Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORBA ZA PACIJENTE

Zdravlje na sniženju: online nude preglede u pola cijene i na rate

zubari
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/3
19.08.2017.
u 08:00

Privatnici koriste duge bolničke liste čekanja i jeftinije nude magnetske rezonancije, ultrazvuk, CT, ali i operacije. Damping-cijene ili borba za pacijente?

Ginekološki pregled, konzultacije, ultrazvuk i Papa-test – sve u cijeni od 295 kuna, tek je jedna u nizu zdravstvenih ponuda na portalima grupne kupnje. Može se platiti i na rate, karticama, termin se prilagođava pacijentici, a o nalazu Papa-testa bit će obaviještena telefonski.

Jeftinije umjesto besplatno

Prema podatku s portala na kojem je objavljen ovaj oglas više od 40 žena uplatilo je taj pregled. “Zdravlje na popustu” sve je popunjenija rubrika online sniženja, ali i predmet rasprave. Za jedne je riječ o derogaciji struke, a za druge način borbe za pacijente kojima se istodobno izlazi u susret snižavanjem cijena s obzirom na nebulozne liste čekanja u zdravstvenom sustavu.

Naime, konkretna opisana ginekološka ponuda više je nego dvostruko jeftinija od propisanih najnižih cijena liječničkih usluga. S druge pak strane riječ je o pregledu na koji svaka osigurana žena u Hrvatskoj ionako ima pravo.

Situacija se posebice komplicira kada je riječ o radiološkim pretragama, a one su često i najtraženije jer se najdulje čekaju u bolnicama.

Magnetska rezonancija mozga, dijela kralježnice i sl. uz nalaze isti dan – ponuda je kojom se mnogi pacijenti za 999 kuna rješavaju višemjesečnog čekanja, naručivanja pa potom i čekanja nalaza. I ovu je ponudu kupilo više od 60 ljudi, s tim da je prodaja još bila otvorena pa se “magnet” kupovao i dalje. Online se uz popust prodaju i operacije, posebice estetske poput povećanja grudi, korekcije nosa, ušiju...

Ali mogu se tu naći i oglasi poput onog koji sve žene poziva da na vrijeme otkriju tumore.

Dramatičan apel rijetko će koju ženu ostaviti ravnodušnom i mnoge će razmisliti hoće li otići na takvu pretragu krvi.

– Kapital ne smije biti ispred struke, legitimno je pravo svih koji se nalaze na tržištu da ponude jeftiniju uslugu, ali mislim da se mora naći mjera i reći pacijentu što mu doista treba – komentira dr. Ines Balint iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

S druge strane privatnici poručuju da država ne surađuje s njima te da su prisiljeni boriti se na tržištu.

– Cijene se ne bi trebale oglašavati, ali smije se reklamirati klinika, što nudi, gdje se nalazi, no s cijenom jest problem. Iako, prema ustavnoj odluci i naša udruga ima pravo odrediti najniže cijene zdravstvenih usluga, tako da mi imamo svoj cjenik uz one komorske.

Privatnici su u zdravstvu na tržištu, ima puno privatnih subjekata, a HZZO sklapa vrlo malo ugovora s njima. Vidite kakve su to niske cijene, a onda im još i organizatori na tim stranicama uzimaju po 10, 20 posto – komentira Ante Gabrilo, financijski savjetnik Udruge privatnih poslodavaca u zdravstvu.

Minimalna cijena propisana

Sve te cijene, međutim, podložne su nadzoru Hrvatske liječničke komore koja, kada se nude niže od propisanih, odgovorili su nam iz Komore, obavještava o tome zdravstvenu inspekciju Ministarstva zdravstva radi pokretanja postupaka iz njihove nadležnosti.

– Sukladno zakonu, Hrvatska liječnička komora u okvirima javnih ovlasti propisuje minimalnu cijenu zdravstvene usluge u privatnoj zdravstvenoj zaštiti – dodali su iz HLK.

Komentara 1

Avatar mama mia
mama mia
08:30 19.08.2017.

Gospođo Balint građani imaju pravo na brzi jeftini učinkoviti pregled i ako je tim spreman raditi više i učinkovitije nego smo po bolnicama navikli onda je to za pozdraviti potražnja i spremnost na rad utjeće na cijenunu mišljenja sam dada sve te preglede navedene gore nebi trebalo obavljati u bolnicama jer tamo se po hodnicima stvaraju gužve jer osoblje nije u stanju dati termine da bi pacijent čekao 15-20 minuta nego moraš satima provoditi u podrumskim hodnicima koji su vlažni prljavi a u zimi i pregrijani zato bi ovo trebalo pozdraviti i podržat a ne da bolnice nabijaju cijene kako im se hoće

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije