Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nasilje u KB-u Dubrava

Žele videonadzor i zaštitare u hitnoj

20.03.2018.
u 16:25

Među napadačima su braća Mateo i Mihael Ćibarić koji žive tristo metara od same bolnice. Nakon što su pretukli djelatnika KB-a Dubrava, otišli su u KBC Rebro.

Administrator na hitnom prijmu Kliničke bolnice Dubrava oporavlja se od operacije ozljeda glave i frakture rebara nakon što su ga u nedjelju pretukla četvorica muškaraca na njegovu radnom mjestu. Uhićeni napadači, podsjetimo, nasrnuli su na zaposlenika bolnice jer nisu htjeli čekati, odnosno proći trijažu, što je standardan protokol u hitnoj. Do divljačkog ispada četvorice nasilnika došlo je nakon što im je napadnuti administrator koji u toj bolnici radi posljednjih dvadesetak godina objasnio kako svi pacijenti moraju proći trijažu kod medicinske sestre u susjednoj prostoriji i tek ih tada on upisuje u bolnički sustav.

– Bratu mi je jako muka, boli ga trbuh, kad će više doći na red? – riječi su koje je napadnutom administratoru uputio jedan od četvorice napadača koji je već tad bio vidno iznerviran, a nakon što mu je djelatnik KB-a Dubrava ponovio da se strpe i pričekaju dok ih dežurni liječnik ne pozove, lupio je šakom o pult. Već minutu zatim dvojica muškaraca rukama i nogama udarala su nedužnog administratora, a ubrzo su im se u nasilnom činu pridružila i dvojica prijatelja. Sve je završilo tako da su napadači nakon toga izašli iz bolnice i otišli u KBC Rebro gdje ih je policija zatim pronašla i privela. Ubrzo su utvrdili kako se među napadačima nalaze braća Mateo i Mihael Ćibarić koji žive nepunih tristo metara zračne linije od same bolnice, a Mateov Instagram profil otkriva kako se voli hvaliti fotografijama svojih ne baš jeftinih limenih ljubimaca.

“Ovaj napad je točka na i”

Na slučajeve napada u bolnicama poput ovog upozorava se već dulje vrijeme zbog čega je predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) dr. Ada Barić najavila traženje uvođenja fizičke zaštite na hitne prijmove u bolnicama.

1/7

– Nas zanima koliko zdravstvenih radnika treba doživjeti tešku tjelesnu ozljedu zbog nasilja na svom radnom mjestu da bi se u Hrvatskoj nešto promijenilo? Velika je razlika između nas i ostalih zemalja u svijetu koje imaju adekvatan odgovor na nasilje. Ne moramo biti ekstremni i uvoditi duge zatvorske kazne, ali nije normalno da se baš ništa nakon ovakvih stvari ne dogodi – komentirala je dr. Barić, inače dugogodišnja liječnica u KB-u Dubrava u kojem je karijeru proveo i aktualni ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić koji godinama poznaje napadnutog administratora. Obišao ga je na liječenju, a ovaj napad nazvao “točkom na i”.

– Jedna od prvih mjera koje ćemo uvesti jest videonadzor u hitnim prijmovima bolnica te zaštitarska služba. Uistinu moramo pronaći pravne oblike koji bi utjecali da ljudi razmisle prije nego ovako nešto učine i obavit ću razgovore na svim razinama državnih tijela. Pripremam pismo koje ću uputiti tim tijelima, nasilje je rastući problem u Hrvatskoj, sve češće i agresivnije te svi mi zajedno moramo pronaći pravne oblike kako bi se ono preveniralo i kaznilo – najavio je ministar zdravstva.

Podrška ministra liječnicima

Ti pravni oblici, napominje ministar Kujundžić, ne isključuju traženje izjednačavanja statusa zdravstvenih djelatnika s onim policajca i vojnika kada je riječ o ovakvim slučajevima. Tretirao bi se tada napad na liječnika kao napad na policajca što su odavno tražili iz HUBOL-a, no zahtjev nije prihvaćen u smislu izmjena Kaznenog zakona. Podršku aktualnog resornog ministra pritom bolnički liječnici evidentno imaju.

Komentara 2

ST
Stijena001
19:50 20.03.2018.

Ne podrzavam nasilje al u svakom slucaju podrzavam videonadzor da bi se cula i druga strana obracanja prema pacijentima...ponizavajuce arogantno

DU
Deleted user
19:16 20.03.2018.

To se jednostavno riješava visokim kaznama.Hvali se skupocjenim autim udari po džepu pa ćeš vidjeti hoće opet.Ali držat će ga malo u zatvoru koji su postali ko dječiji vrtići di im je sve besplatno mada bi im se trebao i boravak u zatvoru naplatiti.Sudski proces će trajati godinana i vjetojatno će dobiti uvjetnu. Još će se na istagramu hvaliti kako je bio u zatvoru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije