno izvršio nadogradnju sustava za prihvat i obradu računa u ime Ministarstva zdravstva pa se oni mogu dostavljati na isti način kao i za hrvatske osiguranike, navode u priopćenju.

Ta mogućnost sada je dostupna za sve raseljene osobe iz Ukrajine, bilo da su pravno regulirale svoj status dobivši „Zelenu kartu“ ili ne. Dostupna je i za ostale osobe koje nemaju reguliran status boravka u RH, tražiteljima međunarodne zaštite i strancima pod privremenom zaštitom, azilantima i strancima pod supsidijarnom zaštitom te članovima njihovih obitelji, strancima - žrtvama trgovanja ljudima i strancima maloljetnicima koji su napušteni ili su žrtve organiziranog kriminala ili su iz drugih razloga ostali bez roditeljske zaštite, skrbništva ili pratnje.


17:17 Ukrajinski veleposlanik pri Svetoj Stolici izjasnio se protiv planova Vatikana za procesiju križnog puta koju će na Veliki petak predvoditi papa Franjo. Vatikan je jučer priopćio da će na dijelu rute križ nositi jedna ukrajinska i ruska obitelj. Veleposlanik Andrii Juraš napisao je na Twitteru da postoji "opća zabrinutost u Ukrajini i drugim zajednicama" oko plana za spajanje ukrajinskih i ruskih obitelji te da radi na objašnjavanju "mogućih posljedica" toga.


17:15 Putin uvjeren u trijumf Rusije

Putin je povukao analogiju između Gagarinovog prvog svemirskog leta prije 61 godinu i situacije u kojoj se trenutno nalazi Rusija.

- Sankcije su bile potpune, izolacija je bila potpuna, ali Sovjetski Savez je bio prvi u svemiru - rekao je Putin. Dodao je da je  nemoguće istinski izolirati bilo koga u modernom svijetu, "pogotovo tako ogromnu zemlju kao što je Rusija".

Kremlj dugo navodi uspjehe Sovjetskog Saveza u svemirskoj utrci kao primjer toga što Rusija može postići. Ipak, ruska ekonomija je puno manja od sovjetske. Prošle godine, BDP Rusije iznosio je samo 1,7 bilijuna dolara. To je manji BDP od talijanskog i čini samo 7 posto američkog BDP-a. Bivši ministar financija Aleksej Kudrin kazao je u utorak da bi se ruski BDP mogao smanjiti za više od 10 posto u 2022.

Više o pročitajte OVDJE.


16:55 Zatvoren ruski oporbeni aktivist

Istaknuti ruski oporbeni aktivist i otvoreni kritičar invazije na Ukrajinu, Vladimir Kara-Murza, osuđen je u Moskvi na 15 dana zatvora pod optužbom za nepoštivanje policijskih naredbi, kada je u ponedjeljak navečer napustio svoj dom, rekao je njegov odvjetnik.

Nije odmah jasno je li uhićenje Kara-Murze povezano s njegovim protivljenjem ruskom djelovanju u Ukrajini, ali dolazi usred neviđenog gušenja neovisnih medija i antiratnog neslaganja.


16:49 SAD: Ne možemo potvrditi navode o uporabi kemijskog oružja

Sjedinjene Američke Države ne mogu potvrditi izvješća o ruskoj upotrebi kemijskog oružja u opkoljenom ukrajinskom gradu Mariupolju, rekao je visoki američki obrambeni dužnosnik. 

Sjedinjene Države nisu u mogućnosti razgovarati s lokalnim medicinskim stručnjacima i drugim osobama koje reagiraju na terenu pa to stvara prepreke, rekao je dužnosnik.


16:45 Le Pen se protivi sankcijama na uvoz ruskog plina i nafte

Francuska predsjednička kandidatkinja Marine Le Pen rekla je da u velikoj mjeri podržava sankcije Rusiji, ali ne kada je riječ o opskrbi naftom i plinom. U intervjuu za France Inter Radio rekla je kako ne želi da francuski narod "trpi posljedice sankcija" na naftu i plin.

Le Pen, koja će se u drugom krugu 24. travnja boriti s Emmanuelom Macronom za predsjednika Francuske, kritizirali su suparnici zbog njezine dosadašnje potpore Rusiji i predsjedniku Vladimiru Putinu. Činilo se da podržava rusku aneksiju Krima 2014., ali opisuje trenutnu invaziju kao "drugačiju situaciju".


16:37 Arena Lavov VIP sektor pretvorila u "jaslice"

Arena Lavov izgrađena je za Euro 2012, kao jedan od pet stadiona namijenjenih nogometnom turniru. No nakon izbijanja rata postao je centar za izbjeglice. U VIP prostor, gdje je nekad stadion bio domaćin konferencija i posebnih gostiju na velikim utakmicama, klub je sada postavio krevete, grijalice i toplu vodu za stotine, a majke s djecom su njihova glavna "publika",


16:27 Rusija: Ne stajemo dok se ciljevi potpuno ne ostvare

Rusija će nastaviti s vojnom akcijom u Ukrajini dok se ne ispune svi njezini ciljevi, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin. Istaknuo je i da "specijalna vojna operacija" teče prema planu te da se ne kreće brže jer "Rusija želi svesti gubitke na najmanju moguću mjeru".

Ruski je čelnik istaknuo da su beskorisni bilo kakvi pokušaji da se zaustavi ruski razvoj ili da se Rusiju umjetno izolira od globalne ekonomije.


16:22 Rusi u blizini Buče ubili petero Ukrajinaca u automobilu.

Ruski vojnici ubili su pet civila, uključujući dvoje djece, u automobilu u okrugu Buča tijekom okupacije tog područja, priopćilo je regionalno tužiteljstvo Kijeva. Djeca su imala jednu i 14 godina. U priopćenju na svom telegram kanalu, ured je rekao da su lokalni ljudi pokopali mrtve na mjestu događaja, pored njihovog automobila, u blizini sela Havronshchyna.

Izvješće je stiglo nakon što je gradonačelnik Buche rekao da su do sada pronađena 403 tijela ljudi koje su u tom gradu ubile ruske trupe. Rusija je poricala da je počinila zločine nad civilima u Buči i drugim područjima sjeverno od Kijeva, ali satelitske snimke pokazuju da su se ubojstva dogodila tijekom njihove okupacije.


16:16 U Češkoj Ukrajince koji žele braniti zemlju uče kako se boriti protiv neprijatelja

Češki Ukrajinci mogu proći besplatnu "vojnu obuku". U mjestu Brno održavaju se tečajevi o osnovnim stvarima i vještinama rukovanja puškama, piše AP news. Obuka je namijenjena Ukrajincima koji žele ići u rat, a ovladat će vještinom pucanja, naučit će osnovne informacije o oružju, kao i kretanju bojnim poljem te pružanju prve pomoći.


15:52 U Buči pronađena tijela 403 civila

Gradonačelnik Buče, ukrajinskog grada u kojem su pronađene masovne grobnice, rekao je da su vlasti do sada pronašle 403 tijela ljudi za koje vjeruju da su ih ubile ruske snage tijekom okupacije tog područja, ali da broj i dalje raste. Anatolij Fedoruk dodao je tijekom brifinga da je prerano da se stanovnici vrate u grad, premda su se ruski vojnici povukli prije dva tjedna. 


15:35 Gomilanje ruskih trupa na strateškim lokacijama

Izvješća i satelitske snimke upućuju na to da Rusija gomila vojnike i opremu u regijama Belgorod i Voronjež te oko grada Matveen Kurgan. Rusija pojačava svoje operacije oko Izjuma i sprema se na jug kako bi zauzela Slovjansk, tvrdi Institut za proučavanje rata. Odatle bi ruske trupe mogle napredovati na istok ili jugoistok da bi opkolile kontingent ukrajinskih kopnenih snaga.


15:14 Putin: Zbivanja u Ukrajini jesu tragedija

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin je događaje u Ukrajini opisao kao "tragediju", prenijela je novinska agencija Tass. No, ruski čelnik je navodno rekao da njegova zemlja "nije imala izbora" osim da pokrene ono što on naziva specijalnom vojnom operacijom.


15:00 Kiša bi mogla otežati invaziju za Ruse

Ukrajinski dužnosnici se nadaju da će obilne oborine natjerati ruske vojnike da koriste ceste koje će ih učiniti lakim metom ukrajinske vojske, piše Samuel Ramani, suradnik u obrambenom i sigurnosnom think tanku RUSI.


14:55 Obama: Putin se ponaša nepromišljeno

Ruski predsjednik Vladimir Putin ponaša se na nepromišljeno, rekao je bivši američki predsjednik Barack Obama u intervjuu koji je emitiran u utorak u emisiji "Today" NBC-a.

- Putin je uvijek bio nemilosrdan prema svom narodu, kao i prema drugima. On je oduvijek bio netko tko je obavijen ovim uvrnutim, iskrivljenim osjećajem tuge i etničkog nacionalizma - rekao je Obama.

- Taj dio Putina, mislim, uvijek je bio tu. Ono što smo vidjeli s invazijom na Ukrajinu je da je bio nepromišljen na način koji možda niste očekivali prije osam, deset godina, ali opasnost je uvijek bila tu - dodao je bivši američki predsjednik.

Obama je odbio izravno odgovoriti na pitanje što bi, gledajući unazad, učinio drugačije dok je bio na vlasti, uključujući i kada je Rusija anektirala Krim 2014. godine. Umjesto toga, rekao je da je važno "ne uzimati vlastitu demokraciju zdravo za gotovo" i "zalagati se i uskladiti se s onima koji vjeruju u slobodu i neovisnost".


14:50 Ruski hakeri pokušali pokrenuti kibernetički napad na ukrajinsku električnu mrežu

Ukrajinski tim za računalne hitne slučajeve (CERT-UA) rekao je da je grupa, nazvana "Sandworm", prošlog tjedna postavila destruktivni zlonamjerni softver koji briše podatke na računalima koja kontroliraju visokonaponske podstanice u Ukrajini, prenosi Reuters.

Službenici su uspjeli spriječiti napad, dodaje se. Zlonamjerni softver bio je nadograđena verzija zlonamjernog programa koji je uzrokovao nestanak struje u Kijevu 2016. godine, rekla je slovačka tvrtka Eset za kibernetičku sigurnost. Grupa je ranije bila povezana s destruktivnim cyber napadima koji se pripisuju Rusiji. Rusija je dosljedno poricala optužbe da je pokrenula kibernetičke napade na Ukrajinu.


14:47 Rusija osvaja svemir: Nikakve sankcije Rusiji ne mogu zaustaviti njezin napredak

Rusija planira razviti novu generaciju transportnog svemirskog broda i tehnologije za nuklearnu energiju u svemiru, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin. 

Naa sastanku s bjeloruskim čelnikom Aleksandrom Lukašenkom, Putin je podsjetio na sovjetske uspjehe u svemiru i rekao da nikakve sankcije Rusiji ne mogu zaustaviti njezin napredak. Objavio je da će Rusija pokrenuti lunarni test još ove godine i tda će produbiti suradnju s Bjelorusijom na svemirskoj infrastrukturi i tehnologiji.

Rusija će surađivati ​​s Bjelorusijom na infrastrukturi koja zemljama jamči neovisan pristup svemiru, rekao je Putin.


14:39 U Dublinu konvoj automobila poslao podršku ruskoj invaziji

Proruska kavalkada u Dublinu predvođena automobilom sa simbolom Z izazvala je čuđenje i osudu u Irskoj. Oko 10 automobila s ruskim i irskim zastavama provozalo se u konvoju autocestom M50 prošle nedjelje poslijepodne očito pokazujući potporu ruskoj invaziji na Ukrajinu. Na poklopcu motora vozila koje je predvodilo kolonu, zelenog džipa, nalazio se simbol Z koji ruske snage koriste u Ukrajini.

Vjeruje se da je skup organiziran putem privatne Facebook grupe za Ruse koji žive u Irskoj. Istog dana u Njemačkoj su održani proruski skupovi, uključujući i skup motornih kola u Hannoveru.

- Apsolutno je odvratno da ti Rusi koji žive u Irskoj pokazuju svoje potpuno nepoštovanje prema svojoj zemlji prebivališta i Ircima koji se protive ruskom ratu u Ukrajini - objavilo je ukrajinsko veleposlanstvo u Dublinu u tweetu koji je uključivao i video snimku skupa. Veleposlanstvo je kazalo da Z simbolizira ubojstva i zločine i da ga treba zabraniti.


14:28 Kolumbijski državljanin u Moskvi uhićen je pod optužbom da je na društvenim mrežama "širio lažne informacije" o ruskim oružanim snagama.

Ovo je jedan od prvih poznatih slučajeva da se strani državljanin suočio s mogućim kaznenim progonom prema novom ruskom zakonu o "lažnim vijestima".

Giraldo Saray Alberto Enrique, 40, optužen je za "javno širenje svjesno lažnih informacija o ruskim oružanim snagama". Ako bude proglašen krivim, prijeti mu kazna do pet milijuna rubalja (oko 413.000 kuna) i do 10 godina zatvora, izvijestila je ruska državna novinska agencija Tass.

Ruski parlament prošlog mjeseca usvojio je zakon kojim se izriče zatvorska kazna do 15 godina zbog namjernog širenja "lažnih" vijesti o vojsci. Prema novom zakonu, "lažne" vijesti mogu uključivati ​​bilo koje spominjanje ruskih snaga koje nanose štetu civilima ili pretrpe gubitke na bojnom polju.


14:19 Ukrajina: Pronađena tijela šestero civila pokraj Kijeva

Ukrajinski tužitelji rekli su da je šest civila ubijenih iz vatrenog oružja pronađeno u podrumu zgrade u Brovarima, kod glavnog grada Kijeva, prenosi AFP.

- Tijela šestorice civila s prostrijelnim ranama pronađena su u podrumu tijekom očevida u privatnoj kući. Ubojstva su izvršile ruske snage koje su preuzele kontrolu nad područjem na početku invazije - poručila je glavna ukrajinska tužiteljica Irina Venediktova. 


13:56 -  Prijatelji i obitelj Britanca koji se bori u Ukrajini kazali su za BBC da ih je nazvao i kazao im da će se njegova jedinica predati ruskim snagama. Aidin Aslin, koji inače dolazi iz Newarka, se bori u Ukrajini još od 2018. godine te je čak postao marinac u ukrajinskoj vojsci. Njegova jedinica se posljednjih tjedana bori u Mariupolju.

- Nazvao me i rekao da nemaju se više s čime boriti. Volim svoga sina. On je moj junak. Opako su se borili. Ali je zvučao dobro. Boris (o.a Johnson) mora srušiti Putina - kazala je njegova majka Ang Wood.

Podsjećamo, Rusija je na samom početku invazije kazala da će kazneno goniti sve strane borce koji su došli u Ukrajinu boriti se.

Više pročitajte OVDJE.


13:24 -  Ruski državljanin uhićen je u Poljskoj i optužen za špijunažu, kazao je glasnogovornik poljskog ministarstva.

Muškarac je navodno živio u Poljskoj 18 godina. Priveden je 6. travnja i bit će u pritvoru naredna tri mjeseca.

- Dokaze koje je prikupila vojna protuobavještajna agencija ukazuje da to da je muškarac, prema uputama ruskih obavještajnih agencija, prikupljao informacije vezane uz vojnu spremnost poljskih oružanih snaga i NATO snaga - kazao je glasnogovornik, piše The Guardian.


13:18 - Ukrajinski predsjednik Zelenski tvrdi da Europska unija mora uključiti ruski plin i naftu u sljedećem paketu sankcija. U govoru pred litvanskim parlamentu pohvalio ih je što su zaustavili uvoz ruskog plina, ali je isto tako kritizirao Europsku uniju što se suzdržava od sankcija.

- Znaju da će proći nekažnjeno jer Europa i dalje preferira nastavak suradnje, trgovine, posao kao inače. Mi ne možemo čekati. Trebamo snažne odluke i Europska unija ih sada mora donijeti


13:04 -  Ukrajinski marinci u opkoljenom lučkom gradu Mariupolju ističu da se "drže do kraja" unatoč tome što su okruženi ruskim snagama i ponestaje im zaliha.

- Mi smo branitelji Mariupolja, 36. brigada marinaca, koja do posljednjeg drži obranu ovog grada, rekao je jedan od marinaca u videu objavljenom na Facebooku.

- Nismo predali svoje položaje. Čuvali smo svaki pedalj ovog grada najbolje što smo mogli. Ali realnost je da je grad pod opsadom. Nije bilo opskrbe streljivom ili hranom. Izdržali smo do kraja. Zahvalni smo svakom Ukrajincu koji je vjerovao i vjeruje u marince. Toliko dugo smo se držali te vjere. Nismo napuštali svoje položaje. Uvijek smo ostali vjerni - naveli su, prenosi CNN.

Neovisna analiza Istituta rata navodi kako je obrana grada došla do kritične točke.

Foto: Reuters/PIXSELL


12:55 -  Njemačke rezerve plina mogle bi potrajati najkasnije do kraja ljeta u slučaju da Rusija odluči prekinuti opskrbu, kazao je čelnik njemačke regulatorne agencije Klaus Mueller za njemačke medije.

Naveo je da trenutne rezerve su u boljem stanju nego prije tri-četiri tjedna.


12:04 - Protjerani ruski diplomati dobili su rok do 25. travnja da napuste Hrvatsku, rekao je televiziji Rossija-24 veleposlanik u Zagrebu Andrej Nesterenko. 

"Dobili su rok do 25. travnja da napuste zemlju", rekao je Nesterenko, prenosi TASS.

>>> OPŠIRNIJE


11:45 -  Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde ocijenila  je u utorak u Sarajevu apsolutno neprihvatljivim prijetnje Rusije zbog mogućeg priključenja njene zemlje i Finske NATO-u, a od BiH je zatražila da slijedi politiku EU u odnosu na rat u Ukrajini.

"Potpuno je neprihvatljivo da Rusija na bilo koji način prijeti Švedskoj ili Finskoj jer je na njenim građanima da odluče o svojoj sigurnosnoj politici. Postoji vrijeme prije i poslije 24. veljače i Švedska i Finska će samostalno odlučivati o svojoj politici", kazala je Linde novinarima u Sarajevu tijekom službenog posjeta BiH gdje se sastala s dužnosnicima te zemlje.


11:15 - Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na svečanost u kozmodromu Vostočni na istoku Rusije te kazao kako će ruska vojska nedvojbeno uspjeti u svom naumu koji je ''plemenit''.

Ruske agencije prenijele su kako je Putin rekao da ''Moskva nije imala drugog izbora osim započeti vojnu operaciju kako bi zaštitila Rusiju'' te da je ''sukob s ukrajinskim anti-ruskim snagama bio neizbježan''. 

Reuters je prenio i kako Putin ne planira izolirati Rusiju od ostatka svijeta te da je kampanja ruskih snaga zasad uspješna i efikasna. Osim toga, na ceremoniji je kazao i kako ''više ne može tolerirati genocid koji se događa nad pro-ruskim građanima u Donbasu''. 


11:05 - Oko 100.000 ukrajinskih izbjeglica premješteno je iz zemlje u istočnu Rusiju, pokazuju to dokumenti koje je objavio The Independent. 

Kremlj je naredio da se 95.739 civila iz Donjecka i Luganskog premjesti tisuće kilometara na područje Siberije, a u dekretu piše kako se Moskva ''slaže sa distribucijom''. 

Ova vijest stigla je nakon što je američko veleposlanstvo u Kijevu objavilo kako ruske snage premještaju tisuće ukrajinske djece iz Ukrajine u Rusiju. 


10:49 - Proruski separatisti u regiji Donjeck tvrde da nisu koristili kemijsko oružje u Mariupolju.

Zapovjednik Eduard Basurin kazao je za Interfax da nisu koristili kemijsko oružje unatoč brojnim ukrajinskim optužbama koje tvrde suprotno. Zamjenica ukrajinskog ministra Hanna Malyar izjavila je ranije da Kijev provjerava nepotvrđene informacije da je Rusija koristila kemijsko oružje u Mariupolju.

- Postoji teorija kako je riječ o fosfornom streljivu - kazala je Malyar, piše Sky News.


10:41 - VIDEO: Neutješna majka oplakuje sina čije su tijelo pronašli u šahtu kraj Kijeva.

10:04 -  Ukrajinska vojska tvrdi da je od početka invazije poginulo oko 19 600 ruskih vojnika. Navode i to da su srušili 157 vojnih aviona i 140 helikoptera, uništili 1406 vozila i 732 tenka te potopili 7 ruskih brodova.

 

U ovom trenutku ne postoji neovisna potvrda ovih tvrdnji. 


9:50 - Rusko Ministarstvo obrane objavilo je danas na konferenciji za medije da su zračnim i topničkim napadima zaustavili proboj ukrajinske vojske iz Mariupolja prilikom čega je ubijeno 50 vojnika, a 42 su se predali.

- Ostaci ukrajinskih snaga opkoljeni na području tvornice Iljič neuspješno su pokušali proboj - kazao je glasnogovornik Igor Konašenkov. Ustvrdio je da su uništena tri ukrajinska tenka, pet borbenih vozila pješaštva te sedam vozila, javlja TASS.

U ovom trenutku nema neovisne potvrde ovih navoda.

Foto: Reuters/PIXSELL


9:38 - Više od 600 kompanija odlučilo je ili zaustaviti ili smanjiti svoje poslovanje u Rusiji otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu, tvrdi tim s američkog sveučilišta Yale.

Tim je pratio reakcije više od 1000 kompanija te tvrde, unatoč mnogim najavama o povlačenju, mnoge zapadne kompanije i dalje normalno posluju u Rusiji. Popis kompanija koje normalno rade možete pogledati OVDJE


9:29 -  Rusko Ministarstvo obrane kaže da je uništilo ukrajinsko skladište streljiva u regiji Kijev i Hmeljničoj oblasti. Riječ je o regijama koje se nalaze na zapadu zemlje.

Većina analitičara, navodi Reuters, vjeruje da se ruske snage pregupiraju kako bi pokrenule nove ofenzivu na istoku Ukrajinu. Iako to znači da će biti manje borbi na zapadu Ukrajine, cilj Rusije je smanjiti kapacitete ukrajinskih snaga da opskrbe i pomognu svojih postrojbama na istoku.


8:24 -  Velika Britanija pokušava provjeriti tvrdnje da su ruske snage koristile kemijsko oružje u Ukrajini u napadu na strateški lučki grad Mariupolj koji je pod opsadom već više od mjesec dana, objavilo je u ponedjeljak navečer britansko ministarstvo vanjskih poslova.

"Informacije kažu da su ruske snage možda upotrijebile kemijske agense u napadu na stanovnike Mariupolja. Hitno radimo s našim partnerima kako bismo provjerili te informacije", napisala je na Twitteru ministrica vanjskih poslova Liz Truss.

Svako korištenje takvog tipa oružja "predstavljalo bi brutalnu eskalaciju u sukobu i pozvat ćemo (ruskog predsjednika Vladimira) Putina na odgovornost", dodala je.

 


8:15 - Ukrajinska zamjenica premijera Irina Vereščuk kazala je da je dogovoreno devet humanitarnih koridora za evakuaciju civila, što uključuje i Mariupolj gdje će civili pak morati koristiti privatne automovile.


8:06 -  Više od 6000 navodnih ratnih zločina počinile su ruske snage u Ukrajini od početka invazije, priopćilo je ukrajinsko državno tužiteljstvo.

- Prijavljeno je ukupno 6036 slučajeva, a potvrđeno je da je ubijeno 186 djece - navode.

 


7:52 -  Borbe u istočnoj Ukrajini će se intenzivirati tijekom sljedeća dva do tri tjedna dok Rusija nastavlja preusmjeravati svoje napore tamo, priopćilo je britansko Ministarstvo obrane.

Navode da su ruski napadi i dalje usredotočeni na ukrajinske položaje u blizini Donjecka i Luganska, dok se daljnje borbe vode oko Hersona i Mikolajiva i ponovnim napadom prema Kramatorsku.

- Ruske snage nastavljaju povlačiti iz Bjelorusije kako bi se regrupirale i pružile potporu operacijama u istočnoj Ukrajini - navode Britanci.

 


6:58 - Japan uveo u utorak dodatne sankcije protiv Rusije, tako što su njihove vlasti zamrznule imovinu 398 ruskih državljana uključujući i odrasle kćeri Vladimira Putina Katarine Tikonove i Marije Putinove, navodi japansko Ministarstvo vanjskih poslova.

Nove sankcije usmjerene su protiv članova obitelji i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, prenosi CNN.

Podsjećamo, Sjedinjene Države ranije se uvele sankcije protiv Putinovih kćeri navodeći kako vjeruju da je ruski predsjednik sakrio dio bogatstva kod njih. Više o tome, pročitajte OVDJE.


6:51 - Ruske snage će pokušati preuzeti kontrolu nad gradom Mariupoljem prije nego krenu na osvajanje regije Donjeck, tvrdi ukrajinska vojska.

Njihovi dužnosnici vjeruju da se ruske snage pokušavaju regrupirati u Bjelorusiji i Rusiji prije nego pokrenu ofenzivu na Donjeck. Ukrajinske snage su uspješno osujetili šest ruskih napada u Donjecku i Lugansku u posljednjih 24 sata, navodi se u izvješću, te dodaju da je grad Harkov i dalje djelomično blokiran.


6:45 - Ruski predsjednik Vladimir Putin susrest će se danas s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom danas kako bi raspravili situaciju u Ukrajini i sankcije zapadnih zemalja, tvrde lokalni mediji u Rusiji i Bjelorusiji.

Osim s ruskog teritorija, Rusija je slala vojnike u Ukrajinu s bjeloruskog teritorija. Lukašenko je od početka invazije tvrdio da njegova zemlja mora biti uključena u mirovne pregovore jer je Bjelorusija nepravedno optužena kao "suučenik agresora".

Photo: SPUTNIK/REUTERS
Foto: SPUTNIK/REUTERS


6:15 -  Rusija dobiva streljivo i vojnu opremu iz Iraka i to uz pomoć iranskih krijumčara oružja, tvrde pripadnici iračkih milicija koje podržavaju Iran i regionalnih obavještajnih službi, tvrdi The Guardian.

U Rusiju su iz Iraka poslani RPG-ovi i protutenkovske rakete kao i brazilski raketni sustav s obzirom na to da rat u Ukrajini ne ide kako je Moskva planirala. Navodno su vlasti u Teheranu donirale Rusiji raketni sustav Bavar 373 iranske proizvodnje, koji je sličan ruskom S-300. Ukoliko se ovo potvrdi to bi značilo promjenu vojne strategije Rusije zbog sankcija te znatno oslanjanje na svojeg saveznika u Siriji - Iran.


6:10 -  Istaknuti ruski opozicijski političar Vladimir Kara-Murza uhićen je u ponedjeljak ispred svoje kuće u Moskvi, prenosi njemačka novinska agencija dpa. 

