Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povoljniji krediti mlađima od 45

Državne subvencije i za gradnju prve kuće

Nekretnine
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/9
12.04.2017.
u 12:15

Zakon o subvencioniranju stambenih kredita sutra u Vladi. Cijena kvadrata čiju se kupnju pomaže limitirana da ne bi podivljalo tržište

Nacrt prijedloga zakona o subvencioniranju stambenih kredita trebao bi sutra biti na dnevnom redu sjednice Vlade, a zatim upućen na usvajanje u Sabor. Tim će zakonom država olakšati mlađima od 45 godina kupnju prvog stana ili kuće, odnosno gradnju prve kuće ili pak kupnju većeg stana ili kuće zbog povećanja broja članova obitelji. Zakon je do sredine siječnja ove godine bio u javnoj raspravi, a Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja s nekim ga je izmjenama krajem ožujka uputilo u zakonodavnu proceduru Vladi.

Lakšim putem do 66 kvadrata

U Ministarstvu kažu da su najvažnije primjedbe, koje su usvojene nakon savjetovanja sa zainteresiranom javnošću te usuglašavanja s mišljenjima tijela državne uprave, te da se subvencioniranje stambenih kredita odobrava i za gradnju kuće, a prvotno je bilo predviđeno samo za kupnju stana ili kuće.

Nadalje, najviša efektivna kamatna stopa na kredit smanjena je s 3,95 posto na 3,75 posto. Iznos kredita koji će se subvencionirati ograničen je do najvećeg iznosa od 1500 eura po četvornom metru u odnosu na prije predložen iznos od 1900 eura po četvornom metru. Najveći ukupni iznos cijene stana ili kuće je 100.000 eura što u prosjeku daje veličinu kuće ili stana od 66 četvornih metara. Ministar Kuščević objašnjava da je kamata smanjena na 3,75 posto nakon kontakta s bankama kako bi krediti bili što povoljniji za građane i da to ne znači da kamate na kraju neće biti i niže.

Na smanjenje iznosa maksimalne cijene četvornog metra odlučili su se, kaže Kuščević, nakon što su od pojedinih agencija za prodaju nekretnina doznali da su neki počeli dizati cijene stanova nakon što je Ministarstvo izašlo s maksimalnom cijenom od 1900 eura po kvadratu.

– Smanjili smo to na 1500 eura po četvornom metru kako cijene nekretnina ne bi rasle – objašnjava Kuščević. Subvencioniranjem gradnje kuća pak omogućit će ljudima u manjim sredinama, u kojima na tržištu nema stanova, da lakše dođu do svog krova nad glavom.

U Ministarstvu graditeljstva procjenjuju da je za postizanje cilja ovog zakona tijekom njegove primjene potrebno subvencionirati oko 1000 kredita u maksimalnom iznosu cijene nekretnina od 750,000.000 kuna. Za subvencioniranje stambenih kredita u državnom je proračunu za 2017. godinu na kontu Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama osigurano 17,500.000 kuna. U Ministarstvu napominju i da će se financijska sredstva za izvršenje obveza države prema ugovorima sklopljenim na temelju ovoga zakona osigurati u državnom proračunu sukladno obvezama iz ugovora.

Korisnik subvencija u prve četiri godine plaćat će banci samo polovicu mjesečnih obroka, a drugu će joj polovicu plaćati država preko Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN).

Za dijete dvije godine bonusa

Za svako živorođeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, subvencioniranje će se produljiti za dodatne dvije godine. Ako je podnositelj zahtjeva ili član njegove obitelji invalid s tjelesnim oštećenjem većim od 50 posto, rok subvencioniranja kredita produljit će se za još godinu dana.

Očekuje se da bi primjena zakona nakon što prođe u Vladi i dva čitanja u Saboru trebala početi od srpnja ove godine.

Foto: VLm

Foto: VLm

>> Prilika za mlade: Država će subvencionirati 1000 kredita vrijednih 750 milijuna kuna

>> Kupnja prvog stana od 50 m² poskupljuje 22 tisuće kn

Ključne riječi

Komentara 3

WA
Warrior9
07:41 14.04.2017.

Mogu li ja odabrati: subvencioniranje ili kupnja prve nekretnine bez novonametnutih 4% poreza na promet nekretnina? Dakle ja ne želim vašu subvenciju samo ne zelim platiti porez na prvu nekretninu. Dakle bolje da niste napravili ništa! Ne znam kome ovoo pogoduje ali sigurno ne mladim obiteljima bez stana koji vec imaju djecu, npr ja imam troje i nikom nista jer trebao sam ih praviti kad krene zakon na snagu da bi oni imali veze u ovoj priči! Žalosno! Nadalje 100000 eura u mom gradu nije dovoljno niti za 40 kvadrata. Ako će nekom drugom ovo pomoći bit cu sretan, ali ovo je čisti apsurd!

SA
samoslavonka
12:53 12.04.2017.

Zalosno sto ce biti opet kao i s POS-ovim stanovima ,dobit ce subvencije oni na koje roditelji trebaju prepisat tj. ostavit im jos 2-3 stana a oni koji nemaju nista i nista nece ni naslijedit opet ce izvisit!

DU
Deleted user
13:22 12.04.2017.

hahahahaahahhhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, hvala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije