Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ukinuta naknada za zatvaranje kredita

Banke moraju detaljno izvijestiti klijenta o svim troškovima kredita, a on u roku od 14 dana može odustati bez razloga
25. kolovoza 2017. u 07:04 14 komentara 8649 prikaza
Ministar financija Zdravko Marić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Konačni prijedlog zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju upućen je u saborsku proceduru, a donosi promjene koje bi trebale još više zaštititi klijente banaka pri podizanju stambenog kredita.

Hoće li nam biti bolje? Oprez! Donose se zakoni koji odlučuju o vašoj financijskoj egzistenciji

Banke će, nakon što zakon stupi na snagu, morati detaljno izvijestiti klijenta o svim troškovima kredita, a klijent potom ima pravo u roku od 14 dana odustati od ugovora bez navođenja razloga. Banke će također imati obvezu potrošaču iznijeti detaljan izračun efektivne kamatne stope, a zakon predviđa i promjene u ocjeni kreditne sposobnosti. Naime, procjena kreditne sposobnosti morat će se temeljiti na prihodima i rashodima građanina koji ugovara kredit, a ne smije se pretežito temeljiti na činjenici da je vrijednost stambene nekretnine veća od ukupnog iznosa kredita ili na pretpostavci da će vrijednost stambene nekretnine rasti. Zakonom se i ukida izlazna naknada za otplatu kredita.

– Kreditna institucija ne smije potrošaču naplatiti naknadu za prijevremeno, djelomično ili u cijelosti ispunjenje obveze iz ugovora o stambenom potrošačkom kreditiranju – istaknuo je ministar financija Zdravko Marić predstavljajući izmjene zakona u odnosu na prvo čitanje te dodao da vjeruje kako je predloženo rješenje transparentnije od prethodnog zakona te da se njime osigurava veća zaštita potrošača.

Naknada za prijevremenu otplatu kredita ili djelomičnu otplatu za sada je ukinuta samo za stambene kredite, ali ideja je Vlade da u tom smjeru promijeni pravila i za ostale kredite. Ako se zakon u Saboru potvrdi u rujnu, odnosno prije nego što se ugovore “subvencionirani krediti” za koje bi natječaj trebao biti objavljen početkom idućeg mjeseca, novi uvjeti primjenjivat će se i na te kredite. To je važno zato što je niska kamata, koja se kreće u rasponu od 3,05 do maksimalnih 3,75 posto, garantirana samo prve četiri godine otplate kredita tijekom kojih država korisniku kredita plaća polovicu anuiteta. Nakon isteka tog perioda, a u iduće dvije godine, kamata je donekle ograničena jer se može povećati za samo 10 posto, ali poslije tog razdoblja kamata može biti podignuta. Ipak, novim zakonom određeno je i da se svaki put kada iznos anuiteta skoči za više od 20 posto banka mora ponuditi klijentu reprogram kredita ili konverziju u drugu valutu bez naplate dodatnih troškova.

euro novac valuta rasprava Uvesti euro, da ili ne? 'Nakon uvođenja eura kamate na kredite će pasti' stanovi POS Državne subvencije Velika navala građana na kredite za koje država plaća pola rate Nekretnine Povoljniji krediti mlađima od 45 Državne subvencije i za gradnju prve kuće
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Deleted user:

  Nego nema nikakvih vijesti iz Mrakine novokomponirane stranke Glas i iz fronte "Mi smo Titovi, Zagreb je naš!", kojima su sjevernokorejke iz medija suznim očima predviđale strelovit uspon poput sjevernokorejske balističke rakete... Ni stasa, ni glasa.

 • Avatar MK
  MK:

  Kakvi troskovi kredita? Kada kupujem kruh, prodavac mi isto ne ispostavi naknadno neki racun nastalih troskova struje za vrijeme dok se kruh pekao u pecnici, i onda jos pausalno doda i troskove hladenja kruha.

 • hegedus:

  Treba stati na kraj tim bankarskim lihvarskim naknadama. Sviđa mi se ministar i njegovi potezi. No, što je s predizbornim obećanjem o smanjenju PDV-a?