>>> OPŠIRNIJE


6:01 -  Ruske snage su navodno zaplijenile teretni brod Smatra koji se nalazio u luci Mariupolj i zarobio posadu koja se na njemu nalazila, tvrdi ukrajinska pravobraniteljica za ljudska prava Ljudmila Denisova.

Ona tvrdi da su 18 Ukrajinaca i jedan Egipćanin morali napustiti brod i da je svaki kontakt s njima izgubljen.


5:51 -  Gotovo dvije trećine ukrajinske djece napustilo je svoje domove u šest tjedana od početka ruske invazije na Ukrajinu, objavila je UN-ova agencija za djecu UNICEF.

UN je potvrdio smrt 142 djece, iako upozoravaju kako je stvarna brojka veća.

Manuel Fontaine, UNICEF-ov direktor programa za hitne slučajeve, rekao je da je 4,8 milijuna od 7,5 milijuna ukrajinske djece raseljeno u tako kratkom vremenu nešto što se nije dogodilo tako brzo u 31 godini njegova humanitarnog rada.


5:50 -  Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u ponedjeljak da bi Rusija mogla upotrijebiti kemijsko oružje u Ukrajini te je pozvao zapad na nametanje snažnih sankcija kako se Moskva ne bi usudila ni govoriti o upotrebi takvog oružja.

 Tijekom dana, objavljeni su neprovjereni izvještaji koji sugeriraju da je Rusija upotrijebila kemijsko oružje u Mariupolju, luci na jugu zemlje.

“Ovo shvaćamo vrlo ozbiljno”, rekao je Zelenski u noćnom obraćanju putem videa u ponedjeljak. Ukrajinski predsjednik, međutim, nije rekao da je takvo oružje već upotrijebljeno.  

Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy addresses the Italian parliament as Russia's attack on Ukraine continues, in Kyiv, Ukraine March 22, 2022. Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. Photo: Ukrainian Presidential Press Ser/REUTERS
Foto: Ukrainian Presidential Press Ser

“Želio bih podsjetiti svjetske lidere da se o mogućoj upotrebi kemijskog oružja od strane ruske vojske već razgovaralo. Već tada, to je značilo da je na rusku agresiju potrebno reagirati oštrije i brže”, dodao je. 

Pomoćnik gradonačelnika Mariupolja Petro Andryuschenko napisao je u svojim izvještajima putem Telegrama da kemijski napadi nisu potvrđeni te da očekuje da će detalje i objašnjenja moći objaviti kasnije.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je kako SAD upoznat s izvješćima.

“Ne možemo ništa potvrditi trenutno, ali ćemo nastaviti pobliže motriti situaciju”, istaknuo je.

“Ovi izvještaji, ako su istiniti, duboko uznemiruju i ukazuju na bojazan koju smo izrazili oko mogućnosti da Rusija upotrijebi bojna sredstva”, rekao je.  

Ruska invazija preselila se iz predgrađa Kijeva na istok Ukrajine gdje se očekuje veliki napad. Europska unija u ponedjeljak je istaknula da su moguće dodatne sankcije Rusiji. 

“Vrijeme ja da se pripremi takav paket da od Rusije ne čujemo niti riječi o oružju masovnog uništenja”, poručio je Zelenski.

Dodao je kako je embargo na uvoz nafte iz Rusije nužnost, a da će bilo koji paket mjera koji se ne odnosi na naftu, u Moskvi biti dočekan sa smiješkom.

Pogledajte OVDJE što je bilo 47. dan invazije

Komentara 178

CF
centar for
08:10 12.04.2022.

od režima koji truje vlastite građane, ubija oporbene političare ili ih šalje na doživotne kazne zatvora pod izmišljenim optužbama, nije drugo ni očekivati nego da upotrijebi kemijsko oružje protiv civila kao što su već koristili u čečeniji i siriji!

CR
CROLINDA
08:22 12.04.2022.

intezivirajte specijalnu ekonomsku operaciju - totalni embargo totalitaristima

Avatar gremo20
gremo20
08:01 12.04.2022.

slava Ukrajini i herojima Azova koji brane svoj narod od krvave ruske agresije!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije