Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Lokalni izbori 2021.

Zelena akcija uzvratila: Sve informacije koje je Škoro 'otkrio' su javno dostupne, osim onih koje je izmislio

Žalosno je što je civilno društvo tema u javnosti jedino kada ga se lažno prikazuje, blati i ocrnjuje bez ikakvih argumenata, navode
24. svibnja 2021. u 23:59 43 komentara 3960 prikaza
Zelena akcija u sklopu kampanje "Dosta je! Izađi na izbore!" organizirala akciju kraj Jakuševca
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Domovinski je pokret danas je naveo kako su članovi platforme Možemo! iz proračuna izvukli više od 100 milijuna kuna. Objavljena je i tablica s navodnim iznosima dodijeljenim udrugama: Zelena akcija, Multimedijalni institut, Zaklada Solidarna, Centar za ženske studije, Institut za političku ekologiju i Centar za mirovine studije, s ukupnim iznosom oko 130 milijuna kuna. Jedna od njih, Zelena akcija, reagirala je objavljivanje podataka putem svog Facebook profila. 

novogradnja GLAVNI GRAD HR Nekretnine u Zagrebu otišle u nebo: Unajmljivanje stana postalo je nemoguće. Kako riješiti problem?

Njihovu objavu prenosimo u cijelosti: 

- Miroslav Škoro širi prljave laži o Zelenoj akciji kojima obmanjuje javnost. Njegovi navodi o iznosima koje je Zelena akcija (ZA) ugovorila s javnim tijelima potpuno su lažni te odbijamo svaki pokušaj blaćenja udruge civilnog društva koja već više od 30 godina radi za javni interes te putem svojih programa pruža brojne usluge stanovnicima ove zemlje. Škoro pokušava stvoriti dojam da osnovati udrugu znači automatski dobiti novac iz proračuna što je srećom daleko od istine. Financijska sredstva kojima je ZA raspolagala ili trenutno raspolaže ugovorena su putem kompetitivnih javnih natječaja ili poziva i nenamjenski nije potrošena niti lipa.

Škoro je u svojoj objavi naveo iznos koji se odnosi na razdoblje od 2013. do 2020. insinuirajući da je politički angažman Tomislava Tomaševića financiran njegovim radom u Zelenoj akciji iako u navedenom periodu u Zelenoj akciji uopće nije radio, osim nekoliko mjeseci 2013. Pri tome je “veliki ekonomist” Škoro još i pogrešno zbrojio iznose. Naime, naši ukupni prihodi u navedenom periodu znatno su niži.

Zagreb: Podnesen zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu PRAVNA ZAVRZLAMA Ministarstvo žalbom zaustavilo Kožića i Šegotu da uđu u procjenu za posvajanje

Nadalje, Škoro je insinuirao da je cijeli iznos koji je ZA ugovorila temeljem odabira na raznim javnim natječajima iznos koji joj je dodijeljen od strane Grada Zagreba odlukom Milana Bandića iako u navedenom periodu primici od Grada čine tek 2,24% ukupnih prihoda Zelene akcije. Primici od Grada Zagreba u najvećem dijelu odnose se na financiranje Zelenog telefona ZA koji postoji skoro 29 godina i koji je u svom radu zaprimio gotovo 30 000 prijava građana i građanki te im na taj način pomogao u rješavanju niza njihovih problema koji se odnose na zaštitu okoliša. Sličan pokušaj Grada Zagreba da osnuje vlastiti servis za građane propao je radi nedostatka znanja, iskustva i povjerenja javnosti koje Zeleni telefon ZA uživa već dugi niz godina.

Žalosno je što je civilno društvo tema u javnosti jedino kada ga se lažno prikazuje, blati i ocrnjuje bez ikakvih argumenata. Budući da Zelena akcija transparentno koristi financijska sredstva koja su joj dodijeljena putem javnih natječaja, Škoro ovime blati i sve institucije na čijim su natječajima projekti naše udruge ocijenjeni kao visoko kvalitetni, potrebni i, najvažnije, kao korisni za društvo. Spomenimo još i kako svake godine ovlaštena revizorska kuća provodi i vanjsku financijsku reviziju rada Zelene akcije, a sve u svrhu transparentnosti jer smo odgovorni, prije svega, građanima i građankama, u čijem interesu djelujemo. Sve informacije koje je Škoro “otkrio” o poslovanju Zelene akcije godinama su javno dostupne (www.zelena-akcija.hr), osim onih koje je izmislio, navode na svom Facebook profilu. 

morao se osvrnuti
Kakav peh! Dok je novinar izvještavao uživo s jezera, gledateljima pozornost privukao prizor u pozadini
Dacia Sandero Stepway
ROBUSTAN I SVESTRAN
Avanturistički duh plus dobar roštilj jednako dan za pamćenje
 • Avatar Belski
  Belski:

  130 milijunov kun ... to su novci četiri "Fimi Medie" ... ali zakonito opljačkani. Neka je Zagrebčanom Veliki duh Darkwoodske šume na pomoći. 😎

 • sporimrav:

  Ako je toliko transparentno, objavite na što ste potrošili novac, te kolika je bila prosječna plaća u ZA. Mi koji smo porezni obveznici (samim time i vaši poslodavci) imamo to pravo tražiti.

 • stric23:

  ... to je pripćenje drugovi iz muzemo .... a sad lagano idemo na transparentnost ... izvolite predočiti kako ste uspjeli pomusti 131,5 milijun u 7-8 godina .... razumjem da cucate skupa vina , razumjem da volite oboritu ribu , razumjem ... prikaži još! da vas privlače daleke egzotične destinacije ali .... 131,5 milijun je i za vas posao spiskati... .... ali očito možete.... .....