Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svi Mamićevi procesi

Jedno suđenje mu traje, čeka početak drugog

Zdravko Mamić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
23.08.2017.
u 07:39

Većina postupaka koja je do sada pokrenuta protiv Zdravka Mamića okončana je oslobađajućim presudama. Neke još nisu pravomoćne

Zdravko Mamić osebujan je lik, sklon eskapadama i vulgarnim ekscesima u kojima je počesto vrijeđao koga je stigao. Zbog takvih ispada bio je na udaru medija, ali i pravosuđa. U proteklih 20-ak godina Mamić je s vremena na vrijeme pohodio sudnice gdje mu se uglavnom sudilo zbog uvreda, kleveta, prijetnji...

Jedna pravomoćna presuda

Iz većine tih postupaka Mamić je izlazio neokrznut ili s novčanim kaznama. Jedna takva kazna, ona koju je “zaradio” u postupku koji je protiv njega pokrenuo odvjetnik Ivica Crnić, jedina je do sada mu dosuđena pravomoćna presuda. Tom presudom Mamić je kažnjen jer je oklevetao Crnića, kojeg je nazvao “prodavačem magle, mišom i monstrumom...”, a prema pravomoćnoj presudi, Mamić je morao platiti novčanu kaznu u iznosu od 180 dnevnih dohodaka, što je u njegovu slučaju iznosilo 66.006 kuna.

Mamić se na sudu našao i jer je Željku Jovanoviću, bivšem ministru obrazovanja, brojio krvna zrnca. Bio je optužen zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju, te čak i priveden zbog toga, no pravomoćno je oslobođen tih optužbi. U parničnom postupku, koji je Jovanović pokrenuo protiv Mamića, Mamić je nepravomoćno osuđen zbog vrijeđanja Jovanovićeva dostojanstva te je obvezan u slučaju da presuda postane pravomoćna objaviti je na radiju na kojem je tijekom intervjua i izvrijeđao Jovanovića po nacionalnoj osnovi.

Zdravko Mamić
1/20

Zdravko Mamić se i zbog prijetnji našao na optuženičkoj klupi, a prema optužnici, prijetio je Branku Muriću, Davoru Ćurkoviću i Željku Pakasinu. Dogodilo se to prilikom pregovaranja o produžetku ugovora Roberta Murića s Dinamom, a Mamić je, nezadovoljan tijekom razgovora, sugovornicima prijetio “da će im iščupati grkljan”. I u tom postupku nepravomoćno je oslobođen optužbi jer su Murić i ostali promijenili iskaze, ustvrdivši da se nije radilo o prijetnjama, već o načinu na koji se Mamić izražava.

Zdravko Mamić
1/18

Pravi pravni problemi za Zdravka Mamića počeli su u srpnju 2015. kada je uhićen zajedno s bratom Zoranom, Damirom Vrbanovićem te poreznikom Milanom Pernarom. U tom trenutku njih su četvorica bila osumnjičena, a poslije će biti i optužena za utaju poreza i zloporabu položaja, kojom je iz Dinama izvučeno oko 112 milijuna kuna. Prema optužnici, novac izvučen iz Dinama završio je u džepovima Mamića i njegove obitelji, a on te sve optužbe niječe. Suđenje u tom postupku počelo mu je prije nekoliko mjeseci u Osijeku, i to zato što je USKOK tražio delegaciju spisa iz Zagreba, zbog Mamićeva poznanstva s pojedinim sucima zagrebačkog Županijskog suda. Suđenje se, očekivano, pretvorilo u spektakl, koji su obilježili Mamićevi ispadi, ali i javni raskid s njegovim odvjetnicima Čedom Prodanovićem i Jadrankom Sloković.

I Modrić pod istragom

Cirkus je postao potpun nakon svjedočenja Luke Modrića koji je zbog onog što je iskazivao na sudu i sam završio pod istragom. Sumnjiči ga se da je na sudu dao lažni iskaz, a ta istraga, koja se također vodi u Osijeku, još nije okončana. To bi suđenje trebalo biti nastavljeno u rujnu, a u međuvremenu je protiv braće Mamić i Vrbanovića te Marija Mamića, Nikkyja Vuksana, Igora Krote i Sandra Stipančića podignuta još jedna optužnica. USKOK ih tereti da su iz Dinama izvukli 144 milijuna kuna, a velik dio tog novca, tvrdi USKOK, završio je na offshore računima tvrtki koje su povezane s članovima obitelji Mamić. Optužnica još nije pravomoćna, a o njezinoj pravomoćnosti najesen će raspravljati također sud u Osijeku, budući da je i taj spis tamo delegiran. Novo suđenje Mamiću i ostalima moglo bi početi krajem ove ili početkom iduće godine, a očekuje se i da bi nepravomoćna presuda u suđenju koje traje mogla biti donesena do kraja godine.

Na udaru istražitelja Mamić se našao i zbog sumnji da je imao neprimjerene kontakte sa sutkinjom Ustavnog suda, na koju je pokušao utjecati kako bi Ustavni sud u korist HNS-a riješio ustavnu tužbu vezanu za izmjene Zakona o sportu. No u tom slučaju sve je ostalo samo na sumnjama jer nikakva istraga nije pokrenuta.

Komentara 9

GU
gustirna
11:29 23.08.2017.

...pa pocetak tereceg...pa pocetak cetvrtog... jer udba ne odustaje....upisite na youtube 'afera bankomat' i biti ce vam jasno kako udba 'dejstvuje'...

DU
Deleted user
09:51 23.08.2017.

Treba suditi pravosudnom sustavu i onima koji su ga stvorili ovakvog nakaradnog!

Avatar burgos1948
burgos1948
08:10 25.08.2017.

Protuhrvatske organizacije su odlučile da malo ubrzaju suđanje Mamiću , organiziranjem ubojstava Mamića . Nije uspjelo ovaj put . Opet će organizacije pokušat , ima vremena .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije