Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PALA PRVA PRESUDA PO OPTUŽNICI EPPO-a

Zbog zloporabe EU fondova bivši slovački gradonačelnik uvjetno osuđen na tri godine

FILE PHOTO: EU Chief Prosecutor Kovesi arrives for a news conference, in Sofia
STOYAN NENOV
25.11.2021.
u 08:34

Inače, EPPO je u skoro pola godine svog postojanja, odnosno od 1. lipnja do 1. listopada registrirao 1340 predmeta, u kojima je pokrenuto 430 istraga s potencijalnom štetom od gotovo sedam milijardi eura.

S radom su počeli prije šest mjeseci, u tom vremenu postali su strah i trepet za sve one koji u 22 zemlje EU  pokušavaju zlorabiti novac iz europskih fondova i već se mogu pohvaliti prvom presudom.

Kako je priopćio Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), u Slovačkoj je donesena prva presuda na temelju istrage i optužnice koju je pokrenuo EPPO. Presuda je donesena na specijalnom kaznenom sudu, a prva osuđena osoba u nekom slučaju EPPO-a je  bivši gradonačelnik jednog grada u istočnoj Slovačkoj. Osuđen je uvjetno na tri godine zatvora, a izrečena mu je i zabrana obavljanja javnih dužnosti u trajanju od pet godina. Teretio se da je krivotvorio dokumentaciju kako bi  na ilegalan način došao do novca  iz Europskog socijalnog fonda te koji je bio namijenjen financiranju usluga lokalne samouprave. Šteta za koju se teretio je oko 93.000 eura.

Inače, EPPO je u skoro pola godine svog postojanja, odnosno od 1. lipnja do 1. listopada registrirao 1340 predmeta, u kojima je pokrenuto 430 istraga s potencijalnom štetom od gotovo sedam milijardi eura. Proračun EPPO-a je oko 41,4 milijuna eura, a u 22 zemlje koje su u sklopu EPPO-a, postoje i europski delegirani tužitelji. Posljednja koja je imenovala dva takva tužitelje je Slovenija, o čemu je EPPO također izvijestio. 

Komentara 2

DU
Deleted user
16:53 25.11.2021.

Cilj ulaska u EU je bio sisanje love preko svojih firmica elita na vlasti,a manje briga za standard građana.Ali,ionako je to sve poznato.Jedino ne znamo koliko će strojevi za izradu eura još izdržati.

FR
franc251
10:05 25.11.2021.

Sa EU nema "vamo, tamo". Dobro da istražuju Žalac pa će se vidjeti ima li išta iza toga ili samo jedna u nizu "afera" iz ud.... kuhinje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije